Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Σε κλίμα συγκίνησης ο αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Σπαρτινό

«Συνέβαλε απ' όποιο μετερίζι τού ζητήθηκε», σημείωσε στον επικήδειο λόγο του ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης στο Α' Νεκροταφείο της Πάτρας, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες τον Δημήτρη Σπαρτινό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους πολλοί άνθρωποι της γενιάς που πάλεψε ενάντια στη δικτατορία.

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, και η Χριστίνα Κονδάκη, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

Στεφάνια έστειλαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, καθώς και φίλοι και φίλες του από τα παλιά. Επίσης, στεφάνι έστειλε η ΚΟ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Ο Δημήτρης Σπαρτινός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954, οργανώθηκε την περίοδο της δικτατορίας στην Αντι-ΕΦΕΕ και αγωνίστηκε για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών. Τραγική ειρωνεία είναι ότι σήμερα κηδεύουμε τον Δημήτρη όταν 55 χρόνια πριν, το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη 1967, οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστική στρατιωτική δικτατορία, μέρα μνήμης αλλά και τιμής σε όσους και όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή, όπως και ο Δημήτρης, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της.


Στη συνέχεια, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε στέλεχός του. Υπήρξε για χρόνια μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ξεχώριζε για τη σεμνή και συνεπή στάση του. Αγαπούσε να επεξεργάζεται και να αντιμετωπίζει όλες τις εξελίξεις, με βάση την ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση.

Ο Δημήτρης Σπαρτινός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην επιστήμη του, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό των φοιτητών του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αγωνίστηκε μέσα στο κίνημα από τις γραμμές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και μετά, το καλοκαίρι του 2015, για ένα διάστημα, με τη ΛΑΕ. Στη συνέχεια, αγωνιζόμενος μέσα στο λαϊκό κίνημα, συνέχισε την πορεία του και συμπορεύτηκε με όλες του τις δυνάμεις και σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στήριξε και συμμετείχε ενεργά στη δραστηριότητα του Κόμματος, συμβάλλοντας απ' όποιο μετερίζι τού ζητήθηκε, στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Πήρε μέρος ενεργά στις εκλογικές μάχες (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές 2019), ενώ ήταν υποψήφιος και με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον δήμο της Πάτρας».

Στη δική του αναφορά ο Κώστας Πελετίδης είπε: «Ηταν πάντα σεμνός, γλυκός, μαχητικός, αγαπητός σε όλους. Εδινε τις μάχες για καλύτερες μέρες με χαμόγελο, υπομονετικά, με τρόπο διεισδυτικό, αισιόδοξος για την τελική έκβαση.

Τα προβλήματα υγείας του δεν τον αναχαίτισαν στη δράση του, στη σταθερή του ενασχόληση με τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα των εργαζομένων.

Με τον σύντροφο Μήτσο είχα την τύχη και την τιμή να μοιράζομαι κοινές αγωνίες και οράματα για τον λαό της Πάτρας, αρχικά στον Παμμικρασιατικό και μετά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 που ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και συνέβαλε με τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τη δράση του στη μεγάλη νίκη του πατραϊκού λαού. Στη συνέχεια φώτιζε με τις επιστημονικές του και όχι μόνο γνώσεις τις επεξεργασίες της δημοτικής αρχής».

Στην προσφορά του στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και στη γειτονιά των Προσφυγικών αναφέρθηκε η Χριστίνα Κονδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ