ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΗΠΑ - ΕΕ
Στο επίκεντρο Κίνα και Ινδο-Ειρηνικός

Η Αμερικανίδα αναπλ. υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ για τη σημασία μιας «ρωμαλέας αποτροπής και άμυνας»

Η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ
Η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ
Σειρά επαφών με βασικό ζητούμενο την αντιμετώπιση της Κίνας και την κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζει στις Βρυξέλλες η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, που χτες αναμενόταν να πάρει μέρος στην 3η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Κίνα, ενώ σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Σέρμαν έφτασε στην Ευρώπη την περασμένη Τρίτη, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες και ενώ η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά τη διαφύλαξη της διατλαντικής συνοχής, για την υπεράσπιση της θέσης της έναντι του Πεκίνου. Προχτές, η Σέρμαν συνάντησε στη βελγική πρωτεύουσα τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, και άλλους μόνιμους εκπροσώπους στην έδρα της λυκοσυμμαχίας, με τους οποίους συζήτησε «τον συνεχιζόμενο ισχυρό συντονισμό στο ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί η ρωμαλέα αποτροπή και άμυνα όπως και τις κοινές προτεραιότητες των ΗΠΑ για την επόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που θα ξεκαθαρίσει ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ». Οπως αναφέρει επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, η Σέρμαν «πρόβαλε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη στήριξη της Κίνας στην επιθετικότητα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της διάδοσης της ρωσικής παραπληροφόρησης για το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε για συνέχιση του ισχυρού διατλαντικού συντονισμού προς υπεράσπιση της έννομης διεθνούς τάξης».

Αναφερόμενος δε στη νέα επίσκεψη Σέρμαν στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να προσέχουμε το επίπεδο στήριξης που η Κίνα θα προσφέρει προς τη Ρωσία στην Ουκρανία» και μίλησε για «ισχυρές συνέπειες» που θα υπάρξουν στην περίπτωση που το Πεκίνο βοηθήσει τη Μόσχα για να παρακάμψει συνέπειες των δυτικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην τακτική των «μονομερών κυρώσεων» και της «δικαιοδοσίας της "μακράς χειρός"», παρεμβαίνοντας στις εργασίες του «Φόρουμ του Μποάο» (από την ομώνυμη κινεζική πόλη στο νησί Χαϊνάν), την ετήσια συνάντηση που πολλοί αποκαλούν και «Νταβός της Ασίας». Ανάμεσα σε άλλα ο Σι επέκρινε όσους θέλουν να επιβάλουν οικονομική «αποσύνδεση» (όπου «αποσύνδεση» ίσον διακοπή οικονομικών σχέσεων ή σχεδίων εξαιτίας περιορισμών, όπως οι κυρώσεις) και πρόσθεσε ότι «η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια». Υπερασπίστηκε τη λεγόμενη «αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας» (με βάση την οποία υποτίθεται ότι καμία χώρα δεν ενισχύει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων, την οποία επικαλείται και η Ρωσία) και ζήτησε «να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες».

Σημειωτέον, χτεσινό άρθρο στην κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» ανέφερε ότι «η μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας» και καταφέρθηκε απέναντι στη σημερινή κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο επειδή «στην πράξη το ΝΑΤΟ έχει κυρίαρχη θέση, κάτι που "χτυπάει τα τύμπανα" (του πολέμου), εξαιτίας μιας αντίληψης για την ασφάλεια γεμάτης αποκλεισμούς και αντιπαράθεση».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για «ανεύθυνη και επιβλαβή δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο» και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να δώσει σχετικές εξηγήσεις και να σταματήσει αμέσως». Συγκεκριμένα, ο Γουάνγκ αναφέρθηκε σε ειδική πλατφόρμα (με τον κωδικό «Beehive») που φέρεται να έχουν αναπτύξει από κοινού οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο όμιλος (στρατιωτική βιομηχανία) «Northrop Grumman», με την οποία μεταξύ άλλων προσπαθούν να «σαρώνουν» εξ αποστάσεως, να υποκλέπτουν αρχεία, ακόμα και να καταστρέφουν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών άλλων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αναθερμαίνονται οι επισκέψεις Αμερικανών διπλωματών

Πολυήμερες επαφές σε Καζακστάν και Κιργιστάν ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες η (ινδικής καταγωγής) Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ούζρα Ζέγια, με φόντο την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με δυνάμεις της Κεντρικής Ασίας, μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την ευρύτερη επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Με δεδομένο ότι η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν - τον περασμένο Αύγουστο - έγινε με στόχο την αναπροσαρμογή της στρατιωτικής (και όχι μόνο) παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τη λειτουργία του σχήματος C5+1, όπου συμμετέχουν οι «5» χώρες της Κεντρικής Ασίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Οι επαφές Ζέγια στο Καζακστάν εστίασαν στην ενίσχυση της «διμερούς εταιρικής σχέσης» και τη «δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης, ευήμερης και ασφαλούς Κεντρικής Ασίας», όπως ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώ στο Μπισκέκ (πρωτεύουσα του Κιργιστάν) οι επαφές της με εκπροσώπους της κυβέρνησης θα αφορούσαν και την «ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερή και παγκόσμια ζητήματα». Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα Ζέγια περιελάμβανε επαφές και με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες βδομάδες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Ρομάν Βασιλένκο είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θέλει να είναι στη λάθος πλευρά ενός νέου «σιδηρού παραπετάσματος» και τόνισε ότι όσες εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία (εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι καλοδεχούμενες στο Καζακστάν. «Ολες οι χώρες με καλή φήμη που θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εδώ είναι ευπρόσδεκτες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Αμυνας του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση για την 9η Μάη, την οποία η καπιταλιστική Ρωσία και οι σύμμαχοί της αξιοποιούσαν όλες τις τελευταίες δεκαετίες για να διαφημίσουν την ισχύ τους.

Επαφές και στο Ισλαμαμπάντ

Στο μεταξύ, στην περιοχή έφτασε χτες κι άλλη απεσταλμένη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που βρέθηκε στο Ισλαμαμπάντ, μερικά 24ωρα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν, ο οποίος κατήγγειλε ξένη συνωμοσία εναντίον του, κατονομάζοντας και τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την ανατροπή του.

Συγκεκριμένα, η (σομαλικής καταγωγής, μουσουλμάνα) βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ συνάντησε την νέα ΥΠΕΞ της χώρας, Χίνα Ραμπάνι Καρ αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας Αρίφ Αλβί. Ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στη «μακρά σχέση» των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι μεταξύ τους εποικοδομητικές δεσμεύσεις θα προωθήσουν την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή».

ΙΣΡΑΗΛ
Δεκάδες τραυματίες από εισβολή στο Αλ Ακσα

Κλιμακώνεται η ένταση στα αποκλεισμένα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή χτες πριν τα χαράματα σε περιοχές της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από την ισλαμική «Χαμάς».

Θραύσματα ρουκέτας της «Χαμάς» κατέπεσαν σε χωράφι στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς τραυματισμούς, προκαλώντας λίγη ώρα αργότερα επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται ότι χτύπησε στρατιωτικές θέσεις και την είσοδο σήραγγας που οδηγεί σε υπόγειο συγκρότημα, όπου είναι αποθηκευμένα χημικά που χρησιμοποιούνται για την προώθηση ρουκετών.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στο μεταξύ, έγινε πορεία μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών Εβραίων εποίκων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σε απόσταση «ασφαλείας» από το τέμενος Αλ Ακσα, που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Και χτες το πρωί έγιναν νέες εισβολές Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος, που είναι το τρίτο πιο ιερό στον μουσουλμανικό κόσμο, με αποτέλεσμα από τις σφαίρες καουτσούκ και τα δακρυγόνα να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άτομα.

Η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενεργοποίησε τη σύγκληση αραβικής περιφερειακής επιτροπής στην Ιορδανία, που έχει τον ρόλο κηδεμόνα των ιερών τόπων της πόλης από τα τέλη της δεκαετίας του '60.

Σε αυτό το φόντο έντασης και σε αντίθεση με τις έντονες αντιδράσεις και τους υψηλούς τόνους που συνόδευαν στο παρελθόν τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ι. Χέρτσογκ, αφού δήλωσε «ιδιαίτερα αναστατωμένος» από τα πρόσφατα γεγονότα σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, εκτίμησε ότι προκλήθηκαν από «κάποιες ακραίες ισραηλινές ομάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας». Ζήτησε δε από τον Χέρτσογκ να μην επιτρέψει «προβοκάτσιες και απειλές» σε βάρος «του καθεστώτος και της πνευματικότητας του τεμένους Αλ Ακσα» σε αυτήν την «ευαίσθητη περίοδο» (Ραμαζάνι).

Ενδεικτική του κλίματος των διμερών σχέσεων είναι και η προγραμματισμένη επίσκεψη των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στο Ισραήλ, στις 24 Μάη.

ΗΠΑ
Συνέλαβαν οκτάχρονο για... ένα πακέτο πατατάκια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατακραυγή προκαλεί στις ΗΠΑ η σύλληψη ενός μαύρου αγοριού ηλικίας μόλις οκτώ ετών από αστυνομικό στις Συρακούσες της πολιτείας της Νέας Υόρκης, επειδή έκλεψε ένα σακουλάκι πατατάκια αξίας τριών δολαρίων.

Το περιστατικό της βίαιης σύλληψης του παιδιού, που αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν κανένας εγκληματίας, καταγράφηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου και έκανε τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας εύλογα σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ. Στο βίντεο το αγόρι φαίνεται να κλαίει, ενώ ένας αστυνομικός του φέρεται βίαια παρά τις διαμαρτυρίες περίοικων. Η αστυνομία δεν απήγγειλε τελικά κατηγορίες σε βάρος του μικρού και τον μετέφεραν σπίτι του, με τον πατέρα να απειλεί με μήνυση για τον βάναυσο τρόπο αντιμετώπισης του παιδιού.

Νέες πολύνεκρες εκρήξεις στο Αφγανιστάν

«Τροφή» στις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» δίνουν οι νέες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, του οποίου οι «συμμαχίες για την ασφάλεια» αποτελούν αντικείμενο πολύπλευρων παζαριών, μετά και από την επιστροφή του σκοταδιστικού καθεστώτος των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Χτες το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στο σιιτικό τέμενος Σι Ντουκάν στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15. Αργότερα την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέβαζαν τον τραγικό απολογισμό σε 31 και 87, νεκρούς και τραυματίες, αντίστοιχα. Την ώρα της επίθεσης υπολογίζεται ότι στον ναό βρίσκονταν περίπου 400 άτομα.

Εκρηξη σημειώθηκε όμως και στην - επίσης στα βόρεια - πόλη Κουντούζ, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πάνω από 11 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Πολλά από τα θύματα ήταν γυναικόπαιδα, ενώ πολλοί τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με αφγανικά ρεπορτάζ.

Την Τρίτη θυμίζουμε ότι είχαν σημειωθεί εκρήξεις και σε σχολείο αρρένων σε συνοικία Σιιτών στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ