Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΗΠΑ - ΕΕ
Στο επίκεντρο Κίνα και Ινδο-Ειρηνικός

Η Αμερικανίδα αναπλ. υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ για τη σημασία μιας «ρωμαλέας αποτροπής και άμυνας»

Η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ
Η αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ
Σειρά επαφών με βασικό ζητούμενο την αντιμετώπιση της Κίνας και την κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζει στις Βρυξέλλες η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, που χτες αναμενόταν να πάρει μέρος στην 3η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Κίνα, ενώ σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Σέρμαν έφτασε στην Ευρώπη την περασμένη Τρίτη, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες και ενώ η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά τη διαφύλαξη της διατλαντικής συνοχής, για την υπεράσπιση της θέσης της έναντι του Πεκίνου. Προχτές, η Σέρμαν συνάντησε στη βελγική πρωτεύουσα τον αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, και άλλους μόνιμους εκπροσώπους στην έδρα της λυκοσυμμαχίας, με τους οποίους συζήτησε «τον συνεχιζόμενο ισχυρό συντονισμό στο ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί η ρωμαλέα αποτροπή και άμυνα όπως και τις κοινές προτεραιότητες των ΗΠΑ για την επόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που θα ξεκαθαρίσει ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ». Οπως αναφέρει επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, η Σέρμαν «πρόβαλε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη στήριξη της Κίνας στην επιθετικότητα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της διάδοσης της ρωσικής παραπληροφόρησης για το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε για συνέχιση του ισχυρού διατλαντικού συντονισμού προς υπεράσπιση της έννομης διεθνούς τάξης».

Αναφερόμενος δε στη νέα επίσκεψη Σέρμαν στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να προσέχουμε το επίπεδο στήριξης που η Κίνα θα προσφέρει προς τη Ρωσία στην Ουκρανία» και μίλησε για «ισχυρές συνέπειες» που θα υπάρξουν στην περίπτωση που το Πεκίνο βοηθήσει τη Μόσχα για να παρακάμψει συνέπειες των δυτικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην τακτική των «μονομερών κυρώσεων» και της «δικαιοδοσίας της "μακράς χειρός"», παρεμβαίνοντας στις εργασίες του «Φόρουμ του Μποάο» (από την ομώνυμη κινεζική πόλη στο νησί Χαϊνάν), την ετήσια συνάντηση που πολλοί αποκαλούν και «Νταβός της Ασίας». Ανάμεσα σε άλλα ο Σι επέκρινε όσους θέλουν να επιβάλουν οικονομική «αποσύνδεση» (όπου «αποσύνδεση» ίσον διακοπή οικονομικών σχέσεων ή σχεδίων εξαιτίας περιορισμών, όπως οι κυρώσεις) και πρόσθεσε ότι «η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια». Υπερασπίστηκε τη λεγόμενη «αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας» (με βάση την οποία υποτίθεται ότι καμία χώρα δεν ενισχύει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων, την οποία επικαλείται και η Ρωσία) και ζήτησε «να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες».

Σημειωτέον, χτεσινό άρθρο στην κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» ανέφερε ότι «η μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας» και καταφέρθηκε απέναντι στη σημερινή κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο επειδή «στην πράξη το ΝΑΤΟ έχει κυρίαρχη θέση, κάτι που "χτυπάει τα τύμπανα" (του πολέμου), εξαιτίας μιας αντίληψης για την ασφάλεια γεμάτης αποκλεισμούς και αντιπαράθεση».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για «ανεύθυνη και επιβλαβή δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο» και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να δώσει σχετικές εξηγήσεις και να σταματήσει αμέσως». Συγκεκριμένα, ο Γουάνγκ αναφέρθηκε σε ειδική πλατφόρμα (με τον κωδικό «Beehive») που φέρεται να έχουν αναπτύξει από κοινού οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο όμιλος (στρατιωτική βιομηχανία) «Northrop Grumman», με την οποία μεταξύ άλλων προσπαθούν να «σαρώνουν» εξ αποστάσεως, να υποκλέπτουν αρχεία, ακόμα και να καταστρέφουν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ