Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αναθερμαίνονται οι επισκέψεις Αμερικανών διπλωματών

Πολυήμερες επαφές σε Καζακστάν και Κιργιστάν ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες η (ινδικής καταγωγής) Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ούζρα Ζέγια, με φόντο την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με δυνάμεις της Κεντρικής Ασίας, μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την ευρύτερη επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Με δεδομένο ότι η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν - τον περασμένο Αύγουστο - έγινε με στόχο την αναπροσαρμογή της στρατιωτικής (και όχι μόνο) παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τη λειτουργία του σχήματος C5+1, όπου συμμετέχουν οι «5» χώρες της Κεντρικής Ασίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Οι επαφές Ζέγια στο Καζακστάν εστίασαν στην ενίσχυση της «διμερούς εταιρικής σχέσης» και τη «δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης, ευήμερης και ασφαλούς Κεντρικής Ασίας», όπως ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώ στο Μπισκέκ (πρωτεύουσα του Κιργιστάν) οι επαφές της με εκπροσώπους της κυβέρνησης θα αφορούσαν και την «ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερή και παγκόσμια ζητήματα». Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα Ζέγια περιελάμβανε επαφές και με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες βδομάδες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Ρομάν Βασιλένκο είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θέλει να είναι στη λάθος πλευρά ενός νέου «σιδηρού παραπετάσματος» και τόνισε ότι όσες εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία (εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι καλοδεχούμενες στο Καζακστάν. «Ολες οι χώρες με καλή φήμη που θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εδώ είναι ευπρόσδεκτες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στις αρχές της βδομάδας το υπουργείο Αμυνας του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση για την 9η Μάη, την οποία η καπιταλιστική Ρωσία και οι σύμμαχοί της αξιοποιούσαν όλες τις τελευταίες δεκαετίες για να διαφημίσουν την ισχύ τους.

Επαφές και στο Ισλαμαμπάντ

Στο μεταξύ, στην περιοχή έφτασε χτες κι άλλη απεσταλμένη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που βρέθηκε στο Ισλαμαμπάντ, μερικά 24ωρα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν, ο οποίος κατήγγειλε ξένη συνωμοσία εναντίον του, κατονομάζοντας και τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την ανατροπή του.

Συγκεκριμένα, η (σομαλικής καταγωγής, μουσουλμάνα) βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ συνάντησε την νέα ΥΠΕΞ της χώρας, Χίνα Ραμπάνι Καρ αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας Αρίφ Αλβί. Ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στη «μακρά σχέση» των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι μεταξύ τους εποικοδομητικές δεσμεύσεις θα προωθήσουν την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ