Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Προωθεί συμφωνία για κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Αντίστοιχη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουάντα σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την... εξορία των αιτούντων άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, που ανακοίνωσε μια τέτοια κίνηση μόλις την περασμένη βδομάδα.

Η Δανία, που την τελευταία δεκαετία ακολουθεί βάναυση αντιμεταναστευτική πολιτική, έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει να στέλνονται οι πρόσφυγες που φτάνουν σε δανέζικο έδαφος σε κέντρα ασύλου σε «χώρα - εταίρο». Ο νόμος προβλέπει μάλιστα να παραμένουν εκεί όχι μόνο μέχρι να εξεταστεί το αίτημα για άσυλο, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που γίνει δεκτό, μέχρι το δανέζικο κράτος να ...αποφασίσει να δεχτεί τους πρόσφυγες!

Ωστόσο η Δανία δεν είχε κλείσει μέχρι τώρα συμφωνία με κάποια τρίτη χώρα.

«Ο διάλογός μας με την κυβέρνηση της Ρουάντας περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο», δήλωσε στο «Reuters» ο υπουργός Μετανάστευσης, Μ. Τεσφάγιε. Ισχυρίστηκε δε ότι η συμφωνία θα έχει στόχο «να διασφαλίσει μια πιο αξιοπρεπή προσέγγιση από το εγκληματικό δίκτυο των εμπόρων ανθρώπων που χαρακτηρίζει τη μετανάστευση στη Μεσόγειο σήμερα»!

Η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση στη Ρουάντα χιλιάδων αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Η Δανία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρουάντα, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά οι εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα μετανάστευσης κλήθηκαν σε συνεδρίαση η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου για μια τέτοια συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ