Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δεκάδες τραυματίες από εισβολή στο Αλ Ακσα

Κλιμακώνεται η ένταση στα αποκλεισμένα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή χτες πριν τα χαράματα σε περιοχές της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από την ισλαμική «Χαμάς».

Θραύσματα ρουκέτας της «Χαμάς» κατέπεσαν σε χωράφι στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς τραυματισμούς, προκαλώντας λίγη ώρα αργότερα επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται ότι χτύπησε στρατιωτικές θέσεις και την είσοδο σήραγγας που οδηγεί σε υπόγειο συγκρότημα, όπου είναι αποθηκευμένα χημικά που χρησιμοποιούνται για την προώθηση ρουκετών.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στο μεταξύ, έγινε πορεία μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών Εβραίων εποίκων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σε απόσταση «ασφαλείας» από το τέμενος Αλ Ακσα, που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Και χτες το πρωί έγιναν νέες εισβολές Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος, που είναι το τρίτο πιο ιερό στον μουσουλμανικό κόσμο, με αποτέλεσμα από τις σφαίρες καουτσούκ και τα δακρυγόνα να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άτομα.

Η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενεργοποίησε τη σύγκληση αραβικής περιφερειακής επιτροπής στην Ιορδανία, που έχει τον ρόλο κηδεμόνα των ιερών τόπων της πόλης από τα τέλη της δεκαετίας του '60.

Σε αυτό το φόντο έντασης και σε αντίθεση με τις έντονες αντιδράσεις και τους υψηλούς τόνους που συνόδευαν στο παρελθόν τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ι. Χέρτσογκ, αφού δήλωσε «ιδιαίτερα αναστατωμένος» από τα πρόσφατα γεγονότα σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, εκτίμησε ότι προκλήθηκαν από «κάποιες ακραίες ισραηλινές ομάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας». Ζήτησε δε από τον Χέρτσογκ να μην επιτρέψει «προβοκάτσιες και απειλές» σε βάρος «του καθεστώτος και της πνευματικότητας του τεμένους Αλ Ακσα» σε αυτήν την «ευαίσθητη περίοδο» (Ραμαζάνι).

Ενδεικτική του κλίματος των διμερών σχέσεων είναι και η προγραμματισμένη επίσκεψη των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στο Ισραήλ, στις 24 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ