Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην τελική ευθεία για την κάλπη του β΄ γύρου

Τα ξίφη τους για λογαριασμό του κεφαλαίου διασταύρωσαν τηλεοπτικά προχτές βράδυ οι δύο «μονομάχοι» του μεθαυριανού β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, Εμ. Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να πείσουν για την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων και την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες όλων των αστικών επιτελείων να «μαντρώσουν» τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων, είτε στο «μέτωπο για τη δημοκρατία» είτε στο «αντι-μακρονικό μέτωπο».

Ενδεικτικά των υπηρεσιών στο κεφάλαιο, κατά του λαού, που και οι δύο είναι έτοιμοι να προσφέρουν είναι όσα ειπώθηκαν για την ενίσχυση της «ασφάλειας» της χώρας. Ο Μακρόν περηφανεύτηκε ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την ασφάλεια, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων στην αστυνομία και την αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της Δικαιοσύνης κατά 30%. Η δε Λεπέν είπε πως θέλει να λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμη να διασφαλίσει όσα και όποια φτηνά εργατικά χέρια χρειάζονται οι γαλλικοί όμιλοι και οι συνεταίροι τους, επαναλαμβάνοντας ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία. Υπερασπίστηκε δε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για την αστυνομία.

Στο μεταξύ, σε υπερψήφιση του Μακρόν, «χωρίς ευχαρίστηση, αλλά και χωρίς δισταγμό», κάλεσε ο υποψήφιος των Οικολόγων στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, Γιανίκ Ζαντό.

Τέλος, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ο. Σολτς, και οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, Π. Σάντσεθ και Αντ. Κόστα, αντίστοιχα, με κοινό άρθρο τους στη «Le Monde» τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, αναπαράγοντας τα κάλπικα διλήμματα περί επιλογής «ανάμεσα σ' έναν δημοκράτη υποψήφιο, που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι πιο ισχυρή μέσα σε μια ισχυρή και αυτόνομη ΕΕ, και μία υποψήφια της άκρας δεξιάς, η οποία τάσσεται ανοικτά στο πλευρό αυτών που επιτίθενται στην ελευθερία μας και στη δημοκρατία μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ