Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μεγαλύτερη ώθηση στις «πράσινες» μπίζνες των ΑΠΕ εξετάζει η ΕΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί και παζάρια γύρω από την Ενέργεια, με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε πλευράς, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργεί ως καταλύτης, την ίδια ώρα που οι λαοί βυθίζονται ακόμα βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια.

Στην ΕΕ συνεχίζονται διαβουλεύσεις γύρω από το κατά πόσο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες θα περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Κομισιόν εξετάζει την προώθηση ακόμα μεγαλύτερης επιτάχυνσης στις «πράσινες» μπίζνες.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν, Mechthild Woersdoerfer, ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο στόχος του ενεργειακού μεριδίου από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στο 45% έως το 2030, αντί του 40% που έχει προταθεί. Το 2020 η ΕΕ είχε καλύψει το 22% της συνολικής κατανάλωσης Ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ τα σχέδια παραπέρα ενίσχυσης των ΑΠΕ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «απλοποίηση» των αδειοδοτήσεων των σχετικών έργων, λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στο μεταξύ, τοποθετούμενος στο θέμα των παζαριών για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, σημείωσε χτες πως προτού αποφασίσει εάν θα το εφαρμόσει ή θα το μπλοκάρει, θα πρέπει να δει τις κυρώσεις λεπτομερώς. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία εισάγει περίπου το 80% του αερίου και το 65% του πετρελαίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

Στην Ιταλία, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρ. Τσινγκολάνι, μετά τα πρόσφατα ταξίδια σε Αγκόλα και Κονγκό (Μπραζαβίλ), ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου τα 2/3 του φυσικού αερίου που χρειάζεται η χώρα. «Η στρατηγική μας είναι να αντικαταστήσουμε τα 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που μας παρέχει η Ρωσία, με συμφωνίες που κλείνουμε με άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες ηπείρους», είπε. Εκτίμησε επίσης ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Ιταλία θα πετύχει «μια σχεδόν ολική ανεξαρτησία» από το ρωσικό αέριο.

Πανάκριβη η Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις αναζητούν την «ολική ενεργειακή ανεξαρτησία» για τα μονοπώλιά τους, η Ενέργεια γίνεται όλο και πιο ακριβή για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικά, στην Αυστρία, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως η έκρηξη της ακρίβειας καταρρίπτει ρεκόρ 40ετίας. Οι τιμές καυσίμων σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν κατά 50,7%, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οικιακής χρήσης κατά 33,5% και του φυσικού αερίου κατά 71,9%.

Σαν να μη φτάνει η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια, η Κομισιόν και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕ) με νέα προκλητική ανακοίνωσή τους, καλούν τους λαούς της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση Ενέργειας για «να υποστηρίξουν την Ουκρανία» και «να βοηθήσουν τον πλανήτη», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί τηλεργασίας, μικρότερης χρήσης της θέρμανσης και του κλιματισμού κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, με φόντο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενεργειακά μονοπώλια «τρέχουν» κινήσεις διεθνών ανακατατάξεων.

Στην Κίνα οι κρατικές εταιρείες Ενέργειας CNOOC, CNPC και SINOPEC Group ξεκίνησαν συνομιλίες με τη «Shell» με σκοπό την αγορά του μεριδίου που έχει σε κοινοπραξία μεγάλου υπεράκτιου κοιτάσματος ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Σαχαλίνη που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και είναι γνωστό ως «Sakhalin-2».

Επιπροσθέτως, χτες, η «ExxonMobil» επιβεβαίωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησής της από τη Ρωσία έως τις 24/6, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει νωρίτερα να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στην Τουρκία εκδόθηκε νέο Προεδρικό Διάταγμα από τον Ρ. Τ. Ερντογάν που αναφέρει πως η κυβέρνηση αυξάνει την αμέριστη υποστήριξή της στο σχέδιο ανάπτυξης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε προ μηνών στη Μαύρη Θάλασσα. Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται σειρά προνομίων που θα δοθούν στην τουρκική κρατική εταιρεία Ενέργειας ΤΡΑΟ, όπως φοροαπαλλαγές και χρηματοδότηση 9,9 δισ. δολαρίων για τα επόμενα 11 χρόνια. Ανακοινώθηκε επίσης η ανέγερση νέου βιομηχανικού συμπλέγματος για την υγροποίηση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Sakarya» που βρίσκεται 150 χλμ. μακριά από τις τουρκικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.

Νέα «ανταλλαγή» κυρώσεων Δύσης - Ρωσίας

Παράλληλα, Δύση και Ρωσία συνεχίζουν την «ανταλλαγή» κυρώσεων.

Η Βρετανία πρόσθεσε χτες άλλα 26 νέα ονόματα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και «αμυντικές» εταιρείες. Επιπλέον η κυβέρνηση Τζόνσον ενίσχυσε τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με απαγορεύσεις εισαγωγών και υψηλότερους δασμούς σε πολυτελή προϊόντα (χαβιάρι, ασήμι, διαμάντια κ.ά.), αλλά και στο καουτσούκ.

Σε αντίποινα για τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της «Meta», Μ. Ζάκερμπεργκ, και η αντιπρόεδρος της χώρας, Καμάλα Χάρις. Επιπλέον, κυρώσεις ανακοινώθηκαν και σε βάρος 61 Καναδών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι οι ρωσικές εταιρείες μετάλλου αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την «εχθρική συμπεριφορά από μη φιλικές χώρες» και ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του θέματος. Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας μετάλλου.

Στο μεταξύ, αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) έκρινε προχτές ότι καταγράφηκε γεγονός «πιθανής αδυναμίας πληρωμής» για τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps), όταν η Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια για ομόλογα που αποτιμώνται σε δολάρια. Η σχετική περίοδος χάριτος λήγει στις 4 Μάη. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα απαντά με αυτόν τον τρόπο στο «πάγωμα» αποθεματικών της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να υπάρξει μια «τεχνητή χρεοκοπία».

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος πάντως ανέβηκε χτες ξεπερνώντας το όριο των 80 ρουβλιών ανά ευρώ, ενώ και σε σχέση με το δολάριο, το ρούβλι ανέβηκε 2,4% διαμορφώνοντας ισοτιμία 74,57 ρουβλιών ανά δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ