ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τίμησαν την αντίσταση του λαού ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής στην Αθήνα, στο πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, τόπο κράτησης και βασανισμού εκατοντάδων αντιδικτατορικών αγωνιστών στην Αθήνα, κατέθεσαν χτες το πρωί στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκδήλωση τιμής για την αντίσταση του λαού μας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974 πραγματοποίησε χτες και η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μπροστά στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας (Βαρδάρης) στη Θεσσαλονίκη, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αντιδικτατορικοί αγωνιστές.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέδειξε ότι η επέτειος αυτή αποτελεί μέρα μνήμης αλλά και τιμής «σε όσους και όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος στη στρατιωτική φασιστική δικτατορία, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της. Οπως και σε αυτό εδώ το κτίριο πίσω μας, όπου είχε έδρα η Κρατική Ασφάλεια και αποτέλεσε χώρο φυλακίσεων και βασανισμών δεκάδων κομμουνιστών και αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης».

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Σημείωσε ότι «μπροστά στη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η συνέχιση της ταξικής πάλης, η πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που με μπροστάρη το ΚΚΕ θα βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής, αποτελεί την καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα».

Και τόνισε ότι «κάθε βήμα ισχυροποίησης του Κόμματος συνιστά βήμα ισχυροποίησης της εργατικής - λαϊκής κινητοποίησης, της μόνης που μπορεί να θέσει εμπόδια και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, του κράτους και των διεθνών συμμάχων της, να απεμπλέξει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ανοίξει δρόμο για την πραγματικά ελπιδοφόρα οργάνωση της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ενός λεπτού σιγή. Ενώ το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» αντήχησε στη γύρω περιοχή.

Οχι και τόσο ... χαώδης

Πολλά γράφονται αυτές τις μέρες μπροστά στις γαλλικές εκλογές και τη «μονομαχία Λεπέν - Μακρόν». Ο αστικός Τύπος είναι γεμάτος αναλύσεις για τους κινδύνους για τη «δημοκρατία», τις «ευρωπαϊκές αξίες», την πορεία της «Ευρωπαϊκής Ενωσης» από μια ενδεχόμενη εκλογή της ακροδεξιάς Λεπέν στην ηγεσία της Γαλλίας, για τους «δύο κόσμους που συγκρούονται στη Γαλλία».

Μέσα σε αυτά τα πολλά, ορισμένοι επιχείρησαν να επιτεθούν στο ΚΚΕ για τη στάση του στο θέμα, διαστρεβλώνοντας ουσιαστικά την τοποθέτησή του. Φτάνουν στο σημείο να λένε λίγο - πολύ ότι η θέση του ΚΚΕ είναι θέση «ίσων αποστάσεων». Δεν χρειάζεται βέβαια να δώσει το ΚΚΕ εξηγήσεις σε κανέναν για τη μαχητική αποφασιστική του στάση ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, όχι μόνο με την ιστορική του διαδρομή, αλλά και με τη δράση του τα τελευταία χρόνια. Αλλοι είναι αυτοί που χάιδευαν αυτιά, που μιλούσαν για «σοβαρή και χρήσιμη Χρυσή Αυγή», που είχαν και έχουν διαύλους επικοινωνίας, στήριξαν ή ανέχτηκαν ή σιγοντάρουν φασιστικά μορφώματα.

Ομως, η ουσία είναι ότι οι διάφοροι σχολιαστές των εξελίξεων στη Γαλλία και της τοποθέτησης του ΚΚΕ αρνούνται να απαντήσουν σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που αυτή θέτει:

  • Πάνω σε ποια βάση συντηρούνται και ενισχύονται τέτοιες δυνάμεις, ώστε κάθε φορά να φτάνουν να μπαίνουν και να ξαναμπαίνουν τέτοιου είδους κάλπικα διλήμματα μπροστά στον λαό; Είναι άσχετη η ενίσχυσή τους με την εφαρμοζόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική από κυβερνήσεις που φοράνε τη μάσκα του «προοδευτικού», του «δημοκράτη», του «εκσυγχρονιστή»;
  • Είναι άσχετη με τη συνολική αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος, την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής από «δημοκρατικές κυβερνήσεις» τύπου Μακρόν, τη θεωρία των «δύο άκρων», που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ;
  • Πώς είναι δυνατόν κάθε φορά τα «δημοκρατικά μέτωπα», τα «μέτωπα της λογικής» που στήνονται - στη Γαλλία, μάλιστα, από το 2002 - αντί να βάζουν «φραγμό στην ακροδεξιά», αυτή να δυναμώνει ακόμα περισσότερο;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντήσεις δεν δίνονται. Αντίθετα, μέσα από το σχήμα περί «λαϊκισμού», συνεχίζουν να ταυτίζουν τεχνητά την ακροδεξιά με κάθε εργατική - λαϊκή διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια... Αν επιχειρηθεί όμως να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις, γνωρίζουν ότι τότε θα γίνει φανερό ότι η «άβυσσος» που χωρίζει την ακροδεξιά από τις άλλες αστικές δυνάμεις δεν είναι και τόσο ...χαώδης!

Αυτό άλλωστε ορισμένες φορές το ομολογούν και οι ίδιοι. Πρόσφατο παράδειγμα όλη η επιχειρηματολογία που ξεδίπλωσαν ότι δεν «τρέχει κάστανο» που η κατά τ' άλλα «δημοκρατική» κυβέρνηση Ζελένσκι έχει ενσωματώσει στους κόλπους του ουκρανικού κράτους ναζιστικά τάγματα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εικόνα των μαχητών του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή.

Και κάτι για την ιστορία: Δεν είναι πρώτη φορά που οι λαοί και οι εργαζόμενοι την πάτησαν με το να εγκλωβίζονται σε τέτοια διλήμματα... Στη Γερμανία της Βαϊμάρης οι σοσιαλδημοκράτες στις προεδρικές εκλογές του 1932 ψήφισαν τον προερχόμενο από το παλιό αυτοκρατορικό - μοναρχικό στρατόπεδο στρατηγό Χίντεμπουργκ για να μη βγει ο Χίτλερ. Οι κομμουνιστές τότε είχαν το σύνθημα «ψηφίζεις Χίντεμπουργκ ψηφίζεις Χίτλερ, ψηφίζεις Χίτλερ ψηφίζεις πόλεμο». Ο Χίντεμπουργκ εκλέχτηκε τελικά Πρόεδρος και αυτό παρουσιάστηκε ως μεγάλη «νίκη της δημοκρατίας». Σε λιγότερο από χρόνο έκανε τον Χίτλερ καγκελάριό του... Ποιος άραγε δικαιώθηκε τότε;

Και επειδή αναφέρθηκε σε ένα από τα άρθρα των τελευταίων ημερών, ναι, ο σοσιαλδημοκράτης Εμπερτ και ο ναζί Χίτλερ δεν ήταν το ίδιο... Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος ως καγκελάριος είχε τα χέρια του βαμμένα με αίμα εργαζομένων, και το βάρος της δολοφονίας των Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ, όταν με τη βοήθεια των εγκληματικών ομάδων, που αργότερα στελέχωσαν το ναζιστικό κόμμα, αιματοκύλησε την Επανάσταση στη Γερμανία το 1919...


Χ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ υπόθεση του λαού

Μέλη και φίλοι του Κόμματος προσέφεραν έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Μέλη και φίλοι της Τομεακής Οργάνωσης Εύβοιας προσφέρουν 1.100 ευρώ ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο ΚΚΕ.

Οπως σημειώνουν: «Νιώθουμε περήφανοι για το Κόμμα μας και τη στάση που κρατάει απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Για την αλύγιστη στάση του απέναντι στην εμπλοκή της χώρας μας, στην ένταση του αντικομμουνισμού και του αυταρχισμού.

Εχουμε πλήρη συνείδηση των νέων και αυξημένων καθηκόντων που προκύπτουν για το Κόμμα μας σε αυτές τις συνθήκες, για να διεξάγει απρόσκοπτα την πολιτική του δραστηριότητα, τη δουλειά διαφώτισης μέσα στον λαό και τη διεθνιστική του δράση.

Για αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην Εύβοια να ενισχύσουμε οικονομικά το Κόμμα. Ξέρουμε ότι το κάλεσμα γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον λαό μας. Ομως η ενίσχυση του ΚΚΕ παραμένει υπόθεση του λαού, ακόμα και από το υστέρημά μας, προϋπόθεση για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος καθώς και άλλων λαϊκών ανθρώπων που εκτιμούν το ΚΚΕ και θα ανακοινωθεί η δεύτερη δόση οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματός μας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργασίες συντήρησης στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη

Μέλη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και φίλοι του Κόμματος με εθελοντική δουλειά πραγματοποίησαν χτες εργασίες συντήρησης στον τάφο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη στον Αη Λια, που σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον θάνατό του.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβρη του 2020, δεν είχαν αποκατασταθεί οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η πρόσβαση στον τάφο να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Ετσι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με αυταπάρνηση πραγματοποίησαν τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης.

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ σημειώνει: «Θέλουμε για μια ακόμα φορά να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, αφού 19 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, οι κάτοικοι του χωριού και τα σπίτια τους διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, ενώ η πρόσβαση στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη δεν έχει αποκατασταθεί. Απαιτούμε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης στο επαρχιακό δίκτυο που καταστράφηκε, στην άμεση αποκατάσταση όλων των προβλημάτων στα χωριά, καθώς και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού Καρδίτσας με ουσιαστικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής».

Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια την άμεση αποκατάσταση του δρόμου, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ