ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
10ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΥ
Ενα ακόμα παράδειγμα απαξίωσης της Ειδικής Αγωγής

Καταγγελία της ΑΣΕ του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αθηνών

Ο υπόγειος χώρος όπου διδάσκεται η Θεατρική Αγωγή
Ο υπόγειος χώρος όπου διδάσκεται η Θεατρική Αγωγή
Εικόνες ντροπής, ενδεικτικές της απαξίωσης και της εγκατάλειψης που αντιμετωπίζουν πολλές δομές Ειδικής Αγωγής, δίνει στη δημοσιότητα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αθηνών, από το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μαρασλείου.

«Ειδική Αγωγή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σημειώνει η ΑΣΕ αναφορικά με τους ακατάλληλους χώρους όπου στεγάζεται το 10ο Ειδικό Δημοτικό και σημειώνει αναλυτικά:

«Χρόνια τώρα η Ειδική Αγωγή παραμένει ουραγός στον χώρο της Εκπαίδευσης βαλλόμενη από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση. Χρόνια τώρα τα Ειδικά Σχολεία υποφέρουν από μία εκπαιδευτική πολιτική η οποία δεν καθορίζεται από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά από τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Χρόνια τώρα η Ειδική Αγωγή στηρίζεται στο μεράκι, στην αυτοθυσία και την οικονομική επιβάρυνση εκπαιδευτικών και γονιών.

Εφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι! Εν έτει 2022 δεν μπορούμε να μιλάμε για Ειδικά σχολεία - πάρκινγκ ψυχών! Θα έπρεπε να μιλάμε για σύγχρονες δομές Ειδικής Αγωγής με ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία, για αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ειδικό παιδαγωγικό υλικό, για σχολεία στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό που δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά επιτείνοντας την αγωνία και την ανασφάλεια των μαθητών.

Ομως, όχι μόνο αυτά δεν βλέπουμε να συμβαίνουν αλλά οι εικόνες που έρχονται από τα Ειδικά Σχολεία μόνο εικόνες ντροπής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν!

Το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μαράσλειο είναι ένα σχολείο το οποίο υποφέρει από την υποχρηματοδότηση και στεγάζεται μέσα σε μικρές αίθουσες και χώρους ακατάλληλους που εγκυμονούν κινδύνους για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Συγκεκριμένα:

  • Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται χώρους 15 τ.μ.!
  • Οι δύο δάσκαλοι της μουσικής με τον θεατρολόγο του σχολείου κάνουν μάθημα σε υπόγειο χώρο χωρίς παράθυρα και χωρίς θέρμανση! Στον χώρο αυτό δεν έχουν πρόσβαση μαθητές με κινητικά προβλήματα.
  • Η στέγη του γυμναστηρίου είναι αμφίβολης αντοχής, καθώς δεν έχει συντηρηθεί για χρόνια, στάζει όταν βρέχει, ενώ ο χώρος δεν θερμαίνεται!
  • Υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας που ζεσταίνεται με σόμπα υγραερίου!
  • Οι αίθουσες, άβαφες, θυμίζουν αποθήκες και όχι χώρους διδασκαλίας.
  • Το εργαστήρι των υπολογιστών στεγάζεται σε διάδρομο του σχολείου.
  • Υπάρχει πλήρης έλλειψη παιδαγωγικού υλικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
  • Η είσοδος και η έξοδος των μαθητών από το σχολείο προς τα λεωφορεία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας στον δρόμο έξω από το σχολείο αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα.
  • Σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο δεν παραχωρήσει για την επόμενη χρονιά χώρους, που ήδη χρησιμοποιούνται από το σχολείο και τους κρατήσει για δική του χρήση, μαθητές που φοιτούν στο σχολείο θα υποχρεωθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Ενδεικτικό και φωτεινό είναι το παράδειγμα του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, όπου το εκπαιδευτικό προσωπικό και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό διεκδίκησαν την έκτακτη χρηματοδότηση του σχολείου από τον δήμο, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε παιδαγωγικό υλικό και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ο κατάλογος όμως των Ειδικών Σχολείων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μακρύς!

Φτάνει πια με την απαξίωση της Ειδικής Αγωγής! Τα Ειδικά Σχολεία δεν είναι πάρκινγκ ψυχών! Διεκδικούμε Ειδικά Σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και θα συμβαδίζουν με τις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής μας!

Αίθουσες - κλουβιά
Αίθουσες - κλουβιά
Για το 10ο Ειδικό Σχολείο διεκδικούμε:

  • Να γίνουν άμεσα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήσεις ώστε να καταστούν όλοι οι χώροι ασφαλείς για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να γίνουν από τον δήμο οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε όλοι οι χώροι του σχολείου να έχουν θέρμανση.
  • Να λυθεί άμεσα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης χώρων ώστε να μη χρειαστεί μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.
  • Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο σχολείο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός από τον δήμο Αθηναίων ώστε το σχολείο να μετεγκατασταθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα σε κτίριο που θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου».
Υγρασίες και διαβρώσεις στο γυμναστήριο
Υγρασίες και διαβρώσεις στο γυμναστήριο
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

«Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 Μάη, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό.

Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σε πέντε θεματικές ενότητες, με διαλείμματα ενδιάμεσα.

Η πρώτη ενότητα (11 π.μ. - 12 μ.) αφορά τα γλωσσικά μαθήματα και στο πλαίσιό της θα γίνουν παρεμβάσεις για τη Λογοτεχνία, το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό και τη διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η δεύτερη ενότητα (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) αφορά τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά και θα γίνουν παρεμβάσεις για τα Μαθηματικά σε όλες τις βαθμίδες, τις Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό, αλλά και ξεχωριστά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη Χημεία, τη Φυσική και τη Βιολογία.

Η τρίτη ενότητα (3 μ.μ. - 5 μ.μ.) αφορά ζητήματα ερμηνείας της κοινωνίας και της εξέλιξής της και θα γίνουν παρεμβάσεις για τη «Δημοκρατία» στην αντίληψη του σημερινού σχολείου, τις ιστορικές επετείους του 1821 και 1922, το μάθημα της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Οικονομίας και τις Κοινωνικές Επιστήμες.

Η τέταρτη ενότητα (5.30 μ.μ. - 7 μ.μ.) αφορά την Αισθητική και Φυσική Αγωγή, με παρεμβάσεις για τα αντίστοιχα αντικείμενα, αλλά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με παρεμβάσεις για τη συγκρότησή τους και για το πώς παρουσιάζονται οι ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων σε αυτά.

Η πέμπτη ενότητα (7.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) αφορά την πολιτική και ιδεολογική διαπάλη με επίκεντρο το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, με παρεμβάσεις για την αναπαραγωγή της αστικής κοσμοαντίληψης στα προγράμματα σπουδών, την αξιολόγηση και τον ρόλο του εκπαιδευτικού, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, ενώ στο κλείσιμο θα συνοψιστούν βασικά συμπεράσματα και προοπτικές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γνωριμία με την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος

Με σύνθημα «Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε! Αντλούμε έμπνευση από τη συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος της χώρας μας!», η ΤΟ Μαθητείας - Κατάρτισης της ΚΝΕ διοργανώνει επισκέψεις - εκδηλώσεις στην Αττική.

Αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της:

«Αν αγανακτείς με τον πόλεμο, αν αγανακτείς με την αδικία, με την μπόχα και δυσωδία που συναντάς σε όλες τις πλευρές της ζωής σου, έχεις επιλογή! Δίπλα στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να παλέψουμε μαζί ενάντια στη ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα! Για την κοινωνία της πραγματικής ευημερίας και ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Η συγκλονιστική Ιστορία του Κόμματός μας και του λαού μας διδάσκει: Οτι ο λαός μπορεί να "σηκώσει κεφάλι", μπορεί να κατακτήσει όλα αυτά που του αξίζουν και του ανήκουν, μόνο όταν οργανωθεί και παλέψει σε κατεύθυνση σύγκρουσης με αυτό το σύστημα, το κράτος, τους μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις του!».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σάββατο 7 Μάη, στις 12 μ., επίσκεψη της ΤΟ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ξενάγηση στον χώρο όπου εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 και στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

-- Κυριακή 15 Μάη, στις 6 μ.μ., επίσκεψη της ΤΟ στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (οδός Εθν. Αντιστάσεως 33, πεζόδρομος). Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Ιστορίας του ΚΚΕ.

-- Σάββατο 21 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο της Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση - συζήτηση της ΤΟ, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ

Με αφορμή τα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ, η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει το Σάββατο 7 Μάη στις 19.00 στο Πολιτιστικό Στέκι «Τραβέρσο» συζήτηση - παρουσίαση των άρθρων της ΚΟΜΕΠ: «Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και «Η διάλυση της ΕΣΣΔ, η "εποχή των τεράτων" και οι "σύγχρονοι έμποροι των εθνών"». Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αποστόλης Χαρίσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα από τις 6 Μάη στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ΚΟΜΕΠ και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ