ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΦΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εργο - σταθμός για τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

Στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μετέβη χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την ταυτόχρονη ενίσχυση των εισαγωγών και της εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κ. Πέτκοφ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ντ. Κοβατσέφσκι, αναφέρθηκε στο «πολύ σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς μιας και οδηγεί στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους οικονομικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τον «πρωτοπόρο» ρόλο της κυβέρνησής του για την υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Ενέργεια, ο οποίος βέβαια είναι αναπόσπαστα δεμένος με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Οπως τόνισε στην ομιλία του, ο νέος τερματικός σταθμός αποτελεί «μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που σε συνδυασμό με τα άλλα αντίστοιχα έργα που δρομολογούνται αυτό το διάστημα στη χώρα μας (αναβάθμιση Ρεβυθούσας, πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Κορίνθου), θα δώσουν τη δυνατότητα να υποκατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης», με μοναδικούς ωφελημένους τους ενεργειακούς ομίλους και τους εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το LNG.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκβιασμό» τις απαιτήσεις που έθεσε η Ρωσία προς τις χώρες που συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου που εισάγουν από εκείνη και ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής για την εύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας είναι «κατεπείγουσα». Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία». Πρόσθεσε ότι «οι ελληνικοί σταθμοί ΥΦΑ θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την εθνική αγορά αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου, μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας - Β. Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας - Σερβίας.

«Γεωπολιτική επένδυση»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε το έργο «γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία», σημειώνοντας ότι «βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Αυτό το έργο θα συνδράμει σημαντικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και τους μακροπρόθεσμους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κ. Πέτκοφ, ανέφερε πως «η Ελλάδα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και τη Βουλγαρία». Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, είπε ότι από αυτό το έργο θα μπορεί η χώρα του να λαμβάνει «σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου». Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας τόνισε τη συμβολή που θα έχει το έργο «στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη «γεωστρατηγικό σταυροδρόμι» και συγχάρηκε την κυβέρνηση. Υπό το πρίσμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης σημείωσε πως «το FSRU σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ήταν από την πρώτη φορά που μίλησα γι' αυτό το 2017».

Η εταιρεία κατασκευής του έργου, «Gastrade», ελέγχεται από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ, τον Ομιλο Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την «GasLog» Κύπρου και την «Bulgartransgaz» της Βουλγαρίας. Ο αρχικός προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 363,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 166,7 αποτελούν πόρους του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως η δυνατότητα εφοδιασμού του σταθμού θα ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. κυβικά μέτρα καυσίμου τον χρόνο, ενώ η αντίστοιχη δυνατότητα της Ρεβυθούσας υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ.

Με λίγα λόγια ακόμη και με την πλήρη λειτουργία των δύο παραπάνω σταθμών σε δύο χρόνια σχεδόν περίπου από σήμερα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει καμία διαταραχή εφοδιασμού με ΥΦΑ από τις διεθνείς αγορές, θα καλύπτεται λιγότερο από το 50% των αναγκών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Β. Μακεδονίας και Σερβίας σε φυσικό αέριο, η οποία φτάνει τα 23,5 δισ. κ.μ. (Βουλγαρία 3,3 δισ. κ.μ., Ελλάδα 6 δισ. κ.μ., Β. Μακεδονία 3,4 δισ. κ.μ. και Σερβία 10,8 δισ. κ.μ., η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της περιοχής).

Κι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές δομές στην Αλεξανδρούπολη

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια στον FSRU, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία, επισήμως, θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό.

«Στόχος», κατά το Μαξίμου, «να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές».

Σύνδεση που κουμπώνει, βέβαια, πάνω και στα ΝΑΤΟικά σχέδια για υποδομές που να διευκολύνουν την ταχύτερη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων προς Βουλγαρία, Ρουμανία, και βορειότερα ακόμα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία. Θυμίζουμε, αμερικανοΝΑΤΟικά άρματα και άλλα οχήματα και φορτία μεταφέρονται και σιδηροδρομικώς προς βορρά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός παρέστη και στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, όπου με θράσος μίλησε για «αναπτυξιακή κοσμογονία», που τάχα συντελείται στην περιοχή.

Στην ατζέντα και τα Δυτικά Βαλκάνια

Με τον Στιούαρτ Πιτς, ειδικό εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού για τα Δυτικά Βαλκάνια, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Επισήμως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή», με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να προτάσσουν την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής, θέμα στο οποίο άλλωστε πρωτοστατούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παίρνοντας μέρος και σε διαβούλια στο παρασκήνιο για τις απαραίτητες διευθετήσεις.

Διόλου τυχαία, τελευταία δημοσιεύματα ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από την Αθήνα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17/2/2008). Ωστόσο, όπως αναφέρεται και από πλευράς ΥΠΕΞ, «υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Εξάλλου, δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν το αμερικανικό «ενδιαφέρον» να εμποδιστεί η ρωσική διείσδυση στην περιοχή, όπως και να μην υπάρξει διάχυση του πολέμου και στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του φόβου για γενίκευση της ιμπεριαλιστικής κόντρας όπως εκδηλώνεται τώρα στην Ουκρανία.

Σημειωτέον, στο πλαίσιο ακριβώς της ευθυγράμμισης με τους στόχους της Ουάσιγκτον, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τους επικεφαλής ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφέρον του λαού είναι να σταματήσει η χώρα να αποτελεί «ορμητήριο» των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακή, μεταφορική και στρατιωτική "πύλη" όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί τεράστιους κινδύνους για τον λαό, με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους σφοδρούς οικονομικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση κάνει "το μαύρο άσπρο" ισχυριζόμενη ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα ωφελήσει τον λαό όσον αφορά την ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή στην πολιτική της "πράσινης μετάβασης", που έχει απαξιώσει τις εγχώριες πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, σε συνδυασμό με τον στόχο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου από το πανάκριβο αμερικανικό LNG. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ενεργειακοί όμιλοι και οι εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Εξίσου παραπλανητικοί είναι και οι ισχυρισμοί ότι "η συνύπαρξη στην Αλεξανδρούπολη αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων και υποδομών Ενέργειας θωρακίζει και αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή". Αντίθετα, τη μετατρέπει σε στόχο και εμπλέκει τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Το συμφέρον του λαού είναι να σταματήσει η Αλεξανδρούπολη, αλλά και όλη η χώρα, να αποτελεί "ορμητήριο" για τους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ευρωΝΑΤΟικού στρατοπέδου, που για τον λαό σημαίνει φτώχεια, ακρίβεια, ανασφάλεια».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Κοσμογονία» για τα κέρδη των ομίλων

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η "αναπτυξιακή κοσμογονία" που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη είναι "κοσμογονία" για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας και των Μεταφορών, ενώ για τον λαό σημαίνει πανάκριβο ρεύμα, τεράστιες αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αναβάθμιση των κινδύνων από τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού».

«Στην πραγματικότητα», συνεχίζει, «ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι των οξυμένων οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών, σε πιθανό στόχο αντιποίνων». Και προσθέτει: «Είναι προκλητικά τα όσα ακούγονται περί "προστασίας του περιβάλλοντος", αφού το εν λόγω έργο (FSRU) θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο ευαίσθητο περιβάλλον του Θρακικού Πελάγους, δίνοντας τη χαριστική βολή στους αλιείς της περιοχής, για να μεταφερθεί το πανάκριβο αμερικανικό αέριο - παραγόμενο με τη σχιστολιθική μέθοδο - που επιβαρύνει πολλαπλάσια το περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή του όσο και κατά τη μεταφορά του».

«Ο λαός της περιοχής μπορεί να αποφύγει τις παλιές αλλά και τις νέες παγίδες που του στήνουν οι επίδοξοι "σωτήρες", όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. (...) Καλούμε τον λαό να ενισχύσει την πάλη του για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, για φτηνό ρεύμα, και να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια. Οι μαζικές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις - στην περιοχή μας και πανελλαδικά - δείχνουν τον δρόμο της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ