ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο περιμένει τα νέα ΝΑΤΟικά πυραυλικά συστήματα «να κάνουν τη διαφορά» στο πεδίο

Καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις για πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς

Με προηγμένους εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων κλιμακώνεται η αποστολή αμερικανοΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο
Με προηγμένους εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων κλιμακώνεται η αποστολή αμερικανοΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο
Τις νέες παραδόσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση, με μεγάλη εμβέλεια πυρός, δηλώνει ότι αναμένει η Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός σημειώνει πρόοδο στο Ντονμπάς, ενώ οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις δρομολογούν δημοψηφίσματα για να ενταχθούν στη Ρωσία ουκρανικές περιοχές που έχουν καταληφθεί στον νότο, κοντά στην Κριμαία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές ότι θα αποστείλουν προηγμένους εκτοξευτές πυραύλων υψηλής κινητικότητας M-142, γνωστούς και ως «Himars». Πρόκειται για κινητούς εκτοξευτές ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση από περίπου 60 χλμ. μέχρι σχεδόν 500 χλμ. μακριά, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι εκτοξευτές θα έχουν βεληνεκές έως και 80 χλμ., ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έχει «υποσχεθεί» στους «συμμάχους» της ότι δεν θα τα αξιοποιήσει για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν αρχικά 4 από αυτά τα συστήματα και η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση τους θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις βδομάδες, δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας Κόλιν Καλ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης πυρομαχικά ακριβείας, γνωστά ως Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν με ακρίβεια στόχους έως και 70 χλμ. μακριά. Αυτό θα τους έδινε σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από τα «Howitzer» που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή. Το σύστημα «Himars» βασίζεται σε ένα βαρύ φορτηγό, που μπορεί να χωρέσει 6 GMLRS, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ
Η προμήθεια των όπλων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, θα επιτρέψει στην Ουκρανία «να χτυπήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης από μεγαλύτερη απόσταση εντός της Ουκρανίας».

Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό συστήματα που θα του επέτρεπαν να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγαλύτερες αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρήσει εδάφη και να ξεκινήσει αντεπιθέσεις.

Τις τελευταίες μέρες η Ρωσία σημείωσε σταδιακή πρόοδο μέσα και γύρω από το Ντονμπάς, η δε Ουκρανία πίεσε για δύναμη πυρός μεγαλύτερης εμβέλειας προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση, σε μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί κυρίως σε μάχη πυροβολικού στην περιοχή.

Τα προς παράδοση πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ δεν έχουν απλώς μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά είναι και πιο ισχυρά από τα «Howitzer», τα φονικά drones και τους φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους με τα οποία έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής.

«Ο Πρόεδρός μας έχει πει πολλές φορές ότι αν είχαμε λάβει αυτά τα όπλα στο παρελθόν, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, με λιγότερες κατεχόμενες περιοχές στα χέρια της Ρωσίας σήμερα», δήλωσε στους «Financial Times» ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας.

Η Ρωσία αυτήν τη στιγμή κατέχει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, δήλωσε χτες στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι. «Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε ολόκληρο σχεδόν τον ρωσικό στρατό. Ολοι οι έτοιμοι για μάχη ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επιθετικότητα», είπε, προσθέτοντας ότι η πρώτη γραμμή της μάχης εκτείνεται σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Συνάντηση Μπάιντεν - Στόλτενμπεργκ

Τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, που «κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης κάθε μέρα», εξήρε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά τη χτεσινή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ερωτηθείς για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε ότι «οι πόλεμοι είναι από τη φύση τους απρόβλεπτοι, και ως εκ τούτου πρέπει απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει ένας «πόλεμος φθοράς», όπου οι Ουκρανοί «πληρώνουν σκληρό τίμημα για την υπεράσπιση της χώρας τους στο πεδίο της μάχης», αλλά και «η Ρωσία δέχεται υψηλές απώλειες».

Πάντως ο πόλεμος «θα λήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε, και η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ συζήτησε ακόμα με την ηγεσία των ΗΠΑ τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη, η οποία όπως είπε «λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια».

Αν. Μπέρμποκ: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο

Η Γερμανία, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, περιορισμένου βεληνεκούς, ενώ προχτές ο καγκελάριος Ολ. Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία το πιο σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που διαθέτει.

Τις ανακοινώσεις του καγκελάριου υποδέχτηκε με ικανοποίηση ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Α. Μέλνικ, ο οποίος συχνά ασκεί σφοδρή κριτική στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Επιτέλους μπορούμε να πούμε στον καγκελάριο Σολτς: Από καρδιάς, ευχαριστούμε!», δήλωσε ο Μέλνικ και έκανε λόγο για σημείο καμπής για τη χώρα του. «Ελπίζουμε και σε περαιτέρω σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Γερμανία», πρόσθεσε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα τεθωρακισμένα «Marder» και «Leopard 1». «Περιμένουμε σύντομα το πράσινο φως από την κυβέρνηση» για να τα αγοράσει η Ουκρανία από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, συνέχισε, ενώ σχολίασε ότι η τελευταία παράδοση γερμανικών όπλων στην Ουκρανία έγινε στις 3 Μάη.

Προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την επιθυμητή για αυτήν έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και «μέχρι ποιο σημείο» επιδιώκει να νικήσει η Ουκρανία, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χτες ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

«Αυτό που λέει ο καγκελάριος ισχύει. Ασφαλώς και δεν πρέπει η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο - αντιθέτως, πρέπει να τον χάσει στρατηγικά. Η Ρωσία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Θέλει να διαταράξει την ειρήνη στην Ουκρανία, γι' αυτό και η Ουκρανία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χάσει», τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Η Μπέρμποκ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο «για όσο χρειαστεί».

Επιπλέον οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό θα παράσχει στην Ουκρανία και η Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραύλων, τυφεκίων και αντιαρματικών όπλων.

«Λάδι στη φωτιά» τα νέα οπλικά συστήματα

Η Ρωσία αντέδρασε στις ανακοινώσεις για τα νέα οπλικά συστήματα, υπογραμμίζοντας ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ εσκεμμένα και επιμελώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά (...) επιμένουν στον δρόμο της συνέχισης του πολέμου με τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για αποστολή πιο προηγμένων όπλων.

Εξάλλου, πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις δεσμεύσεις του Ουκρανού Προέδρου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα χτυπήσουν ρωσικό έδαφος με τους εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων «Himars». Ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι ο ρωσικός στρατός τα θεωρεί άμεση απειλή και θα δράσει αναλόγως.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Δύση μεγεθύνουν τον κίνδυνο οι χώρες που τα στέλνουν να καταλήξουν να εμπλακούν στον πόλεμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνεχή ουκρανικά αιτήματα για όπλα αποτελούν «πρόκληση με σκοπό να εμπλακεί η Δύση σε στρατιωτικά ζητήματα».

Ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, αλλά όχι όλοι, ιδίως «στη βόρεια πτέρυγα» της ΕΕ, συνέχισε. Υπάρχουν, είπε, «πολιτικοί διατεθειμένοι να αναμιχθούν σε αυτήν την τρέλα για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες». Ωστόσο υπάρχουν και υπεύθυνες χώρες, που κατανοούν ότι τέτοια σενάρια «δεν είναι αποδεκτά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με προχτεσινή πληροφορία του πρακτορείου «Reuters» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να πουλήσει στο Κίεβο μη επανδρωμένα αεροπλάνα «MQ-1C Gray Eagle», που μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους «Hellfire», αν περάσει η σχετική απόφαση από το Κογκρέσο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «η διοχέτευση όπλων στην Ουκρανία δεν αλλάζει τις παραμέτρους της ειδικής επιχείρησης. Οι στόχοι της θα επιτευχθούν, όμως αυτό (σ.σ. η προσφορά δυτικών όπλων στο Κίεβο) θα φέρει περισσότερη δυστυχία στην Ουκρανία...».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να καταστεί δυνατό με τα νέα όπλα να πληγεί η ρωσική επικράτεια από την Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Εξακολουθώ να μη θέλω να μιλήσω για απολύτως ανεπιθύμητα και πολύ δυσάρεστα σενάρια, στα οποία αυτά τα όπλα θα μπορούσαν υποθετικά να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στο έδαφός μας». «Αυτό θα άλλαζε σημαντικά την κατάσταση προς μια μη ευνοϊκή κατεύθυνση», προειδοποίησε.

«Εθνικοποιούνται» βασικές ιδιοκτησίες στη Ζαπορίζια

Παράλληλα η Ρωσία συνεχίζει κινήσεις για ενσωμάτωση των κατακτημένων περιοχών. Η φιλορωσική διοίκηση στο ελεγχόμενο από τη Μόσχα τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, π.χ. εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

Στη Ζαπορίζια βρίσκεται και ο πυρηνικός σταθμός, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης, φιλορώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της επαρχίας Ζαπορίζια θα αρχίσουν να λαμβάνουν ρωσικά διαβατήρια τις επόμενες 4 - 6 βδομάδες.

Η Ρωσία κατέλαβε την επαρχία της Χερσώνας τον Μάρτη και ελέγχει ορισμένα τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια. Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ενας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είπε προχτές ότι τον Ιούλη ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία, ενώ ο Πεσκόφ επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέληση του λαού και από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς επί του παρόντος ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στις κατεχόμενες περιοχές.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στο Λουγκάνσκ

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες βδομάδες. Φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή ισχυρίστηκαν ότι έχουν καταλάβει πάνω από το 70% της πόλης, ότι οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί και ότι η Ρωσία θα αρχίσει να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ο κύριος δρόμος προς τον θύλακα του Σεβεροντονέτσκ πιθανότατα παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη στην περιοχή, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση πυροβολικού», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τελευταία έκθεση πληροφοριών. Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα σημαίνει ότι η Ρωσία ελέγχει σχεδόν όλο το Λουγκάνσκ.

Στο μεταξύ, στα υπόγεια κάτω από το εργοστάσιο χημικών «Αζότ», στο Σεβεροντονέτσκ, αναφέρεται ότι έχουν καταφύγει άμαχοι και είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με όσα υποστήριξε προχτές ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σ.Γκαϊντάι. «Υπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο "Αζοφστάλ", επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλη, κάτι που δεν συμβαίνει στο "Αζότ"», το οποίο ελέγχεται από Ουκρανούς.

Στο Ντονέτσκ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν νότια, προς τις σημαντικές υπό ουκρανικό έλεγχο πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, αξιοποιώντας τα μέτωπα στις πόλεις Λιμάν και Ιζιούμ.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε κάπου 20 χωριά στην περιφέρεια της Χερσώνας, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις από την πόλη Ντνίπρο. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στη Χερσώνα, τη μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού μέχρι αυτό το στάδιο.

Την ίδια ώρα, στη δυτική Ουκρανία, συγκοινωνιακές υποδομές έγιναν στόχος πολλαπλών πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας προχτές το βράδυ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Λβιβ.

Πάντως η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι έχει σταματήσει από τις αρχές Μάη την εισροή ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία, επιφέροντάς τους μεγάλο πλήγμα τις τελευταίες βδομάδες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας.

Οπως είπε, ο αριθμός των ξένων μαχητών που βρίσκονται στην Ουκρανία έχει «σχεδόν υποδιπλασιαστεί», από 6.600 σε 3.500, ενώ «μεγάλος αριθμός» εξ αυτών «θα ήθελε να εγκαταλείψει την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν».

«Εκατοντάδες ξένοι μισθοφόροι στην Ουκρανία έχουν εξουδετερωθεί από τα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα λίγο καιρό μετά την άφιξή τους στους χώρους όπου θα λάμβαναν επιπλέον εκπαίδευση», σημείωσε και συμπλήρωσε πως οι περισσότεροι απ' αυτούς «εξουδετερώθηκαν στις εμπόλεμες ζώνες, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου της εκπαίδευσής τους και της έλλειψης εμπειρίας».

Στο μεταξύ ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Β. Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και παραπέμπεται σε δίκη, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών εφόσον κριθεί ένοχος για την κατηγορία της προδοσίας και για παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου. Σύμφωνα με την ανακριτική υπηρεσία, ο Μεντβεντσούκ παρείχε βοήθεια στη ρωσική ηγεσία με «ανατρεπτικές δραστηριότητες» εναντίον της Ουκρανίας, όπως με τη συλλογή πληροφοριών για την τοποθεσία των στρατιωτικών μονάδων.

Eπαφές για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Συνεχίζονται καθημερινά οι επαφές για την εξαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια, με όλες τις πλευρές να εκμεταλλεύονται την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση για να έχουν γεωπολιτικά οφέλη. Ουκρανία, Ρωσία και ΟΗΕ βρίσκονται σε σχετικές διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία να επιδιώκει μεσολαβητικό ρόλο.

Χτες συναντήθηκαν για το θέμα ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας Αλ. Φόμιν και ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ Μ. Γκρίφιθς. Ο Φόμιν επανέλαβε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμποδίσει πλοία με σιτηρά να φύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι φέρει την ευθύνη για την εκκαθάριση ναρκών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίστοιχα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσικές «προειδοποιήσεις» για τις συνέπειες του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ

Αντιδρώντας στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - μετά από σύνθετα παζάρια - το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «προειδοποίησε» πως το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η απαγόρευση ασφάλισης των δεξαμενόπλοιων που το μεταφέρουν είναι «πιθανόν να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές Ενέργειας», χαρακτηρίζοντάς το «αυτοκαταστροφικό» βήμα.

«Οι αποφάσεις της ΕΕ (...) είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών (...) και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο. Προειδοποίησε επίσης πως την τελική «πλήρη ευθύνη» για τις συνέπειες θα φέρουν «οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί τους χορηγοί στην Ουάσιγκτον».

Λίγες ώρες μετά η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπων ρωσικών εταιρειών.

Στη συνέχεια φάνηκε πως ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, που εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στοχεύουν μεταξύ άλλων στα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία πολλών Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε επίσης νέες κυρώσεις που «περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να ασφαλίζει στρατιωτικές τεχνολογίες».

Μικρή αύξηση στην παραγωγή αποφάσισε ο OPEC+

Το ίδιο διάστημα οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+ έπιασαν εν μέρει τόπο, δίχως ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα.

Μετά από μία σύντομη σύνοδο, οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ (όπου συμμετέχει και η Ρωσία) ανακοίνωσαν αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Εως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η επιπλέον αύξηση είναι ωστόσο μικρή και δεν αναμένεται να ανατρέψει την κυρίαρχη τάση των υψηλών διεθνών τιμών μαύρου χρυσού.

Η εξέλιξη θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά ελεγχόμενα «περισσότερο» αργό πετρέλαιο.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη, καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» υποστήριζε πως η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο πριν την απόφαση του ΟΠΕΚ Ολλανδία και Γερμανία ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν από κοινού γεωτρήσεις σε ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα με σκοπό την ενεργειακή τους αυτάρκεια.

Στη δε Βρετανία, η «Εlectricite de France SA» (EDF), εταιρεία που έχει τον πυρηνικό σταθμό Hinkley Point B, ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει τη λειτουργία του (που ξεκίνησε πριν μισό αιώνα). Σε υπόμνημα της διοίκησης της εταιρείας επισημαίνεται πως ο πυρηνικός σταθμός θα κλείσει αυτό το καλοκαίρι, στερώντας από τη συνολική παραγωγή της Βρετανίας ρεύμα ηλεκτροδότησης 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης στη Ρωσία

Μπροστά στο πολύ ισχυρό ενδεχόμενο όξυνσης της επισιτιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε δεκάδες αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες, ο Μάκι Σαλ, Πρόεδρος της Σενεγάλης, που ασκεί αυτό το διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης, μετέβη χτες στο Σότσι της Ρωσίας για να συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Η επίσκεψη αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και στην απελευθέρωση των αποθεμάτων σιτηρών και λιπασμάτων, ο αποκλεισμός των οποίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αφρικανικές χώρες».

«Στο ίδιο πνεύμα η Αφρικανική Ενωση έχει δεχθεί το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι να απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον οργανισμό», επισήμανε το γραφείο του Σενεγαλέζου Προέδρου.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Αποτέλεσμα βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ

Υπέρ της ένταξης της Δανίας στην Κοινή Πολιτική Αμυνας κι Ασφάλειας της ΕΕ ψήφισε σχεδόν το 67% των συμμετεχόντων στο προχτεσινό δημοψήφισμα στη χώρα, καθώς η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιταχύνει γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στη Δανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καταγράφεται μετά την υποβολή των αιτημάτων Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο NATO.

«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα. Στους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στο NATO και στον Πούτιν. Δείξαμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μια ελεύθερη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα την Ευρώπη, συσπειρωνόμαστε», τόνισε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν. «Υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και υπάρχει μια Ευρώπη μετά», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα βέβαια το εύφλεκτο υλικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «αλλαγή της Ευρώπης» συγκεντρωνόταν εδώ και χρόνια και από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης...

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Σ. Πέιπε, σχολιάζοντας τα πρώτα exit poll ανέφερε πως «όλα κατατείνουν στο ότι έπειτα από 30 χρόνια, οι Δανοί αποφάσισαν σήμερα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξαίρεσή μας όσον αφορά την άμυνα και πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, εξήραν το «ιστορικό» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Καθώς οι Δανοί είχαν απορρίψει το 1992 τη συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου να εφαρμοστεί η ιδρυτική συνθήκη σε όλη την ΕΕ η Κοπεγχάγη εξασφάλισε σειρά εξαιρέσεων, μένοντας εκτός ευρώ, εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά την Αμυνα.

Με την ένταξή της στην Κοινή Πολιτική Αμυνας κι Ασφάλειας, η Δανία εμπλέκεται πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Δύο βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωνε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα περισσότερα κόμματα στο Κοινοβούλιο, για να τεθεί σε δημοψήφισμα ο τερματισμός της εξαίρεσης, καθώς και για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα, προκειμένου οι στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν στο 2% του ΑΕΠ, με βάση τον ΝΑΤΟικό στόχο. Εντεκα από τα 14 κόμματα, με τα τρία τέταρτα των εδρών του Κοινοβουλίου, κάλεσαν σε στήριξη του «ΝΑΙ».

Δύο παρατάξεις της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) και οι Νέοι Συντηρητικοί, τάχθηκαν υπέρ του «ΟΧΙ».

Στην ένταξη στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ εναντιώθηκε επίσης η παράταξη «Λίστα Ενότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ