ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό

Αμεσα μέτρα ενίσχυσης ζήτησε το ΚΚΕ στη Βουλή, «ελληνική νοοτροπία» χαρακτήρισε η κυβέρνηση το μόνιμο προσωπικό!

Από πρόσφατη επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα στο ΠΑΓΝΗ, όπου το Σωματείο τής εκθέτει τα αιτήματά του

INTIME NEWS

Από πρόσφατη επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα στο ΠΑΓΝΗ, όπου το Σωματείο τής εκθέτει τα αιτήματά του
Τη στελέχωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με μόνιμους αναισθησιολόγους, αλλά και μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε τα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, που διεκδικεί χρόνια τώρα την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων - χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών του νοσοκομείου - και την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες.

Ωστόσο, τόνισε, κυβέρνηση και διοίκηση δεν ικανοποιούν τα παραπάνω και αρκούνται σε «μπαλώματα» επικίνδυνα για ασθενείς και υγειονομικούς, διότι προσπάθειά τους είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία, ενισχύοντας την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, και να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Ενδεικτικό των ελλείψεων, ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, είναι ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι λιγότερο απ' ό,τι ήταν πριν την πανδημία, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εντατικολόγος - αναισθησιολόγος να ξυπνάει τον ασθενή, ενώ σε καθέναν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οφείλονται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, ακόμα από το 2020 και το 2021, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. Ακόμα, οφείλονται πάνω από 150 μέρες άδειας σε καθαρίστριες του νοσοκομείου.

Γι' αυτό, επεσήμανε, οι λύσεις που θέλει να δίνει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικές και οι προσπάθειές της αποσκοπούν στο να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες στα νοσοκομεία, συνολικά στην Υγεία, ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων και όλων των δομών Υγείας για ολοένα και περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Επανέλαβε την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμων αναισθησιολόγων και λοιπού προσωπικού, καθώς επίσης να δοθούν όλες οι άδειες, όπως διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων.

Στην απάντησή της η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προκαλώντας, επιχείρησε να πείσει ότι στο ΠΑΓΝΗ υπάρχει υπεραρκετό προσωπικό για να λειτουργεί απρόσκοπτα, ενώ απέδωσε την έλλειψη αναισθησιολόγων σε «ένδεια» της ειδικότητας συνολικά στην Ελλάδα. Το πιο εξωφρενικό όμως, και το οποίο προδιαγράφει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε βάρος των υγειονομικών, ήταν ότι χαρακτήρισε «ελληνική νοοτροπία» το αίτημα για μόνιμο προσωπικό, που δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Απέναντι δε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων είπε πως «το τι αποφασίζει ο κάθε εργαζόμενος δεν είναι πολιτική Υγείας, είναι προσωπική άποψη»!

Συναγερμός για το κλείσιμο του οικοτροφείου «Η Παμμακάριστος»

Eνάντια στο κλείσιμο του οικοτροφείου του ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος» τάσσονται εργατικά σωματεία και φορείς, καταγγέλλοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους το κυβερνητικό «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία», το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντιδραστικών κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Οπως αναδεικνύουν οι φορείς, για να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για το «τέλος της ιδρυματικής φροντίδας» μένουν στον «αέρα» οι οικότροφοι με αναπηρία του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος» και οι οικογένειές τους!

Και σημειώνουν: «Τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε οικοτροφεία βρίσκονται εκεί γιατί οι οικογένειές τους δεν είναι πλέον σε θέση να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη. Πολλές φορές οι γονείς είναι υπέργηροι, άλλες φορές πάλι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μεγάλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή μπορεί και να διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα ΑμεΑ - παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τα πολυτελή οικοτροφεία και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ιδιωτών συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα - επίσης ιδιωτικά - που αποζημιώνονται για τις παροχές τους από τα κλειστά νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Το κράτος δεν διαθέτει παρά ελάχιστες δομές - τα γνωστά προνοιακά ιδρύματα χρονίων παθήσεων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και αθλιότητα! Αθλιότητα για την οποία ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με τη συνεχή υποχρηματοδότησή τους και απαξίωση. Πρώτα τα κάνουν "άσυλα" και μετά τα κλείνουν γιατί είναι "άσυλα"».

Η νέα επίθεση έρχεται, όπως επισημαίνουν τα σωματεία, μέσω της πρόσφατα νομοθετημένης ΚΥΑ για κάποιες «προδιαγραφές» στην ίδρυση και λειτουργία των άπειρων δομών φιλοξενίας παιδιών και νεαρών ενηλίκων του ιδιωτικού τομέα. Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ πριμοδοτείται ουσιαστικά η επιχειρηματική δράση στο χώρο και κυρίως η δράση του πιο εύρωστου οικονομικά επιχειρηματικού κόσμου που «θα επενδύσει» πολλά για να εξασφαλίσει αυτές τις προδιαγραφές και βέβαια θα μοσχοπουλάει τις υπηρεσίες αδειάζοντας τις τσέπες των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.

«Η ΚΥΑ ήρθε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου προκειμένου το κράτος να απαλλαγεί από ένα ακόμα κόστος και να δώσει πελατεία στους ιδιώτες, ενώ βέβαια αλλάζουν και τα δεδομένα στις κόντρες μεταξύ των ΜΚΟ και των φιλανθρωπικών, εκκλησιαστικών κ.λπ. σωματείων τα οποία διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αναπηρίας», τονίζουν τα σωματεία και φορείς, καλώντας σε αγώνα για να μην κλείσει κανένα οικοτροφείο, καμία δομή διαμονής και υποστήριξης μέχρι να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους νέες σύγχρονες δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας. Απαιτούν ακόμα όσες δομές πληρούν ήδη τα κριτήρια να ενταχθούν στο Δημόσιο, να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο χώρο της αναπηρίας, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τις οικογένειες ή/και τους εξυπηρετούμενους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων Ιδρύματος «Παμμακάριστος», Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής - Ανατολικής Αττικής, Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων Αρτέμιδας - Ραφήνας και Ανατολικής Αττικής, Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, Παράρτημα ΕΣΥΝ Νέας Μάκρης - Μαραθώνα.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ
Προκλητική αφαίρεση έδρας που ανήκει στην ΕΣΚ Τυφλών

Την προκλητική αφαίρεση έδρας της ΕΣΚ Τυφλών, λίγο πριν την τελική έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των πρόσφατων (28 - 29 Μάη) εκλογών για τα νέα όργανα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, καταγγέλλει η παράταξη. Επισημαίνει δε ότι για δεύτερη φορά στη σειρά πέφτει κατακόρυφα η συμμετοχή των τυφλών στις εκλογές του Συνδέσμου, κάτι που δείχνει την ανυποληψία στην οποία πέφτει ο φορέας, με ευθύνη της πλειοψηφίας, «λόγω της μετατροπής του σε σύλλογο - επιχείρηση και στήριγμα των βάρβαρων αντιλαϊκών - αντιαναπηρικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων». Να σημειωθεί ότι στις φετινές εκλογές ψήφισαν 857, ενώ το 2015 είχαν ψηφίσει πάνω από 1.500.

Η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συνδέσμου (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η ΕΣΚ Τυφλών δεν θα έχει πλέον έδρα στην Εξελεγκτική Επιτροπή του Συνδέσμου, και μάλιστα με τη δικαιολογία ότι ...κακώς τόσα χρόνια με ανάλογα ποσοστά έπαιρνε την έδρα στην Εξελεγκτική Επιτροπή, οπότε τώρα τάχα «εφαρμόζουν τον νόμο»!

Στο πρόσχημα της πλειοψηφίας η ΕΣΚ απαντά ότι οι εκλογές για τα όργανα διοίκησης και αντιπροσώπων για τα ανώτερα όργανα (Ομοσπονδία κ.λπ.) γίνονται με την απλή αναλογική, «γι' αυτό όλα τα χρόνια η παράταξη της ΕΣΚ, και με μικρότερα ποσοστά απ' ό,τι σήμερα, έπαιρνε 1 από τις 3 έδρες στην Εξελεγκτική Επιτροπή (...) Σήμερα, με μεγαλύτερο ποσοστό της ΕΣΚ, πάνω από 18% (33% στην Αθήνα, 29% στη Θεσσαλονίκη), μας λένε ότι δεν δικαιούμαστε την έδρα στην Εξελεγκτική Επιτροπή».

Αναδεικνύοντας τις βαθύτερες στοχεύσεις αυτής της απαράδεκτης κίνησης από την πλειοψηφία, η ΕΣΚ Τυφλών επισημαίνει ότι «αυτό που μέχρι χτες είχαμε σαν πληροφορία, σήμερα έχουμε σαφές δείγμα ότι η πληροφορία ισχύει». Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΚ καταγγέλλει «την πρωτοβουλία κεντρικών στελεχών της ΕΣΑΜΕΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Βαρδακαστάνη, για σχέδιο "αποκομμουνιστικοποίησης" των συλλόγων των αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ, εξοστρακισμού κάθε αγωνιστικής φωνής από τις οργανώσεις, για να μην μπαίνουν εμπόδια στη βαρβαρότητα της πολιτικής του κεφαλαίου». Χαρακτηρίζει δε η ΕΣΚ «καθόλου τυχαία» την εκλογή του ίδιου του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ μετά από πολλά χρόνια στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, σημειώνοντας την «ειδική αποστολή» που έχει να επιτελέσει για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Πρόνοιας.

«Κούνια που τους κούναγε», απαντά η ΕΣΚ Τυφλών στην προσπάθεια αποκλεισμού της, τονίζοντας ότι οι αγωνιστικές δυνάμεις έχουν την πείρα να αντιμετωπίσουν και τη νέα πρόκληση. Απαιτεί άμεσα να συνεδριάσει η Εφορευτική Επιτροπή και να της κατανείμει ορθώς την έδρα.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
36 νεκροί, δεκάδες εισαγωγές, χιλιάδες νέα κρούσματα

Δεκάδες άνθρωποι με COVID-19 εξακολουθούν να χάνονται καθημερινά, να εισάγονται στα νοσοκομεία και να είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ COVID.

Από το Σάββατο μέχρι και χτες έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι (10 χτες, 11 την Κυριακή, 15 το Σάββατο), ενώ από το ξέσπασμα της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.927 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 119, από τους οποίους το 51,26% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το τριήμερο έγιναν 259 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19.

Επιβεβαιώθηκαν 9.407 νέα κρούσματα του ιού, και χτες στα 28.000 τεστ που διενεργήθηκαν (δηλαδή στο 0,2% του πληθυσμού) θετικά ήταν τα 2.801.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.473.141 και των επαναλοιμώξεων 138.152.

Ανοιχτές ενημερωτικές συσκέψεις μπροστά στην παναναπηρική κινητοποίηση

Στις 18 Ιούνη η μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα

Ανοιχτές ενημερωτικές συσκέψεις πραγματοποιούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι άλλοι φορείς (Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή) που οργανώνουν τη μέρα πανελλαδικής δράσης και αγώνα στις 18 Ιούνη, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελευθερίας, και την Πέμπτη 9 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, στον σταθμό του ΗΣΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ