Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός για το κλείσιμο του οικοτροφείου «Η Παμμακάριστος»

Eνάντια στο κλείσιμο του οικοτροφείου του ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος» τάσσονται εργατικά σωματεία και φορείς, καταγγέλλοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους το κυβερνητικό «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία», το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντιδραστικών κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Οπως αναδεικνύουν οι φορείς, για να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για το «τέλος της ιδρυματικής φροντίδας» μένουν στον «αέρα» οι οικότροφοι με αναπηρία του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος» και οι οικογένειές τους!

Και σημειώνουν: «Τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε οικοτροφεία βρίσκονται εκεί γιατί οι οικογένειές τους δεν είναι πλέον σε θέση να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη. Πολλές φορές οι γονείς είναι υπέργηροι, άλλες φορές πάλι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μεγάλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες ή μπορεί και να διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα ΑμεΑ - παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τα πολυτελή οικοτροφεία και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ιδιωτών συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα - επίσης ιδιωτικά - που αποζημιώνονται για τις παροχές τους από τα κλειστά νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Το κράτος δεν διαθέτει παρά ελάχιστες δομές - τα γνωστά προνοιακά ιδρύματα χρονίων παθήσεων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και αθλιότητα! Αθλιότητα για την οποία ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με τη συνεχή υποχρηματοδότησή τους και απαξίωση. Πρώτα τα κάνουν "άσυλα" και μετά τα κλείνουν γιατί είναι "άσυλα"».

Η νέα επίθεση έρχεται, όπως επισημαίνουν τα σωματεία, μέσω της πρόσφατα νομοθετημένης ΚΥΑ για κάποιες «προδιαγραφές» στην ίδρυση και λειτουργία των άπειρων δομών φιλοξενίας παιδιών και νεαρών ενηλίκων του ιδιωτικού τομέα. Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ πριμοδοτείται ουσιαστικά η επιχειρηματική δράση στο χώρο και κυρίως η δράση του πιο εύρωστου οικονομικά επιχειρηματικού κόσμου που «θα επενδύσει» πολλά για να εξασφαλίσει αυτές τις προδιαγραφές και βέβαια θα μοσχοπουλάει τις υπηρεσίες αδειάζοντας τις τσέπες των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.

«Η ΚΥΑ ήρθε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου προκειμένου το κράτος να απαλλαγεί από ένα ακόμα κόστος και να δώσει πελατεία στους ιδιώτες, ενώ βέβαια αλλάζουν και τα δεδομένα στις κόντρες μεταξύ των ΜΚΟ και των φιλανθρωπικών, εκκλησιαστικών κ.λπ. σωματείων τα οποία διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αναπηρίας», τονίζουν τα σωματεία και φορείς, καλώντας σε αγώνα για να μην κλείσει κανένα οικοτροφείο, καμία δομή διαμονής και υποστήριξης μέχρι να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους νέες σύγχρονες δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας. Απαιτούν ακόμα όσες δομές πληρούν ήδη τα κριτήρια να ενταχθούν στο Δημόσιο, να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο χώρο της αναπηρίας, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τις οικογένειες ή/και τους εξυπηρετούμενους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων Ιδρύματος «Παμμακάριστος», Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής - Ανατολικής Αττικής, Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων Αρτέμιδας - Ραφήνας και Ανατολικής Αττικής, Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, Παράρτημα ΕΣΥΝ Νέας Μάκρης - Μαραθώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην κλείσει ο 7ος Ξενώνας, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι (2022-07-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση χτες για να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες Ειδικής Αγωγής (2015-10-08 00:00:00.0)
Καμιά δέσμευση για σταμάτημα των απολύσεων (2014-11-13 00:00:00.0)
Θηλιά βαρβαρότητας στην Ειδική Αγωγή (2012-08-10 00:00:00.0)
Απαιτείται συσπείρωση γύρω από το κλαδικό σωματείο (2012-05-25 00:00:00.0)
Ευχολόγια... (2006-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ