ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στρατιωτική κινητικότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή

Από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, που ανεβάζουν την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα

South Korea Defense Ministry

Από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, που ανεβάζουν την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα
Πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση και σε Ασία - Ειρηνικό ανέδειξαν οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις που έκαναν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, για πρώτη φορά από το 2017 με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου. Στις τριήμερες ασκήσεις (2 - 4 Ιούνη) συμμετείχε το αμερικανικό πυρηνοκίνητο «USS Ronald Reagan», εκτοπίσματος 100.000 τόνων. Οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αντιδράσουν με δριμύτητα σε κάθε βορειοκορεατική πρόκληση» και «επέδειξαν τη δέσμευση των ΗΠΑ» να προχωρήσουν σε «εκτενή αποτροπή».

Στο μεταξύ, την Κυριακή τα ξημερώματα τοπική ώρα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε 8 νέες βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς μέσα σε 30 λεπτά.

Αντιδρώντας, Νότια Κορέα και ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτόξευση 8 πυραύλων επιφανείας, με τη Σεούλ να ανακοινώνει ότι «οι στρατιωτικοί μας ενίσχυσαν την παρακολούθηση και το επίπεδο επαγρύπνησης ενόψει νέων εκτοξεύσεων» και ότι «η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά και είναι πλήρως προετοιμασμένες».

Ο δε Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γελ, έσπευσε να επικρίνει τα στρατιωτικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ ότι αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγόρησε την κινεζική Πολεμική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF που βρισκόταν σε επιχείρηση πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (στις 26 Μάη). Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, ανακοίνωσε ότι κινεζικό καταδιωκτικό J-16 κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αναχαίτισε αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας «τσαφ» (αντίμετρο στο οποίο αεροσκάφη ή άλλοι στόχοι απλώνουν ένα σύννεφο μικρών, λεπτών κομματιών αλουμινίου, επιμεταλλωμένης ίνας γυαλιού ή πλαστικού, που είτε εμφανίζεται ως ένα σύμπλεγμα πρωταρχικών στόχων στις οθόνες ραντάρ είτε κατακλύζει την οθόνη με πολλαπλές επιστροφές, για να μπερδέψει και να αποσπάσει την προσοχή). «Προφανώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Μαλς, διευκρινίζοντας πάντως ότι κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και ότι το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του.

Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ. Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη καταγγελίες του Καναδά ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έθεσε σε κίνδυνο δικά του αεροσκάφη που κινούνταν σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.

Κάλεσμα της Σέρμαν σε Ευρωπαίους

Στο μεταξύ, μιλώντας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τη συμπεριφορά του». Πρόσθεσε ότι «προτού καν ο Πρόεδρος Σι (σ.σ. της Κίνας) και ο Πρόεδρος Πούτιν (σ.σ. της Ρωσίας) ανακοινώσουν τον Φλεβάρη πως σχηματίζουν συμμαχία "χωρίς όρια", η Κίνα αποτελούσε πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρώπης, για την οικονομία της Ευρώπης και για τις αξίες της Ευρώπης».

Η Σέρμαν κατήγγειλε την «οικονομική παρενόχληση» της Κίνας προς την Ευρώπη (αναφέρθηκε στο εμπάργκο της Κίνας κατά των εξαγωγών της Λιθουανίας κ.λπ.), εκτιμώντας ότι «ακόμα κι αν το Πεκίνο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (...) οι ενέργειες της Κίνας έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης», και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης «σύγκλισης των προσεγγίσεων» ΕΕ - ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει με την Κίνα τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Δύση, και ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «προσεκτικά» αυτήν τη συμμαχία, προειδοποιώντας το Πεκίνο με «συνέπειες» και καταλήγοντας ότι «ειλικρινά, πιστεύω ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες στη διεθνή κοινότητα για πολύ καιρό, και δεν είμαι σίγουρος ότι η Κίνα θα ωφεληθεί από αυτό».

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την ομάδα του να εξετάσει την επιλογή άρσης ορισμένων δασμών στην Κίνα που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, στο όνομα της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σκληρά παζάρια με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αυξημένη ένταση επικράτησε χτες από νωρίς κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ) στη Βιέννη σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις ατελέσφορες (έως σήμερα) διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα διατηρήσει την ουσία της διεθνούς συνθήκης του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι (που την Παρασκευή ήταν στο Ισραήλ ακούγοντας χωρίς καμία αντίδραση τις νέες απειλές κατά του Ιράν από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ) δήλωσε πως το Ιράν δεν έχει δώσει «τεχνικά άρτιες» εξηγήσεις για τον πρόσφατο εντοπισμό ιχνών εμπλουτισμένου ουρανίου σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν δηλωθεί να συμπεριλαμβάνονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες από ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, (γνωστές ως Ε3) Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, προωθούν προσχέδιο απόφασης που αξιώνει από την ιρανική πλευρά να «συνεργαστεί πλήρως» με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Αν υιοθετηθεί από τα 35 κράτη - μέλη του ΔΣ (που θα συνεδριάζει στην έδρα της ΙΑΕΑ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας έως την Παρασκευή) θα πρόκειται για την πρώτη απόφασή του που θα επικρίνει το Ιράν από τον Ιούνη του 2020.

Το Ιράν πάντως έδειξε πως δεν θα ανεχθεί περαιτέρω πίεση σε θέματα πολιτικά, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει πως η χώρα του «θα απαντήσει με ανάλογο, αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο» σε οποιαδήποτε πολιτική πίεση από τη μεριά των ΗΠΑ και των χωρών Ε3.

Μέσω Twitter, ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ κάλεσε να «ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες», αντί να υιοθετηθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα προκαλούσε το Ιράν, απαντώντας εμμέσως στον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο πως «συρρικνώνονται οι δυνατότητες» για συμφωνία, αλλά δεν είναι ανέφικτη «εάν καταβληθούν» νέες προσπάθειες.

Σε αυτό το σημείο πάντως θα πρέπει να επισημανθεί η ρευστότητα των δυτικών πιέσεων, καθώς την ώρα που ασκούνται πιέσεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ φερόταν να εξετάζουν ως ενδεχόμενο μία σχετική χαλάρωση κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να πέσει στην αγορά και ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειωθούν οι διεθνείς τιμές (καθώς επίσης και οι τιμές στα βενζινάδικα των ΗΠΑ που «ζεματάνε» τους Αμερικανούς, με το βλέμμα και στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβρη).

Περίεργος θάνατος Ιρανού επιστήμονα

Το Σαββατοκύριακο ισραηλινά και στη συνέχεια αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στις 30 Μάη πέθανε ξαφνικά από «τροφική δηλητηρίαση» ο Ιρανός επιστήμονας Αγιούμπ Αντεζαρί, ο οποίος εξειδικευόταν στην ανάπτυξη συστήματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και drone στο πανεπιστήμιο Σιερίφ της Τεχεράνης.

Ο Αντεζαρί εργαζόταν σε ινστιτούτο αεροναυπηγικής πανεπιστημίου της πόλη Γιαζντ.

Το ίδιο διάστημα στο Ιράν αυξήθηκε εκ νέου ο αριθμός θυμάτων της κατάρρευσης του πολυόροφου κτιρίου Μετροπόλ στη νοτιοδυτική πόλη Αμπάντ. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 40 και οι τραυματίες τις πολλές δεκάδες, γεγονός που προκαλεί εδώ και πολλές μέρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της διαφθοράς αλλά και κατά του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Απειλές Ερντογάν και κλιμάκωση των επιθέσεων κατά Κούρδων

Απειλές για την κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία επανέλαβε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας τη δημιουργία ζώνης «ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκο-συριακά σύνορα, με βασικό στόχο τις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ.

Ακολούθησαν την Κυριακή επιθέσεις Τούρκων στρατιωτών σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης SDF, που συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό κατοχής της βόρειας Συρίας με αποτέλεσμα (κατά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας) τον θάνατο 16 Κούρδων. Το τουρκικό υπουργείο ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις αυτές ήταν αντίποινα για επιθέσεις Κούρδων στις δυνάμεις του τουρκικού στρατού που βρίσκονται (όπως και οι Αμερικανοί) παράνομα στη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο σε ανάλογες επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο Κούρδοι μαχητές.

Συνεργασία με στρατό θέλουν οι Κούρδοι

Το ίδιο διάστημα Κούρδος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συνεργατών των ΗΠΑ στην επέμβαση στη Συρία, ανακοίνωσε πως θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Ο Μάζλουμ Αμπντι μιλώντας χτες στο «Reuters» κάλεσε τον συριακό στρατό να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνάς της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων.

Αναδεικνύοντας τη ρευστότητα των συμμαχιών και συνεργασιών στην περιοχή, ο επικεφαλής των SDF δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι «ανοιχτές» να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων. «Το βασικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο συριακός στρατός για να υπερασπιστεί το συριακό έδαφος θα ήταν να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας εναντίον τουρκικών αεροπλάνων», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη από μια άγνωστη τοποθεσία στη βόρεια Συρία. «Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση της συριακής επικράτειας και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να πετύχει κέρδη στο πεδίο», πρόσθεσε. Ο Αμπντι τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα οδηγήσει σε «ευρύτερες» ζώνες μάχης, αλλά δεν είπε εάν οι SDF θα απαντούσαν με επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, αλλά τόνισε ότι μια οποιαδήποτε διευθέτηση σε διαπραγματεύσεις πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό των τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ