Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Απειλές Ερντογάν και κλιμάκωση των επιθέσεων κατά Κούρδων

Απειλές για την κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία επανέλαβε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας τη δημιουργία ζώνης «ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκο-συριακά σύνορα, με βασικό στόχο τις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ.

Ακολούθησαν την Κυριακή επιθέσεις Τούρκων στρατιωτών σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης SDF, που συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό κατοχής της βόρειας Συρίας με αποτέλεσμα (κατά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας) τον θάνατο 16 Κούρδων. Το τουρκικό υπουργείο ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις αυτές ήταν αντίποινα για επιθέσεις Κούρδων στις δυνάμεις του τουρκικού στρατού που βρίσκονται (όπως και οι Αμερικανοί) παράνομα στη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο σε ανάλογες επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο Κούρδοι μαχητές.

Συνεργασία με στρατό θέλουν οι Κούρδοι

Το ίδιο διάστημα Κούρδος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συνεργατών των ΗΠΑ στην επέμβαση στη Συρία, ανακοίνωσε πως θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Ο Μάζλουμ Αμπντι μιλώντας χτες στο «Reuters» κάλεσε τον συριακό στρατό να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνάς της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων.

Αναδεικνύοντας τη ρευστότητα των συμμαχιών και συνεργασιών στην περιοχή, ο επικεφαλής των SDF δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι «ανοιχτές» να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων. «Το βασικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο συριακός στρατός για να υπερασπιστεί το συριακό έδαφος θα ήταν να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας εναντίον τουρκικών αεροπλάνων», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη από μια άγνωστη τοποθεσία στη βόρεια Συρία. «Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση της συριακής επικράτειας και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να πετύχει κέρδη στο πεδίο», πρόσθεσε. Ο Αμπντι τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα οδηγήσει σε «ευρύτερες» ζώνες μάχης, αλλά δεν είπε εάν οι SDF θα απαντούσαν με επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, αλλά τόνισε ότι μια οποιαδήποτε διευθέτηση σε διαπραγματεύσεις πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό των τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ