Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζική 24ωρη απεργία στο λονδρέζικο μετρό

Μαζική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες περίπου 4.000 εργαζόμενοι στον λονδρέζικο υπόγειο σιδηρόδρομο και στον τομέα των μεταφορών, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση αγωνιστικής κινητοποίησης του συνδικάτου μεταφορών RMT σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της διοίκησης να αφήσει στον δρόμο τουλάχιστον 600 εργαζόμενους, να επιδεινώσει τις εργασιακές συνθήκες και να πετσοκόψει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου RMT Μικ Λιντς κάλεσε τη διοίκηση του λονδρέζικου μετρό London Underground Limited (LUL) και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας κονδύλια για την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών από φορολόγηση των τεράστιων κερδών χρηματοπιστωτικών ομίλων που εδρεύουν στο Σίτι του Λονδίνου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, τέσσερις μεγάλες τράπεζες πέρσι δήλωσαν υπερκέρδη 34 δισ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 4 δισ. στερλίνες θα πάνε σε μπόνους μεγαλομετόχων. Ακόμη και ένας παροδικός φόρος θα αρκούσε για να καλύψει τις δαπάνες στον λονδρέζικο σιδηρόδρομο, ώστε να αποφευχθούν οι 600 απολύσεις και τα σχέδια για «μαχαίρι» σε συντάξεις και δικαιώματα.

Η 24ωρη απεργία στο δίκτυο του λονδρέζικου μετρό ολοκληρώνεται σήμερα στις 8 το πρωί (ώρα Λονδίνου). Ωστόσο, και άλλοι τομείς συγκοινωνιών στη Βρετανία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως σε αεροδρόμια και τρένα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται και κινητοποιήσεις στον τομέα των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων, με τον εκπρόσωπο της «British Airways» να λέει ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο. Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες είχαν απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους λόγω της καθήλωσης των αεροπλάνων από τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Τώρα καθώς αυξάνει η ζήτηση, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας.

Αεροπορικές εταιρείες και πολιτικοί αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται για το χάος στα αεροδρόμια, ενώ την περασμένη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ κατηγόρησε κυρίως τις εταιρείες ότι «δεν είναι καλά προετοιμασμένες» για την επανάληψη της ζήτησης. Ο αεροπορικός τομέας κατηγορεί από την πλευρά του τις αρχές ότι δεν επιτάχυναν τις διαδικασίες επικύρωσης για νέο πλήρωμα αεροσκαφών ή προσωπικό αεροδρομίων. Το πρόβλημα αναμένεται να παραταθεί για «μεγάλο μέρος της θερινής περιόδου» στη Βρετανία, όπως και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο, προειδοποίησε εξάλλου σε υπόμνημά της η οργάνωση των ευρωπαϊκών εταιρειών «Airlines for Europe».

Σχέδια για νέα απεργία από το συνδικάτο RMT

Τον Μάη, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που συμμετέχουν στο συνδικάτο RMT ψήφισε πρόταση της διοίκησης για απεργιακό αγώνα στα μέσα Ιούνη.

Το προσωπικό που εργάζεται για την «Network Rail», στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία και η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία, αλλά και το προσωπικό άλλων 14 ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν υποστηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την ίδια ένωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποδοχή ανάληψης συντονισμένης δράσης από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, που έγινε τη δεκαετία του 1990.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη (2023-03-04 00:00:00.0)
Πολυήμερη απεργία στα διυλιστήρια (2022-10-05 00:00:00.0)
Συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στις Μεταφορές (2022-07-28 00:00:00.0)
Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στα τρένα (2022-06-22 00:00:00.0)
Το Brexit δημιουργεί ανησυχία αλλά ...και επενδύσεις (2017-03-28 00:00:00.0)
Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου (2002-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ