Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης με μεγάλες απώλειες για Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να πάρει χτες ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Συντηρητικών, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στη σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, υπέρ του Τζόνσον ψήφισαν 211 βουλευτές των Συντηρητικών, ενώ 148 ψήφισαν κατά.

Η διαδικασία της εσωκομματικής ψήφου εμπιστοσύνης κινήθηκε αφού προηγουμένως 54 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν προσφύγει στα αρμόδια όργανα του κόμματος εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, με αφορμή τις αποκαλύψεις που γίνονται εδώ και βδομάδες για τα «κορονοπάρτι» που στήνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Μετά το χτεσινό αποτέλεσμα, ο Τζόνσον θεωρητικά μπορεί να παραμείνει «αμετακίνητος» στη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο το γεγονός ότι το 41% των βουλευτών των Συντηρητικών ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσής του δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές εσωκομματικές αντιθέσεις, αντανακλώντας ενδοαστικές διεργασίες.

Χαρακτηριστικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, βρετανικά ΜΜΕ υπενθύμιζαν ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, το 2018, η τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Τερέζα Μέι είχε καταψηφιστεί από 117 βουλευτές (31 λιγότερους από τον Τζόνσον) και μετά από ένα εξάμηνο οδηγήθηκε τελικά σε παραίτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ