Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα η συνταγματική αναθεώρηση

Με σχεδόν 77,2% εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του Καζακστάν, που πρότεινε ο Πρόεδρος της χώρας Κασίμ - Γιομάρτ Τοκάγεφ. Η συμμετοχή ανήλθε στο 68,06%.

Η τροποποίηση του Συντάγματος ήταν μια δέσμευση του Προέδρου, μετά τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στις αρχές του Γενάρη και καταστάλθηκαν με αγριότητα.

Οι τροπολογίες περιορίζουν την εξουσία του αρχηγού του κράτους, αυξάνουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και των τοπικών αντιπροσωπευτικών οργάνων, κάνουν αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαθιστούν το Συνταγματικό Δικαστήριο και καταργείται οριστικά η θανατική ποινή.

Παράλληλα ο πρώην Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζρμπάγεφ χάνει τον τίτλο του «επικεφαλής του κράτους», ένα καθεστώς που προσέφερε στον ίδιο και την οικογένειά του σημαντικές εξουσίες και προνόμια. Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ, με το δημοψήφισμα πρόκειται να εξαλειφθεί ένα «υπερ-προεδρικό» καθεστώς.

Επίσης προβλέπεται πως οι συγγενείς αξιωματούχων δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ένα μέτρο που φαίνεται να αφορά και την οικογένεια Ναζαρμπάγεφ.

Η τροποποίηση του Συντάγματος γίνεται σε μια περίοδο που μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ, ανταγωνίζονται έντονα για γεωπολιτική επιρροή και μεγάλες επενδύσεις στο Καζακστάν και αποσκοπεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Καζακστάν να παζαρεύει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων με φόντο και τις οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ