Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σκληρά παζάρια με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αυξημένη ένταση επικράτησε χτες από νωρίς κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ) στη Βιέννη σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις ατελέσφορες (έως σήμερα) διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα διατηρήσει την ουσία της διεθνούς συνθήκης του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι (που την Παρασκευή ήταν στο Ισραήλ ακούγοντας χωρίς καμία αντίδραση τις νέες απειλές κατά του Ιράν από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ) δήλωσε πως το Ιράν δεν έχει δώσει «τεχνικά άρτιες» εξηγήσεις για τον πρόσφατο εντοπισμό ιχνών εμπλουτισμένου ουρανίου σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν δηλωθεί να συμπεριλαμβάνονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες από ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, (γνωστές ως Ε3) Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, προωθούν προσχέδιο απόφασης που αξιώνει από την ιρανική πλευρά να «συνεργαστεί πλήρως» με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Αν υιοθετηθεί από τα 35 κράτη - μέλη του ΔΣ (που θα συνεδριάζει στην έδρα της ΙΑΕΑ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας έως την Παρασκευή) θα πρόκειται για την πρώτη απόφασή του που θα επικρίνει το Ιράν από τον Ιούνη του 2020.

Το Ιράν πάντως έδειξε πως δεν θα ανεχθεί περαιτέρω πίεση σε θέματα πολιτικά, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει πως η χώρα του «θα απαντήσει με ανάλογο, αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο» σε οποιαδήποτε πολιτική πίεση από τη μεριά των ΗΠΑ και των χωρών Ε3.

Μέσω Twitter, ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ κάλεσε να «ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες», αντί να υιοθετηθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα προκαλούσε το Ιράν, απαντώντας εμμέσως στον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο πως «συρρικνώνονται οι δυνατότητες» για συμφωνία, αλλά δεν είναι ανέφικτη «εάν καταβληθούν» νέες προσπάθειες.

Σε αυτό το σημείο πάντως θα πρέπει να επισημανθεί η ρευστότητα των δυτικών πιέσεων, καθώς την ώρα που ασκούνται πιέσεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ φερόταν να εξετάζουν ως ενδεχόμενο μία σχετική χαλάρωση κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να πέσει στην αγορά και ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειωθούν οι διεθνείς τιμές (καθώς επίσης και οι τιμές στα βενζινάδικα των ΗΠΑ που «ζεματάνε» τους Αμερικανούς, με το βλέμμα και στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβρη).

Περίεργος θάνατος Ιρανού επιστήμονα

Το Σαββατοκύριακο ισραηλινά και στη συνέχεια αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στις 30 Μάη πέθανε ξαφνικά από «τροφική δηλητηρίαση» ο Ιρανός επιστήμονας Αγιούμπ Αντεζαρί, ο οποίος εξειδικευόταν στην ανάπτυξη συστήματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και drone στο πανεπιστήμιο Σιερίφ της Τεχεράνης.

Ο Αντεζαρί εργαζόταν σε ινστιτούτο αεροναυπηγικής πανεπιστημίου της πόλη Γιαζντ.

Το ίδιο διάστημα στο Ιράν αυξήθηκε εκ νέου ο αριθμός θυμάτων της κατάρρευσης του πολυόροφου κτιρίου Μετροπόλ στη νοτιοδυτική πόλη Αμπάντ. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 40 και οι τραυματίες τις πολλές δεκάδες, γεγονός που προκαλεί εδώ και πολλές μέρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της διαφθοράς αλλά και κατά του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ