Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στρατιωτική κινητικότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή

Από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, που ανεβάζουν την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα

South Korea Defense Ministry

Από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, που ανεβάζουν την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα
Πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση και σε Ασία - Ειρηνικό ανέδειξαν οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις που έκαναν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, για πρώτη φορά από το 2017 με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου. Στις τριήμερες ασκήσεις (2 - 4 Ιούνη) συμμετείχε το αμερικανικό πυρηνοκίνητο «USS Ronald Reagan», εκτοπίσματος 100.000 τόνων. Οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αντιδράσουν με δριμύτητα σε κάθε βορειοκορεατική πρόκληση» και «επέδειξαν τη δέσμευση των ΗΠΑ» να προχωρήσουν σε «εκτενή αποτροπή».

Στο μεταξύ, την Κυριακή τα ξημερώματα τοπική ώρα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε 8 νέες βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς μέσα σε 30 λεπτά.

Αντιδρώντας, Νότια Κορέα και ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτόξευση 8 πυραύλων επιφανείας, με τη Σεούλ να ανακοινώνει ότι «οι στρατιωτικοί μας ενίσχυσαν την παρακολούθηση και το επίπεδο επαγρύπνησης ενόψει νέων εκτοξεύσεων» και ότι «η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά και είναι πλήρως προετοιμασμένες».

Ο δε Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γελ, έσπευσε να επικρίνει τα στρατιωτικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ ότι αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγόρησε την κινεζική Πολεμική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF που βρισκόταν σε επιχείρηση πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (στις 26 Μάη). Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, ανακοίνωσε ότι κινεζικό καταδιωκτικό J-16 κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αναχαίτισε αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας «τσαφ» (αντίμετρο στο οποίο αεροσκάφη ή άλλοι στόχοι απλώνουν ένα σύννεφο μικρών, λεπτών κομματιών αλουμινίου, επιμεταλλωμένης ίνας γυαλιού ή πλαστικού, που είτε εμφανίζεται ως ένα σύμπλεγμα πρωταρχικών στόχων στις οθόνες ραντάρ είτε κατακλύζει την οθόνη με πολλαπλές επιστροφές, για να μπερδέψει και να αποσπάσει την προσοχή). «Προφανώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Μαλς, διευκρινίζοντας πάντως ότι κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και ότι το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του.

Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ. Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη καταγγελίες του Καναδά ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έθεσε σε κίνδυνο δικά του αεροσκάφη που κινούνταν σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.

Κάλεσμα της Σέρμαν σε Ευρωπαίους

Στο μεταξύ, μιλώντας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τη συμπεριφορά του». Πρόσθεσε ότι «προτού καν ο Πρόεδρος Σι (σ.σ. της Κίνας) και ο Πρόεδρος Πούτιν (σ.σ. της Ρωσίας) ανακοινώσουν τον Φλεβάρη πως σχηματίζουν συμμαχία "χωρίς όρια", η Κίνα αποτελούσε πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρώπης, για την οικονομία της Ευρώπης και για τις αξίες της Ευρώπης».

Η Σέρμαν κατήγγειλε την «οικονομική παρενόχληση» της Κίνας προς την Ευρώπη (αναφέρθηκε στο εμπάργκο της Κίνας κατά των εξαγωγών της Λιθουανίας κ.λπ.), εκτιμώντας ότι «ακόμα κι αν το Πεκίνο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (...) οι ενέργειες της Κίνας έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης», και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης «σύγκλισης των προσεγγίσεων» ΕΕ - ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει με την Κίνα τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Δύση, και ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «προσεκτικά» αυτήν τη συμμαχία, προειδοποιώντας το Πεκίνο με «συνέπειες» και καταλήγοντας ότι «ειλικρινά, πιστεύω ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες στη διεθνή κοινότητα για πολύ καιρό, και δεν είμαι σίγουρος ότι η Κίνα θα ωφεληθεί από αυτό».

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την ομάδα του να εξετάσει την επιλογή άρσης ορισμένων δασμών στην Κίνα που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, στο όνομα της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ