ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια και η αναζήτηση «πλειοψηφίας για δράση»

Από το διάγγελμα του Εμ. Μακρόν, με το οποίο κάλεσε σε διαμόρφωση μιας «πλειοψηφίας για δράση»

Copyright 2022 The Associated

Από το διάγγελμα του Εμ. Μακρόν, με το οποίο κάλεσε σε διαμόρφωση μιας «πλειοψηφίας για δράση»
Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Βουλή της Γαλλίας, με την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για τον συνασπισμό του Προέδρου, Εμ. Μακρόν («Μαζί»), και τη σημαντική ενίσχυση άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων να έχουν τροφοδοτήσει διεργασίες και παζάρια.

Από τις πρώτες δύο μέρες επαφών που είχε ο Μακρόν με τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων δεν προέκυψαν κυβερνητικοί εταίροι (ούτε και αναμενόταν άλλωστε), αλλά από όλες τις πλευρές εκφράστηκαν «υπευθυνότητα» και ετοιμότητα για κατά περίπτωση «συναινέσεις», αποτυπώνοντας την ουσιαστική σύγκλιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Μακρόν βολιδοσκόπησε τους αρχηγούς κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», απευθύνοντας σχετικό ερώτημα και στην - κατά τ' άλλα προβαλλόμενη ως... «εκ διαμέτρου ιδεολογική αντίπαλο» - «Εθνική Συσπείρωση», κάτι που επιβεβαίωσε και η ηγέτιδά της, Μαρίν Λεπέν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο προχτεσινό διάγγελμά του, ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η «ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται», ενώ τόνισε ότι «είναι δυνατόν να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση». Σε αυτήν τη βάση οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με στόχο να διασφαλιστούν «συμφωνίες μέσα από τον διάλογο», όπως είπε, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να ξεκαθαρίσουν σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «πλειοψηφία δράσης».

Με πυξίδα το «γενικό συμφέρον» του γαλλικού κεφαλαίου

Αντιδρώντας στο διάγγελμα Μακρόν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίστηκαν μεν «επικριτικές», επιβεβαιώνοντας ωστόσο ξανά την προθυμία τους να παζαρέψουν, στο όνομα του «συμφέροντος της πατρίδας».

Ο νέος επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» (η Λεπέν «αποσύρθηκε» από την ηγεσία του κόμματος για να αναλάβει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας), Ζορντάν Μπαρντελά, διαπίστωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που η αλαζονεία του Μακρόν επιβραδύνθηκε λίγο: Αυτή η αλλαγή προήλθε από τον λαό, που τον μετέτρεψε σε Πρόεδρο της μειοψηφίας (...) Η ισχυρή μας κοινοβουλευτική ομάδα θα δρα "σφιχτά" αλλά εποικοδομητικά, με μόνη πυξίδα το συμφέρον της Γαλλίας και των Γάλλων».

Ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων (LR), Ολιβιέ Μαρλέξ, σχολίασε: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο και τον σεβασμό που ανέφερε και ο Πρόεδρος. Αλλά δεν μπορεί να πάρει "λευκή επιταγή" για ένα έργο που δεν έχει διασαφηνίσει». Παράλληλα, «κλείνοντας» το πρώτο «ραντεβού» για προσπάθεια συνεννόησης, ανακοίνωσε ότι «την επόμενη βδομάδα οι LR θα καταθέσουν προτάσεις για την αγοραστική δύναμη». Ο δε γερουσιαστής του κόμματος Μπρ. Ρεταγιό επιβεβαίωσε κι αυτός ότι «κατά περίπτωση» το κόμμα του θα εξετάζει τη στήριξη ή όχι στις προτάσεις της πλειοψηφίας Μακρόν.

Την ίδια στιγμή, οι συνιστώσες της κεντροαριστερής NUPES («Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση») καλλιεργούν αυταπάτες για τον αντιλαϊκό πυρήνα της πολιτικής του συνασπισμού Μακρόν, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά περιθώρια και σε κοινό βηματισμό, τουλάχιστον κατά περίπτωση.

Το Νο 2 του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Β. Ραμπό, εντόπισε περιθώρια θετικών αλλαγών, καλώντας τον Μακρόν να μην «επιμείνει στο πρόγραμμά του» αφού «δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία» και γιατί τότε «θα είναι αυτός που μπλοκάρει τη Γαλλία, όχι εμείς».

Ο επικεφαλής του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, Φ. Ρουσέλ, επέκρινε τον Μακρόν για... αργά βήματα, σχολιάζοντας ότι «αφού το 2020 ο Μακρόν ανακάλυψε τις δημόσιες υπηρεσίες, το 2022 ανακαλύπτει τις αρετές του κοινοβουλευτικού διαλόγου και τον αληθινό ρόλο της Εθνοσυνέλευσης εν έτει 2022! Θα κρίνουμε με βάση τις πράξεις»!

Ο δε Ζαν Λικ Μελανσόν, από την «Ανυπότακτη Γαλλία» (βασική συνιστώσα της NUPES) κατηγόρησε τον Μακρόν για διαστρέβλωση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών και επέμεινε να παρουσιάζει τη συζήτηση μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μπορν (της οποίας την παραίτηση ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή) ως βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση.

«Πρέπει (η πρωθυπουργός) να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δράσης και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν τη λάβει, πρέπει να παραιτηθεί. Αν τη λάβει, πρέπει μετά να καταθέσει νομοσχέδια και η Βουλή θα συζητήσει όπως έχει συζητήσει και όλα τα άλλα στο παρελθόν (...) Πάνω σε κάθε κείμενο (νομοσχεδίου που θα κατατεθεί), όπως έχει γίνει κι άλλες φορές, καθένας θα κάνει τις προτάσεις που εκτιμά αναγκαίες και που είναι σύμφωνες με το γενικό συμφέρον...».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Στο επίκεντρο τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις πιέσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διαβεβαίωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ανέφερε πως η Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να διορθώσουν το «λάθος» που έκαναν οι ΗΠΑ αποχωρώντας μονομερώς από τη συμφωνία. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τελικά «τη λογική επιλογή», μολονότι πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για αυτό»...

Σε άλλο σημείο, ο Λαβρόφ καταδίκασε την «απαράδεκτη τακτική» των ΗΠΑ να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις σε χώρες, ενάντια στη Χάρτα του ΟΗΕ, όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην «Ομάδα Φίλων Υπεράσπισης της Χάρτας του ΟΗΕ», που όπως τόνισε δημιουργήθηκε πριν καιρό από τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες 20 χώρες. Πρόσθεσε πως Μόσχα και Τεχεράνη αντιτίθενται στην ιδέα της τάξης με τους κανόνες που προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους.

Συνάντηση Λαπίντ - Τσαβούσογλου με φόντο συλλήψεις Ιρανών

Στο μεταξύ, με φόντο τη συνάντηση στην Αγκυρα το ίδιο 24ωρο ανάμεσα στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ (που θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, ανακοινώθηκε ότι 8 άτομα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι συλληφθέντες εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες χάρη στη διπλωματική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε χτες ο Λαπίντ από την Αγκυρα, ενώ υπενθύμισε ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Παρά τις ευχαριστίες και το καλό κλίμα της συνάντησης, δεν αναφέρθηκε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των πρεσβευτών των δύο χωρών σε Τελ Αβίβ και Αγκυρα.

Ο Μ. Τσαβούσογλου από τη μεριά του είπε πως συζήτησαν με δική του πρωτοβουλία το Παλαιστινιακό, καλώντας όλες τις πλευρές «να κάνουν προσεκτικά βήματα για να μη βλάψουν τους στόχους για ειρήνη και για λύση στη βάση των δύο κρατών».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Το Λάτιο, η περιφέρεια της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω λειψυδρίας, μέχρι τις 30 Νοέμβρη. Σε πρώτη φάση πρόκειται να μειωθεί η συνολική ποσότητα νερού που από τους σωλήνες της εταιρείας ύδρευσης φτάνει μέχρι τα σπίτια των Ρωμαίων. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η ροή νερού προς τα σιντριβάνια της Ρώμης, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και της διακοπής στις βρύσες πόσιμου νερού που βρίσκονται σε πάρκα και δρόμους της πόλης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, υποχώρησε για 4η συνεχόμενη βδομάδα και έπεσε στο 36%, ισοφαρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο διορισμένος από το λιβυκό Κοινοβούλιο πρωθυπουργός Φ. Μπασάγα, η κυβέρνηση του οποίου στη Σύρτη λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι στηρίζει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.-- Οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με τον Καναδά για να επιλυθεί η μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τους δασμούς στην ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα, δήλωσε η εμπορική αντιπρόσωπος της χώρας, Κάθριν Τάι, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των τιμών, την επίδρασή της στις κατασκευές κ.ο.κ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φόβοι για αμέτρητους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

Σε τουλάχιστον 1.100 υπολογίζονταν χτες το απόγευμα οι νεκροί και σε 1.600 οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό που έπληξε προχτές το Αφγανιστάν, ωστόσο ΜΜΕ της χώρας έκαναν λόγο μέχρι και για 2.500 νεκρούς.

Τα σωστικά συνεργεία, με ιδιαίτερα πενιχρά μέσα, δυσκολεύονται ακόμα και να προσεγγίσουν μεγάλο μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν δήλωσε χτες ότι «τα οδικά δίκτυα είναι πολύ φτωχά» και επιβεβαίωσε ότι σε μεγάλο μέρος των - στη πλειοψηφία τους ορεινών - περιοχών που έχουν πληγεί δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε μια καταγραφή της καταστροφής... Στο μεταξύ, ισχυρές βροχές που έπληξαν προχτές τις ίδιες περιοχές, μαζί με πλημμύρες και κατολισθήσεις που ακολούθησαν, συμπλήρωσαν το κάδρο της τραγωδίας.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοινή διακήρυξη για μια «νέα εποχή» συνεργασίας

Την απόφασή τους να ξεκινήσουν μια νέα εποχή συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας σε πολλούς τομείς επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την προχτεσινή συνάντησή τους στην Αγκυρα. Επισημαίνεται ακόμα η επιθυμία να εμβαθύνουν τη συνεργασία και σε «περιφερειακά ζητήματα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αναζωογόνηση των αεροπορικών συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών, στη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου και τις ευκαιρίες για επενδύσεις.

Συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του Σαουδαραβο-Τουρκικού Συμβουλίου Συντονισμού για να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Εξέφρασαν τη διάθεσή τους για συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας (όπως στο πετρέλαιο και τη διύλιση), της πετροχημικής βιομηχανίας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της καινοτομίας και των «καθαρών» από υδρογονάνθρακα τεχνολογιών.

Τέλος, η Τουρκία χαιρέτισε την έναρξη της «Σαουδαραβικής Πράσινης Πρωτοβουλίας» και της «Πράσινης Πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ