ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΕΞ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Απαράδεκτη απόφαση για αποφυλάκιση του Κορκονέα

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και «έσπασε» τα ισόβια | ΚΝΕ: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας

Ο Επ. Κορκονέας οδηγείται στο δικαστήριο

INTIME NEWS

Ο Επ. Κορκονέας οδηγείται στο δικαστήριο
Αποφυλακίστηκε χτες, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο αστυνομικός Επ. Κορκονέας, που το 2008 πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλο. Το δικαστήριο με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, όπου μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές, αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ετσι η ποινή του από ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη. Σημειωτέον ότι και η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αντίθετη στο να δοθεί ελαφρυντικό.

Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στο Εφετείο τον Ιούλη του 2019 το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σπάζοντας τα ισόβια, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφαση έκανε δεκτή την αναίρεση και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας ξανά τα ισόβια. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον αστυνομικό, κρίνοντας πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η μητέρα του δολοφονημένου μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, σχολίασε πως «είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Επίσης, σε δήλωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρονται σε μια κακοστημένη δίκη, που έγινε εν κρυπτώ, με αποκλεισμένη την οικογένεια του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, με πλήθος παρατυπιών.

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Σε σχόλιο για την προκλητική απελευθέρωση του Επ. Κορκονέα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει: «Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η απόφαση αποφυλάκισης του Επ. Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η απόφαση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένας ακόμα κρίκος σε δικαστικές αποφάσεις που ρίχνουν στα μαλακά τον θύτη, τροφοδοτώντας τελικά την ένταση της κρατικής καταστολής, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωράει απρόσκοπτα η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις. Τείχος απέναντι στην αστυνομική και κρατική βία θα υψώσει μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα».

Πανέτοιμος για το Παγκόσμιο Στίβου ο Μ. Τεντόγλου

Οι νικητές στο βάθρο και δίπλα τους ο Γ. Δελής
Οι νικητές στο βάθρο και δίπλα τους ο Γ. Δελής
Την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Ορεγκον απέδειξε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξήχθη στο «Καυταντζόγλειο» της Θεσσαλονίκης, με άλμα στα 8,32 μέτρα. Η επίδοση αυτή ήρθε στο έκτο και τελευταίο άλμα, απέχοντας ελάχιστα από το 8,36 μ., που είναι η καλύτερη επίδοση για φέτος του Μ. Τεντόγλου. Την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Ελληνα πρωταθλητή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης με άλμα στα 7,77 μ. και στο τρίτο ο Αντώνης Στυλιανίδης με 7,52 μ.

«17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Είκοσι χρόνια από την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, στις 29/6/2002, η έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει η επιχείρηση που το κράτος βάφτισε «εξάρθρωση της "17Ν"».

Επί 30 σχεδόν χρόνια, από το 1975 μέχρι το 2002, η «17 Νοέμβρη» χαρακτηριζόταν από τις κρατικές υπηρεσίες «οργάνωση - φάντασμα». Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2002, όμως, αποκάλυψαν ότι τα βασικά μέλη και στελέχη της οργάνωσης ήταν άτομα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκονταν στο στόχαστρο της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής επί πολλά χρόνια. Δεν επρόκειτο δηλαδή για «φαντάσματα», αλλά λίγο - πολύ για «συνήθεις υπόπτους».

Και μόνο αυτό το γεγονός προκάλεσε και συνεχίζει σήμερα, 20 χρόνια μετά, να προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, που βεβαίως παραμένουν αναπάντητα. Οπως προκάλεσε πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους μετέπειτα καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» συνελήφθησαν με «άνεση» μέσα σε διάστημα 20 ημερών, ενώ άλλους τους συνέλαβαν ή παραδόθηκαν μετά από 2 μήνες. Ερωτήματα τα οποία καθιστούν ακόμα πιο ισχυρή την εκτίμηση του ΚΚΕ, από το 2002, ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «απόσυρση» της οργάνωσης...

Η «17Ν» στα 30 χρόνια της δράσης της αξιοποιήθηκε πολύμορφα και προβοκατόρικα ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα απέναντι στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται στη λογική της ανιστόρητης θεωρίας των «άκρων». Επιπλέον, αξιοποιήθηκε σίγουρα και για άλλες «δουλειές», που αφορούν αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο πλαίσιο της αστικής τάξης, σε παρεμβάσεις διαφόρων «κέντρων».

KOΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος

Οι δύο φωτιές των προηγούμενων ημερών σε εργοστάσιο χρωμάτων και βιοτεχνία ζύμης στην περιοχή του Μενιδίου αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα από φωτιές σε εργοστάσια στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ και καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων προστασίας και ενημέρωσης για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Οπως αναφέρουν, «απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί απομάκρυνση πληθυσμού. Απουσιάζουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να διεξάγουν ελέγχους τήρησης των κανόνων ασφαλείας για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι κάτοικοι του Μενιδίου δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια την επόμενη καταστροφή. Είναι ώρα να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, για το μέλλον των παιδιών μας!

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, με τις ανακοινώσεις του, με την ανάδειξη του θέματος στη Βουλή και με τη δράση του μέσα στο μαζικό κίνημα για να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας».

Νεκρός οδηγός σε γκαράζ πλοίου

Θανάσιμος τραυματισμός 55χρονου οδηγού φορτηγού συνέβη στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διονύσιος Σολωμός» στο λιμάνι της Θήρας. Πιθανολογείται ότι στην προσπάθειά του να συνδέσει ρυμούλκα φορτηγού χτυπήθηκε πιθανότατα από το φορτηγό ή τη ρυμούλκα.

Ξανά φωτιά στην Εύβοια

Πυρκαγιά σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Αλιβέρι Εύβοιας. Πριν τεθεί υπό έλεγχο, πρόλαβε να μετατρέψει σε στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης. Είναι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του δήμου Κύμης - Αλιβερίου τις τελευταίες μέρες.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η παράσταση «Trio Lumpen - Η Φράουλα»

Με πρωτοβουλία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ η θεατρική παράσταση «Trio Lumpen - Η Φράουλα» ανεβαίνει σήμερα Τετάρτη στις 9 μ.μ., στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στη Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 7) και στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Μουσική: Δημήτρης Κουφαλάκος. Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Θεοφάνους. Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Καρακάση. Επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου. Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζιώγαλας. Φωτογραφίες - βίντεο: Ακης Βαλεργάκης. Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη. Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη. Υπεύθυνη παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη.

Παίζουν: Δημήτρης Κουφαλάκος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Τσαγκαράκης.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Σπύρος Κοντορίζος, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (ηχογραφημένες φωνές), Θανάσης Χουλιαράς (τραγούδι).

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη

Απορρίφθηκε, χτες, το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Οι προσφυγές των καταναλωτικών οργανώσεων θα συζητηθεί στις 6 Ιούλη στο Πρωτοδικείο Αθήνας.

Αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων

Την Κυριακή 3 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο Αλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί η πανελλήνια συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Αντιστασιακών, Φίλων και Απογόνων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στον χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι στο Κορωπί

Μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής την Παρασκευή 1 Ιούλη, στις 9 μ.μ., με τον Νίκο Φάκαρο και τους «Musicaroi». Το γλέντι θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου στο Κορωπί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ