Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΕΞ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Απαράδεκτη απόφαση για αποφυλάκιση του Κορκονέα

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και «έσπασε» τα ισόβια | ΚΝΕ: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας

Ο Επ. Κορκονέας οδηγείται στο δικαστήριο

INTIME NEWS

Ο Επ. Κορκονέας οδηγείται στο δικαστήριο
Αποφυλακίστηκε χτες, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο αστυνομικός Επ. Κορκονέας, που το 2008 πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλο. Το δικαστήριο με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, όπου μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές, αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ετσι η ποινή του από ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη. Σημειωτέον ότι και η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αντίθετη στο να δοθεί ελαφρυντικό.

Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στο Εφετείο τον Ιούλη του 2019 το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σπάζοντας τα ισόβια, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφαση έκανε δεκτή την αναίρεση και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας ξανά τα ισόβια. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον αστυνομικό, κρίνοντας πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η μητέρα του δολοφονημένου μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, σχολίασε πως «είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Επίσης, σε δήλωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρονται σε μια κακοστημένη δίκη, που έγινε εν κρυπτώ, με αποκλεισμένη την οικογένεια του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, με πλήθος παρατυπιών.

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Σε σχόλιο για την προκλητική απελευθέρωση του Επ. Κορκονέα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει: «Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η απόφαση αποφυλάκισης του Επ. Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η απόφαση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένας ακόμα κρίκος σε δικαστικές αποφάσεις που ρίχνουν στα μαλακά τον θύτη, τροφοδοτώντας τελικά την ένταση της κρατικής καταστολής, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωράει απρόσκοπτα η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις. Τείχος απέναντι στην αστυνομική και κρατική βία θα υψώσει μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ