ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Συμβουλευτικό» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2023 προωθεί η Σκοτία

Από τη χθεσινή ομιλία της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Ν. Στέρτζον, στο τοπικό κοινοβούλιο
Από τη χθεσινή ομιλία της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Ν. Στέρτζον, στο τοπικό κοινοβούλιο
Νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας για τις 19 Οκτώβρη 2023, θα δώσει στη δημοσιότητα το Κοινοβούλιο της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014, όμως η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκοτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία. Ο Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκοτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014. Πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο έχουν οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας.

Προχωρά το νομοσχέδιο για αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Βρετανία την κατάργηση μερικών κανόνων για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία και ανατρέπει τμήμα της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit εγκρίθηκε χτες από το Κοινοβούλιο της χώρας για να περάσει σε δεύτερη ανάγνωση.

Οι βουλευτές ψήφισαν (295 υπέρ και 221 κατά) ώστε το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας να εξεταστεί λεπτομερώς τις επόμενες βδομάδες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να εφαρμοστεί «αρκετά γρήγορα», μέχρι το τέλος του έτους.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν από την αρχή της διαδικασίας του Brexit ζήτημα σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, για τη συμφωνία που υπογράφηκε τελικά το 2020, ενώ εδώ και μήνες έχουν οξυνθεί οι εντάσεις.

Ενα από τα κύρια σημεία τριβής είναι ότι το πρωτόκολλο ευθυγραμμίζει το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ και όχι με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία κατηγορεί τις Βρυξέλλες για σκληρή προσέγγιση στη διακίνηση αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τους περισσότερους τελωνειακούς ελέγχους στο εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για τις αλλαγές που προωθεί στο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργός Τ. Μέι ήταν μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που άσκησαν κριτική και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στην Ανω Βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, όπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία και αρκετοί Συντηρητικοί έχουν εκφράσει ανησυχία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η 51χρονη βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού «Μαζί», Γιαέλ Μπράουν - Πιβέ, εκλέχτηκε χτες πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Σώματος που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Σε σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φουντώσουν προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμών, ώστε να εγκριθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού ο συνασπισμός του Μακρόν δεν έχει πια απόλυτη πλειοψηφία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε φθηνότερα διατροφικά προϊόντα στρέφονται οι Βρετανοί λόγω της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης. Ερευνα της NielsenIQ έδειξε άνοδο στις πωλήσεις κατεψυγμένου κοτόπουλου (12% σε ετήσια βάση), ρυζιού και δημητριακών (11%), των κονσερβοποιημένων φασολιών και ζυμαρικών (10%), του κονσερβοποιημένου κρέατος (9%) και των ζυμαρικών (31%). Ορισμένα νοικοκυριά σταματούν να αγοράζουν ορισμένα προϊόντα ή στρέφονται προς φθηνότερες γερμανικές αλυσίδες. Η άνοδος του κόστους διαβίωσης προκαλεί επίσης αύξηση κατά 7% των επισκέψεων στα σούπερ μάρκετ και μείωση κατά 12% των online αγορών.

ΑΜΜΑΝ.-- Τους 13 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη χλωρίου στο λιμάνι Ακαμπα (Ερυθρά Θάλασσα) της Ιορδανίας, μετά από πτώση βυτίου μεταφοράς. Τα οκτώ από τα θύματα είναι ιορδανικής καταγωγής, τα άλλα 4 ασιατικής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε να απομονώσουμε τον τομέα για μερικές ώρες ακόμη», ισχυριζόμενη πάντως ότι δεν φοβάται διαρροή του αερίου σε άλλες περιοχές. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέο γύρο διαβουλεύσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αρμενία ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο 4ος κατά σειρά γύρος επαφών θα γίνει την 1η Ιούλη στη Βιέννη.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ «ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Κατανόηση» της Τεχεράνης στις ανησυχίες της Αγκυρας

Σε «νέες επιχειρήσεις» στη Συρία, που θα ξεκινήσουν «μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα», αναφέρθηκε πάλι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι πρέπει να εξαλειφθούν «αδυναμίες στον διάδρομο ασφαλείας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε τις ελλείψεις του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργήσαμε στα σύνορα με τη Συρία», σπεύδοντας να συνδέσει τα συγκεκριμένα στρατιωτικά σχέδια με «όλα τα απαραίτητα μέτρα - που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε - για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μοιράστηκε τα σχέδια και τις «ανησυχίες» της Αγκυρας για τη βόρεια Συρία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, που προχτές βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» αλλά και ότι «κατανοούμε τις δηλώσεις για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην περιοχή. Ακόμα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», είπε ότι «άποψή μας είναι πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων μας φίλων πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και με μόνιμο τρόπο». Σημειώνεται βέβαια ότι η κυβέρνηση Ασαντ, στη Συρία, στενός σύμμαχος της οποίας είναι το Ιράν, καταγγέλλει τα σχέδια της Αγκυρας, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε νέες επιχειρήσεις θα αποτελούσαν παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Στην ίδια συνάντηση, πάντως, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να τονίσει στον Ιρανό ομόλογό του ότι «εμείς δεν εγκρίνουμε τις μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν», εκφράζοντας ελπίδες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την προσπάθεια για αύξηση του διμερούς εμπορίου αλλά και για στενότερο συντονισμό στο Παλαιστινιακό.

  • Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χτες ότι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν στόχο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενάντια σε ανώτερο στέλεχος της «Χούρας αντ Ντιν», οργάνωσης που θεωρείται ότι πρόσκειται στην «Αλ Κάιντα».
ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ
Νεκροί και τραυματίες σε νέο σιδηροδρομικό ατύχημα

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν προχτές τη ζωή τους όταν επιβατηγό τρένο συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο στην πόλη Μέντον του Μιζούρι με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν πολλά βαγόνια.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουμε τρεις νεκρούς, δύο στο τρένο και έναν στο απορριμματοφόρο φορτηγό», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Τροχαίας του Μιζούρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο συρμός της «Amtrak» εκτελούσε δρομολόγιο από το Λος Αντζελες στο Σικάγο, στις 1.42 μ.μ. (τοπική ώρα, 9.42 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Πάνω από 240 επιβάτες και 12 υπάλληλοι της σιδηροδρομικής εταιρείας επέβαιναν στο τρένο. Στην ισόπεδη διάβαση δεν υπήρχε φανάρι ούτε είχαν εγκατασταθεί αυτόματα μέσα ελέγχου της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Την Κυριακή, άλλος συρμός της «Amtrak» συγκρούστηκε με όχημα σε ισόπεδη διάβαση χωρίς αυτόματες μπάρες στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Κλείνουν σχολεία και άλλες υπηρεσίες λόγω έλλειψης καυσίμων

Ασφυκτικά γίνονται τα προβλήματα για τον λαό στη Σρι Λάνκα, όπου η εξάντληση αποθεματικών ξένου συναλλάγματος και οι τεράστιες ελλείψεις σε μια σειρά από βασικά είδη καθιστούν την καθημερινότητα βασανιστική.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα επιτρέπεται εφοδιασμός καυσίμων μόνο για τις υπηρεσίες που κρίνονται «ζωτικής σημασίας», π.χ. σε Υγεία και Μεταφορές, τουλάχιστον για δυο βδομάδες. Ακόμα, τα σχολεία σε όλα τα αστικά κέντρα θα κλείσουν και όλοι καλούνται να εργαστούν από το σπίτι, ενώ θα περιοριστούν και οι υπηρεσίες λεωφορείων που συνδέουν τις επαρχίες της χώρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για ένα πιθανό «σχέδιο διάσωσης», που θα φορτώσει βέβαια νέα βάρη στον λαό, με φόντο την όξυνση σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Δεν είναι τυχαίο το «ενδιαφέρον» Ινδίας, Ρωσίας, Κίνας αλλά και Δύσης να «στηρίξουν» τη Σρι Λάνκα, της οποίας η γεωστρατηγική θέση στον Ινδικό μπορεί να διευκολύνει μια σειρά επενδυτικά και γεωπολιτικά σχέδια.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες πολλοί οδηγούνται στον δρόμο της προσφυγιάς, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Το Πολεμικό Ναυτικό συνέλαβε τα ξημερώματα της Δευτέρας 54 ανθρώπους ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού, καθώς προσπαθούσαν να το εγκαταλείψουν με σκάφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ