ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τους μετανάστες εργάτες γης

Το Σάββατο 23 Ιούλη η νέα πρωτοβουλία από Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της περιοχής, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μεταναστών εργατών γης

Με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα», τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατών γης της Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 23 Ιούλη, στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας στις 7.30 μ.μ.

Πρόκειται για συνέχεια των αγωνιστικών και άλλων παρόμοιων δράσεων που ανέπτυξαν όλους τους προηγούμενους μήνες οι συνδικαλιστικοί φορείς, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το μεγάλο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στην περιοχή.

«Ελάτε να ανταμώσουμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση. Να τραγουδήσουμε μαζί με τους μουσικούς, τους τραγουδιστές. Να χορέψουμε με τα δικά μας τραγούδια, μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Να εκφράσουμε με το τραγούδι και τον χορό τις αγωνίες μας, τις δυσκολίες που μας δημιουργούν όσοι μας εκμεταλλεύονται. Να εκφράσουμε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μας, που έχει φέρει ορισμένα αποτελέσματα. Να εκφράσουμε την ανάγκη της αλληλεγγύης που μας έχει βοηθήσει στον αγώνα μας. Λίγες βδομάδες μετά το μεγάλο ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης ζωής και επιβίωσης των μεταναστών εργατών γης, που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα, δίπλα δίπλα με τους Ελληνες εργαζόμενους συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα», σημειώνεται στο κοινό κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων και της Επιτροπής.

Το ΠΑΜΕ για τη Συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές

Στο μεταξύ το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του ενημερώνει σχετικά με τη Συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές για τους μετανάστες εργάτες γης και τους καλεί «να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα, ώστε να δυναμώσουμε τον κοινό μας αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Οι σχετικές ρυθμίσεις, υπογραμμίζει, «παρέχουν μια ελάχιστη προστασία για τα δικαιώματά σας. Ακόμα κι αυτή δόθηκε μόνο μετά από τον αγώνα και τη διεκδίκηση. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί!».

Το ΠΑΜΕ ενημερώνει αναλυτικά για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τους μετανάστες εργάτες γης και καλεί σε συνέχιση του αγώνα για να δοθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπορούν να έρθουν οι οικογένειές τους στην Ελλάδα και τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Για να αυξηθούν τα μεροκάματα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης, πλήρης πρόσβασή τους στο σύστημα Υγείας. Να γίνουν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με ευθύνη του κράτους. Να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των μεταναστών εργατών, με ευθύνη του κράτους, για την προστασία από τον κορονοϊό και τις άλλες ασθένειες.

Σοβαρά τραυματισμένος επιθεωρητής Εργασίας κατά τη διάρκεια ελέγχου

Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα πλευρά νοσηλεύεται στη ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης ο επιθεωρητής Εργασίας Κ. Μ., ο οποίος τραυματίστηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ελέγχου σε χώρο όπου πραγματοποιούνταν κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας, που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του σε υπό ανακαίνιση τεχνικό έργο έπεσε από άνοιγμα πλάκας 3 μέτρων.

Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ξεμπερδέψει με τις όποιες ευθύνες έχει, γνωστοποιώντας απλά ότι ...κινητοποιήθηκε ο νέος διοικητής της «ανεξάρτητης διοικητικής αρχής» Επιθεώρηση Εργασίας και βρέθηκε δίπλα στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνθήκες δουλειάς που οδηγούν σε τέτοια «ατυχήματα» αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στις Επιθεωρήσεις Εργασίας (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Σημειώνει μεταξύ άλλων την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «ο φορέας που είναι επιφορτισμένος να ελέγχει την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία δεν διαθέτει ιατρό Εργασίας ούτε τεχνικό Ασφάλειας! Οι εργαζόμενοι της Επιθεώρησης δεν υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ενώ πολλοί χώροι στους οποίους στεγάζονται υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας. Από την έλλειψη φυσικού φωτισμού μέχρι τις λάμπες, τις ακατάλληλες καρέκλες και τις απαρχαιωμένες οθόνες των υπολογιστών, μέχρι τα ελλιπή μέσα πυρόσβεσης και την παντελή απουσία εκπαίδευσης και ασκήσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (π.χ. σεισμός, εκκένωση κτιρίου κ.τ.λ.)».

Τέλος, τονίζει την ανάγκη να χορηγούνται από την Υπηρεσία όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που είναι αναγκαία για την επιτέλεση των καθηκόντων των εργαζομένων που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, για συνεχείς επανεκπαιδεύσεις όσων συμμετέχουν στα συνεργεία ελέγχου και προφανώς αποφασιστική ενίσχυση σε προσωπικό των τμημάτων της Επιθεώρησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μέτρα για να μη μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι εκπαιδευτικοί

Ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη μένουν εκπαιδευτικοί για μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδευτικά σωματεία προχώρησαν την Τρίτη σε παρέμβαση στον ΕΦΚΑ. Οπως εξηγεί η ΕΛΜΕ Πειραιά, που κάλεσε στην κινητοποίηση, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ήταν άνεργοι το προηγούμενο διάστημα και άλλοι συμβασιούχοι στο Δημόσιο, μετά τη μέρα δηλαδή που αποκτούν το 50ό ένσημο (που είναι και ο όρος για να έχει κάποιος ασφαλιστική ικανότητα), μένουν για σχεδόν 3 μήνες επιπλέον χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέτοια είναι και η περίπτωση εκπαιδευτικού στον Πειραιά με 4 παιδιά.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει πως η αντιπροσωπεία του σωματείου που ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να θέσει το ζήτημα, δεν έγινε δεκτή. Αντί γι' αυτό, ο ΕΦΚΑ απάντησε εγγράφως, «επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα καταγγέλλουμε και λέγοντας μισές αλήθειες, που, ως γνωστόν, ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα», όπως σχολιάζει το σωματείο. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα επανέλθουν και απαιτούν επίλυση του ζητήματος με άμεση και χωρίς χρονοτριβές καταχώριση των ενσήμων στον ΕΦΚΑ και μέχρι τότε, να γίνονται δεκτές οι βεβαιώσεις εργοδότη από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως ίσχυε παλιότερα. Επίσης, ζητούν δωρεάν και χωρίς κανέναν περιορισμό ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν τα εκπαιδευτικά σωματεία «Ρόζα Ιμβριώτη», «Παπαμαύρος», «Μακρυγιάννης», «Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στην ΕΑΒ

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στη Θήβα, με τη δίωξη πέντε εργαζομένων, μελών του ΔΣ του Σωματείου, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Η διοίκηση της ΕΑΒ, αξιοποιώντας διατάξεις του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη, που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας έχουν στείλει ξανά και ξανά στα σκουπίδια, κατέθεσε αγωγή και μήνυση εναντίον των εργαζομένων, απαιτώντας αποζημίωση πάνω από 500.000 ευρώ με την κατηγορία ότι "εντός του ωραρίου κάλεσαν τους εργαζόμενους με ντουντούκα σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις κάνοντας κατάληψη στους διαδρόμους, προκαλώντας έντονη αναστάτωση και αναταραχή, με αποτέλεσμα να χάνονται έτσι χιλιάδες εργατοώρες".

Η συγκεκριμένη κίνηση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΕΑΒ είναι μια καθαρή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Η διοίκηση της ΕΑΒ επιδιώκει να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά στα αντεργατικά σχέδια και πρακτικές που αφορούν την εταιρεία σε σχέση με τους εργολάβους, τη συνειδητή απαξίωση των εγκαταστάσεων και της τεχνογνωσίας του εξειδικευμένου προσωπικού, τη σαββατοκυριακάτικη εργασία, τις διπλοβάρδιες και τις υπερωρίες κ.λπ.», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις διώξεις των συνδικαλιστών και την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των συνδικάτων. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Να παρθεί τώρα πίσω η αγωγή και η μήνυση της ΕΑΒ. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», απαιτεί.

  • Τις διώξεις των μελών του ΔΣ του Σωματείου στην ΕΑΒ έχει καταγγείλει και η ΠΟΕΜ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων ανακοινώνει ότι η επικείμενη συνάντηση που είχε ανακοινωθεί στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 24 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιούλη στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζουμε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα είχαν διαδηλώσει στην Αθήνα, απαιτώντας γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επίσης, κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ, να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σημαντική επιτυχία η αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες

Με αύξηση της συμμετοχής ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου την Κυριακή 3 Ιούλη, ενώ ενισχυμένο βγαίνει από τη μάχη το ψηφοδέλτιο του «Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού Οικοδόμων» (οι δυνάμεις του συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, για το ΔΣ ψήφισαν 1.138 οικοδόμοι, 96 περισσότεροι από το 2019 (1.042). Επί των 1.125 έγκυρων ψηφοδελτίων ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων» πήρε 928 ψήφους και 82,5% (από 789 το 2019), σημειώνοντας αύξηση 18% και εκλέγοντας 12 μέλη στη 15μελή διοίκηση. Η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 197 ψήφους (από 245 το 2019), σημειώνοντας μείωση 19,5%. Για το Εργατικό Κέντρο ο «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων» εξέλεξε 19 αντιπροσώπους (από 16 το 2019). Ακόμα, για την Ομοσπονδία εξέλεξε 9 αντιπροσώπους (από 8).

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι «πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία για το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της σημερινής διοίκησης στον αγώνα που κατέβαλε για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή της, αλλά και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η μάχη συνεχίζεται και κλιμακώνεται για να δυναμώσει ο αγώνας, να δυναμώσουμε την οργάνωση στο Συνδικάτο μας, για να βγούμε μπροστά για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ενάντια στην ακρίβεια που θερίζει το εισόδημά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ