ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο εφιαλτικός κόσμος της πλανητικής βίας

Εκεί, στο Γκέτεμποργκ της ψυχρόαιμης, υποτίθεται Σουηδίας, το ζεστό αίμα του πρώτου νεκρού και των πολλών τραυματισμένων, σημάδεψε τα χέρια των δολοφόνων και την αστραπιαία φοβισμένη περιοδεία του πλανητάρχη.

Και είναι να τους λυπάσαι για την κατάντια τους, τους δορυφόρους της ΝΑΤΟσυμμορίας και τους 15 της σκωληκοειδούς ευρωπαϊκής απόφυσης, γιατί μη έχοντας - όπως είπαν - πλαστικές σφαίρες, χρησιμοποίησαν πραγματικές στο ψαχνό. Και αν δεν είχαν και απ' αυτές, μπορεί να προχωρούσαν, όπως έκαναν και τα αφεντικά τους στη Γιουγκοσλαβία, σε πυρηνοφόρους πυραύλους.

Στη μικρή σκανδιναβική πόλη και για να μη διαταραχτεί η καλή χώνευση του Μπους του νεότερου και των δορυφόρων υποτακτικών, εκατοντάδες άνθρωποι από τις χιλιάδες που διαδήλωναν κατά της ιμπεριαλιστικής αγριότητας υποχρεώθηκαν να ξαπλώσουν πρηνείς, μέσα στη λάσπη, με τα χέρια δεμένα πάνω από το κεφάλι, ποδοπατούμενοι από τα άλογα των δυνάμεων καταστολής, τριγυρισμένοι από τα ντοπαρισμένα αγριόσκυλα της αστυνομίας.

Και ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης θεραπαινίδας της ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ σύναξης, αντί συγγνώμης, εξαπέλυσε καταιγισμό τρομοκρατικών απειλών κατά του λαού του και των λαών του κόσμου, που αντιστέκονται με πολλαπλασιαζόμενη ταχύτητα και ένταση, στην υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου και της άγριας εκμετάλλευσης.

Από κοντά ο μέγας τοπάρχης καγκελάριος του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου προανήγγειλε μέτρα για μια Ευρώπη φρίκης όπου μόνο τα συρματοπλέγματα και τα ηλεκτροφόρα σύρματα δεν κατονομάστηκαν, αλλά υπονοήθηκαν.

Οπου η Ευρώπη (τους) θα πορεύεται ως ένα στρατόπεδο εγκλεισμού και αποκλεισμού των «εισβολέων» και όπου και αυτή η συνθήκη του Σένγκεν, πρόδρομο επινόημα των τρομονόμων, και της καταστολής, θα χρησιμοποιείται σαν φυσαρμόνικα στα σύνορα ελέγχου για να «φιλτραριστούν» και να αποκλειστούν οι «χούλιγκανς», όπως αποκάλεσε τους αγωνιστές των λαϊκών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Αφρονες, υποτακτικοί, περίφοβοι και ιταμοί, μπροστά στη λαϊκή οργή, αυτοϊκανοποιούνται, πιστεύοντας, ότι μπορούν να σταματήσουν την κοινωνική έκρηξη, δεσμώτες ουσιαστικά οι ίδιοι, στα περίκλειστα στρατόπεδα των συμφερόντων τους.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
Μια Σύνοδος που θα μείνει στην Ιστορία

Οι διαδηλωτές ήταν οι πρωταγωνιστές, όμως και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν να αποδείξουν πολλά...

H Σύνοδος Κορυφής του Γκέτεμποργκ, εκτός των άλλων, ανέδειξε τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα σοβαρά προβλήματα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Φυσικά, η σημαντικότερη πτυχή της Συνόδου ήταν οι μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις που διήρκεσαν από την Πέμπτη 14 Ιούνη ως το Σάββατο 16 Ιούνη. Αυτές οι διαδηλώσεις έφεραν στην επιφάνεια το κύριο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το χάσμα που χωρίζει την ΕΕ από τους λαούς.

Επίδειξη ισχύος

Η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους με τους «δεκαπέντε», το απόγευμα της Πέμπτης, έδωσε την ευκαιρία στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μάθουν από «πρώτο χέρι» τα νέα σχέδια και τις προτεραιότητες τη νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η συζήτηση περιστράφηκε, κυρίως, γύρω από το σχέδιο του νέου «Πολέμου των Αστρων», τη Συμφωνία του Κιότο για το περιβάλλον και το νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οσον αφορά στο σχέδιο για τον «Πόλεμο των Αστρων», ο Τζ. Μπους δήλωσε έτοιμος να ακούσει τους «συμμάχους», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όποια και αν είναι η γνώμη τους, το σχέδιο θα προχωρήσει. Για τη Συμφωνία του Κιότο, την οποία δε θα επικυρώσουν οι ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον: «Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα, ότι διαφωνούμε σε όλα». Τέλος, σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο συμφωνήθηκε ότι όλα παραπέμπονται στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στις 9 Νοέμβρη του 2001, στην πόλη Ντόχα του Κατάρ.

Ουσιαστικά, η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στον Τζ. Μπους να κάνει μια ακόμη επίδειξη ισχύος, να υπενθυμίσει στους συνομιλητές του ποιος είναι το αφεντικό. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι αναιρούνται οι πολλοί και έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίοι κατά καιρούς οξύνονται. Απλώς επιβεβαίωσε ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί υποχωρούν, όταν οι ανταγωνιστές θέλουν να αντιμετωπίσουν τον «κοινό εχθρό», τους λαούς και τα κινήματά τους. Και όταν δεν υποχωρούν, τότε αντιμετωπίζονται με το «δίκαιο του ισχυροτέρου».

Οι ένοχοι ξαναχτυπούν...

Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι δραματικές εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και το ΟΧΙ των Ιρλανδών, η Σύνοδος του Γκέτεμποργκ θα ήταν από αυτές που ξεχνιούνται την επόμενη κιόλας μέρα. Στην επίσημη ημερήσια διάταξη ήταν εγγεγραμμένα τρία θέματα: Η πορεία της διεύρυνσης, η «αειφόρος ανάπτυξη» και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Τελικά, όμως, η Σύνοδος του Γκέτεμποργκ γράφτηκε με πολύ έντονα γράμματα στην ιστορία, κυρίως για τα όσα συνέβησαν έξω από αυτήν, αλλά και γι' αυτά που συζητήθηκαν κατά τη διάρκει της.

Οι «δεκαπέντε» εμφανίστηκαν κατ' αρχάς επιφυλακτικοί για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Παρασκευής, άλλαξαν άρδην τη θέση τους και άναψαν το «πράσινο φως» για τη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ. Η αλλαγή οφειλόταν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην επιστολή του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπ. Τραϊκόφσκι προς τους «δεκαπέντε», όπως και στην έκκληση των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Ετσι, οι ηγέτες της ΕΕ βρήκαν τη νομιμοποιητική βάση για την επέμβαση και την αποφάσισαν. Επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή συνένοχοι (μαζί με τις ΗΠΑ) σε ένα έγκλημα διαρκείας εις βάρος των βαλκανικών χωρών και των λαών τους. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ο ιδιαίτερος ζήλος του κ. Σημίτη για την ελληνική συμμετοχή στην επέμβαση, πριν ακόμη αποφασιστεί.

Περιφρόνηση για τους λαούς

Το ιρλανδικό «ΟΧΙ στη Συνθήκη της Νίκαιας» δοκίμασε τα σχεδόν ανύπαρκτα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων ηγετών. Ηταν, εξ αρχής, εμφανής η προκλητική περιφρόνηση για την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού. Αποτυπώθηκε, εξάλλου, στην απόφαση της Συνόδου, όπου τονίζεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά κεραία τη Συνθήκη και την πολιτική της ΕΕ. Ουσιαστικά, η Σύνοδος του Γκέτεμποργκ διαμήνυσε στο λαό της Ιρλανδίας, όπως και στους λαούς των άλλων κρατών - μελών: Αν δε συμφωνείτε με τις αποφάσεις μας τόσο το χειρότερο για σας!

Η διεύρυνση της εκμετάλλευσης

Στη συζήτηση για το θέμα της διεύρυνσης παρουσιάστηκαν και πάλι οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των «εταίρων». Πίσω από τις περίπλοκες και αόριστες διατυπώσεις στο κείμενο των αποφάσεων, διακρίνεται η απόφαση των «δεκαπέντε» για παραπομπή της διεύρυνσης στις καλένδες της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία θα διεξαχθεί το 2004. Επομένως, δεν πρόκειται να ενταχθεί κανένα νέο μέλος στην ΕΕ πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2005. Επειδή, όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως «δύσπεπτη» για τις κυβερνήσεις των υποψήφιων χωρών, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το δόλωμα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2004. Δε γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, αφού οι δημοσκοπήσεις φέρνουν, ήδη, τους λαούς των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να εκφράζουν με υψηλά ποσοστά την αντίθεσή τους στην ένταξη της ΕΕ.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση έφερε μοιραία στο επίκεντρο το θέμα της «ομοσπονδιοποίησης», αφού αυτό θα είναι και το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Ετσι, αναζωογονήθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των «μεγάλων» της ΕΕ για το ποιος θα έχει την ηγεμονία της Ενωσης μετά τη διεύρυνση. Θα είναι αμιγώς γερμανική, όπως προτείνει ο Γκ. Σρέντερ, ή θα είναι μιας μικρής ομάδας των «μεγάλων» κρατών - μελών, όπως προτείνει ο Λ. Ζοσπέν; Φυσικά, απόφαση δεν ελήφθη στο Γκέτεμποργκ, αλλά επιβεβαιώθηκε πόσο δύσκολο είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές. Οπως επιβεβαιώθηκε και ότι η «ομοσπονδιοποίηση» είτε με τη μία, είτε με την άλλη μορφή έχει ως βασική προϋπόθεση την ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών από τα ομοσπονδιακά όργανα. Μια εξέλιξη που πλήττει ιδιαιτέρως τα μικρότερα κράτη - μέλη, τα οποία θα μετατραπούν σε κράτη δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Οι «ελευθερίες» του κεφαλαίου

Τέλος, όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι «δεκαπέντε» υπό το βάρος και των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία των ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο τρίπτυχο της Λισαβόνας: Απελευθέρωση των αγορών (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αερομεταφορών, ναυτιλίας), ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Βλέπετε, όσες και αν είναι οι διαφορές που χωρίζουν τους «δεκαπέντε», υπάρχουν οι τέσσερις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου για τις οποίες θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους: Ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, ελευθερία στην κίνηση του εργατικού δυναμικού, ελευθερία στην κίνηση των εμπορευμάτων και ελευθερία στην κίνηση των υπηρεσιών. Ποιος είπε ότι οι «δεκαπέντε» δε διακρίνονται για την προσήλωσή τους στις φιλελεύθερες αρχές;


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο «επίσπευσης» της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα «θαύματα» στις μέρες μας κρατάνε μόλις μια μέρα. Αν δεν είναι σαν κι εκείνα που έκαναν οι απατεώνες στην Αργυρούπολη, που εμφάνιζαν το χυμό από βύσσινο σαν ...αίμα που έβγαινε από την εικόνα της Παναγίας, τότε...

Ενα τέτοιο «θαύμα» συντελέστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Οι κύριοι του κυβερνώντος κόμματος, υπό τη φωτεινή επίβλεψη του πρωθυπουργού, αφού διαπίστωσαν ότι η κυβέρνησή τους πάσχει από έλλειμμα «νομιμοποίησης», αφού μας είπαν ότι η χώρα βαδίζει την οδό της «αβεβαιότητας», αφού διαπίστωσαν ότι βρισκόμεθα προ του χείλους της καταστροφής, αποφάσισαν να δώσουν μια λύση ευθύβολη και αποτελεσματική: Θα κάνουν συνέδριο!

Το πράγμα θα ήταν απολύτως γελοίο, αν πίσω του δεν κρυβόταν η απίστευτη αλαζονεία μιας κυβέρνησης, που αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της σαν «λάφυρο». «Λάφυρο», το οποίο ο πρωθυπουργός και οι «πρωθυπουργήσιμοι», οι υπουργοί και οι «υπουργήσιμοι» θα το διεκδικήσουν στο πεδίο του «ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών τους», στην αρένα των εσωτερικών τους συσχετισμών και στις περίκλειστες διαδικασίες της εσωκομματικής τους ίντριγκας...

***

Ο Κ. Σημίτης τούς εκβίασε και οι υπόλοιποι του ΕΓ, ενδίδοντας - λέει - στο «βιασμό», κατέληξαν ότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αρχίζει και τελειώνει στο ερώτημα: Θα ξαναγυρίσει ο Τσουκάτος στο ΕΓ ή θα του κρατάει την καρέκλα η κ. Αντωνίου;..

Περί αυτού πρόκειται. Τέτοιο συνέδριο θα κάνουν. Συνέδριο «ανάδειξης οργάνων», τουτέστιν συνέδριο καταμέτρησης κουκιών και εσωκομματικής εξουσίας. Ετσι θα μας δώσουν ξανά την ευκαιρία να θυμηθούμε «λαμπρές δημοκρατικές στιγμές», όπως οι εγγραφές μελών - μαϊμούδων μέσα σε μια νύχτα στις Τοπικές του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, το μέγα διακύβευμα του «εσπευσμένου» συνεδρίου είναι το εξής: «Πες μου πόσα μέλη - μαϊμούδες έχεις δικά "σου", να σου πω πόσοι σύνεδροι θα σε ψηφίσουν στο συνέδριο»...

Γιατί θα κάνουν συνέδριο, λοιπόν; Για έναν και μοναδικό λόγο: Για να αποφασίσουν αν η ήδη ακολουθούμενη πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζεται (και μάλιστα ...εσπευσμένα), αλλά με περισσότερους «Σημιτικούς» ή με περισσότερους «Τσοχατζοπουλικούς» στα κομματικά βιλαέτια!

Τι πιο σημαντικό από έναν Σημίτη που θα επιβάλει λιτότητα, αλλά οι «σημιτικοί» της ΚΕ του κόμματός του δε θα είναι 90, όσοι σήμερα, αλλά 93 ή 103...

***

Οι κύριοι του Μαξίμου αντιτείνουν ότι το συνέδριό τους το έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή, αν κάνει δυο - τρία το χρόνο ο κ. Σημίτης, όπου θα εκλέγεται και θα ξαναεκλέγεται πρόεδρος, θα βρουν δουλιά οι άνεργοι; Γιατί το έχουμε «ανάγκη» το συνέδριό τους; Επειδή, κατά τον κ. Σημίτη, η κοινωνία στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το κόμμα δε στηρίζει την κυβέρνηση, και, επομένως, το κόμμα πρέπει να στοιχηθεί με την κοινωνία και να αρχίσει και αυτό να στηρίζει την κυβέρνηση. Οπως η κοινωνία! Λίγο ακόμα και θα τρελαθούμε!

Μα, αν θυμόμαστε καλά, το ΠΑΣΟΚ, με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΕΓ του και της Κυβερνητικής του Επιτροπής, τα υπερψήφισε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Εκείνη που τα καταψήφισε ήταν η κοινωνία.

Αρα; Αρα, αν κάποιος δε στηρίζει την κυβέρνηση - όπως έδειξε το Ασφαλιστικό - δεν είναι το κόμμα, η κοινωνία είναι. Με την κοινωνία έχει πρόβλημα ο κ. Σημίτης, αλλά τη δική του αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της «κουτάλας» και της εσωκομματικής εξουσίας, τη βαφτίζει «αβεβαιότητα της χώρας» ο κ. πρωθυπουργός! Η αβεβαιότητα του κ. Σημίτη, αν θα συνεχίζει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται σαν «αβεβαιότητα της χώρας»!

***

Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν, λέει, συνέδριο για να «ανατάξουν» το κλίμα...

Πολύ ενδιαφέρον. Τι θα κάνουν, δηλαδή; Πώς θα το «ανατάξουν»; Μήπως θα δώσουν πίσω όσα κλάπηκαν από το Χρηματιστήριο; Μήπως θα ζητήσουν «συγγνώμη», που συνυπέγραψαν το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία; Μήπως θα ζητήσουν από τη ΜΙΤ να δώσει τον Οτσαλάν πίσω στον Πάγκαλο; Μήπως θα καταργήσουν τον «τρομονόμο» ή, μήπως, θα δώσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και τις συντάξεις;

Φαντασιοπληξίες, θα πείτε. Συνεπώς, πώς θα το «ανατάξουν»; Ε, γι' αυτό θα φροντίσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης. Το πολυδαίδαλο σύστημα «θεοποίησης» του ΠΑΣΟΚ θα μπει σε λειτουργία και θα αρχίσουν τα άλλα «θαύματα»... Για την ακρίβεια, «θα πάει ο ...Μπιρσίμ σύννεφο»! Που σημαίνει, το πρωί θα ξυπνάμε με ύμνους για την «κοινωνική ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ θα κοιμόμαστε με τηλεπροσευχές, μην και πάθει τίποτα το «κοινωνικό πρόσωπο» του κ. Σημίτη!

***

Κάπως έτσι είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού, αλλά υπάρχουν δυο βασικά δεδομένα, που αφορούν κυρίως το λαό.

Πρώτο δεδομένο: Η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει με ή χωρίς συνέδριο. Τελεία και παύλα! Δεν το λέμε εμείς. Ο πρωθυπουργός το λέει:

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια»!

Αυτή ήταν η δήλωση Σημίτη, μια μέρα μόλις πριν ανακοινώσει στο ΕΓ την απόφασή του για επίσπευση του συνεδρίου. Και εμείς δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα.

Δεύτερο δεδομένο: Ας υποθέσουμε ότι στο συνέδριο θα ενισχυθεί το λεγόμενο «καλό ΠΑΣΟΚ». Αλλά ποιο είναι το «καλό ΠΑΣΟΚ»; Αυτό δεν ψηφίζει όλους τους προϋπολογισμούς των «προγραμμάτων σταθερότητας» αλά ΕΕ; Αυτό δεν έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Σημίτη, και μετά τα Ιμια, και μετά τους «S-300», και μετά την υπογραφή του «νέου δόγματος» του ΝΑΤΟ, και μετά το ξύλο κατά αγροτών, μαθητών, εκπαιδευτικών, ναυτεργατών; Η τελευταία απόδειξη, η πιο τρανταχτή, τι εννοεί το «καλό ΠΑΣΟΚ» όταν επιφανή στελέχη του μιλούν περί «αλλαγής πολιτικής», είναι αυτό που συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος: Εκεί ήταν, όπου όλο το ...«καλό ΠΑΣΟΚ» υπερψήφισε την εισήγηση του κ. Σημίτη για το Ασφαλιστικό...

***

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Οτι η κρίση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης είναι μια κρίση της ακολουθούμενης πολιτικής. Η πολιτική αυτή είναι αντιλαϊκή. Προκαλεί αντιδράσεις και κοινωνική οργή. Η λαϊκή οργή δημιουργεί τριγμούς στις καρέκλες των κυβερνώντων. Αυτή η λαϊκή αποδοκιμασία αντανακλάται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή αμφισβητήσεων, προσωπικών στρατηγικών και αναζήτησης τρόπων για να διασώσει ο καθείς την «κουτάλα» του.

Ομως, ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον και καμία υποχρέωση να ενστερνιστεί το πρόβλημα της «κουτάλας», που έχει προκύψει για τους κυρίους του ΠΑΣΟΚ, σαν δικό του πρόβλημα. Το αντίθετο. Ο ελληνικός λαός, πρώτοι από όλους οι απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στη λογική των εσωκομματικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί, πρώτα και κύρια, από την αντιλαϊκή πολιτική. Που σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσει όλους τους συντελεστές αυτής της στημένης παράστασης - συνέδριο και όλα τα πυροτεχνήματα τύπου ανασχηματισμού που θα ακολουθήσουν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εξαρτημένη» από την κυβέρνηση

«Η ΝΔ έχει δύο κεντρικούς πολιτικούς στόχους: α) Να αναδείξει την ανικανότητα της κυβέρνησης και την αναξιοπιστία του κ. Σημίτη. β) Να βελτιώνεται η ίδια συνεχώς, ώστε να πείσει το λαό ότι μπορεί να γίνει μια καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Το παραπάνω απόσπασμα, από το φυλλάδιο του Πολιτικού Σχεδιασμού με «προϊστάμενο» τον Γ. Σουφλιά, που μοιράστηκε στα μέλη της ΚΕ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, συμπυκνώνει τη «στρατηγική της ΝΔ», τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Και όντως... δε λένε ψέματα. Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει τίποτα να «μοιράσει» με την κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί, ούτε διαφωνεί με αυτήν σε κάτι. Γι' αυτό και αφήνει την εφαρμοζόμενη πολιτική στο απυρόβλητο και εντοπίζει όλο το πρόβλημα στη διαχείρισή της. Η μόνη διαφορά, πάνω στην οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την ανάγκη αλλαγής φρουράς στην εξουσία, είναι ότι η κυβέρνηση είναι «ανίκανη», σε αντίθεση με την ίδια που θα είναι «καλή»(!) και «αποτελεσματική» κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, επαναφέρει με ένταση το παλιό επιχείρημα ότι «η ΝΔ είναι γνήσιος εκφραστής του (σ.σ. νεοφιλελεύθερου) οικονομικού μοντέλου που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, ενώ το ΠΑΣΟΚ το εφαρμόζει κακέκτυπα, επειδή δεν το πίστευε πραγματικά». Και επιπλέον, «η ΝΔ είναι τολμηρή στα οικονομικά θέματα και πιο ευαίσθητη στα κοινωνικά από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ».

Εχοντας τα παραπάνω κάποιος κατά νου, εύκολα μπορεί να εξηγήσει την πολιτική συμπεριφορά και στάση της ηγεσίας της ΝΔ στις τελευταίες εξελίξεις. Οσο η κυβέρνηση «σερνόταν» - επειδή δεν κατάφερνε κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων να προωθήσει «εντός χρονοδιαγράμματος» τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές - και δεχόταν πυρά από την ηγεσία του ΣΕΒ ή τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η ηγεσία της ΝΔ έμπαινε στο χορό και στο ίδιο παιχνίδι, επιχειρώντας ταυτόχρονα να επωφεληθεί και να αυτοπροβληθεί ως η δήθεν «επόμενη κυβέρνηση». Από τη στιγμή που ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να βγάλει την κυβέρνηση από το «τέλμα», μέσω της επαναβεβαίωσης της κυριαρχίας του από το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΝΔ δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία της. Και αυτό, γιατί αγωνιά για το αν και κατά πόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει, άλλη μια φορά, να πείσει τα μεγάλα αφεντικά ότι παραμένει ο πιο φερέγγυος και αξιόπιστος διαχειριστής των συμφερόντων τους. Το βασικό επιχείρημα της ΝΔ - αλλά και του ΣΕΒ και ισχυρών κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας - ήταν μέχρι τώρα ότι η κυβέρνηση «δεν κυβερνά» και έχει «παραλύσει». Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, να καταφέρει να ξαναγίνει «ισχυρή κυβέρνηση», αποτελεί το μεγαλύτερο εφιάλτη τη Ρηγίλλης. Είτε με τον Κ. Σημίτη είτε με αλλαγή ηγεσίας (ενδεχόμενο που φοβούνται στη Ρηγίλλης), το ΠΑΣΟΚ αν μπορέσει να ξαναπάρει την «πρωτοβουλία των κινήσεων» και να ξεφύγει από «την πλάτη στον τοίχο», τότε η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί παρά να υποταχθεί στη μοίρα της, δηλαδή να περιμένει το «πράσινο φως» άνωθεν, το οποίο όμως αρκετές τετραετίες τώρα δεν ανάβει. Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει τίποτα να αντιπαρατάξει στην κυβέρνηση για να διεκδικήσει την εξουσία, παρά μόνο - και αυτό κάνει - ότι ο κόσμος «κουράστηκε» τόσα χρόνια με την ίδια κυβέρνηση και θέλει να «δοκιμάσει» κάτι καινούριο(!).

«Πτέρυγα» της κυβέρνησης

Μέχρι όμως να «έρθει η ώρα της» για την εξουσία, η ηγεσία της ΝΔ θα πολιτεύεται ως μία πτέρυγα της «κυβερνώσας παράταξης». Δηλαδή, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υποστήριξη με κάθε τρόπο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των κάθε είδους αντιδραστικών και αυταρχικών μέτρων (βλέπε τρομονόμος), ενώ ταυτόχρονα, θα εμποδίζει με κάθε τρόπο τον απεγκλωβισμό των λαϊκών μαζών από το δικομματισμό στο όνομα ότι δήθεν είναι «νομοτέλεια» να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που περιμένει ως «μάνα εξ ουρανού» τις εκάστοτε δημοσκοπήσεις και είναι πλήρως «εξαρτημένη» από τα «ευρήματά» τους. Παρόλο που πολλές φορές την έχουν «προδώσει», ωστόσο μόνο μέσω αυτών μπορεί να «υπάρξει» και να προωθήσει τους στόχους της, παρά τη δήθεν επιδεικτικά «αδιάφορη» στάση που υιοθέτησαν τελευταία τα στελέχη της ΝΔ.

Ομως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από μια «αντιπολίτευση», όπως η ΝΔ, που αγωνιά για το αν «έχει χάσει τον έλεγχο ο Κ. Σημίτης» ή να ανησυχεί μήπως και «δεν κυβερνηθεί η χώρα το επόμενο τετράμηνο» μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι... ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό χαράζουν τις δικές τους, ταξικές, διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες αφήνουν βέβαια «απέξω» και απέναντι τις ηγεσίες του δικομματισμού και τραβάνε το δικό τους δρόμο: του Μετώπου και της λαϊκής εξουσίας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ