Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο «επίσπευσης» της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα «θαύματα» στις μέρες μας κρατάνε μόλις μια μέρα. Αν δεν είναι σαν κι εκείνα που έκαναν οι απατεώνες στην Αργυρούπολη, που εμφάνιζαν το χυμό από βύσσινο σαν ...αίμα που έβγαινε από την εικόνα της Παναγίας, τότε...

Ενα τέτοιο «θαύμα» συντελέστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Οι κύριοι του κυβερνώντος κόμματος, υπό τη φωτεινή επίβλεψη του πρωθυπουργού, αφού διαπίστωσαν ότι η κυβέρνησή τους πάσχει από έλλειμμα «νομιμοποίησης», αφού μας είπαν ότι η χώρα βαδίζει την οδό της «αβεβαιότητας», αφού διαπίστωσαν ότι βρισκόμεθα προ του χείλους της καταστροφής, αποφάσισαν να δώσουν μια λύση ευθύβολη και αποτελεσματική: Θα κάνουν συνέδριο!

Το πράγμα θα ήταν απολύτως γελοίο, αν πίσω του δεν κρυβόταν η απίστευτη αλαζονεία μιας κυβέρνησης, που αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της σαν «λάφυρο». «Λάφυρο», το οποίο ο πρωθυπουργός και οι «πρωθυπουργήσιμοι», οι υπουργοί και οι «υπουργήσιμοι» θα το διεκδικήσουν στο πεδίο του «ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών τους», στην αρένα των εσωτερικών τους συσχετισμών και στις περίκλειστες διαδικασίες της εσωκομματικής τους ίντριγκας...

***

Ο Κ. Σημίτης τούς εκβίασε και οι υπόλοιποι του ΕΓ, ενδίδοντας - λέει - στο «βιασμό», κατέληξαν ότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αρχίζει και τελειώνει στο ερώτημα: Θα ξαναγυρίσει ο Τσουκάτος στο ΕΓ ή θα του κρατάει την καρέκλα η κ. Αντωνίου;..

Περί αυτού πρόκειται. Τέτοιο συνέδριο θα κάνουν. Συνέδριο «ανάδειξης οργάνων», τουτέστιν συνέδριο καταμέτρησης κουκιών και εσωκομματικής εξουσίας. Ετσι θα μας δώσουν ξανά την ευκαιρία να θυμηθούμε «λαμπρές δημοκρατικές στιγμές», όπως οι εγγραφές μελών - μαϊμούδων μέσα σε μια νύχτα στις Τοπικές του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, το μέγα διακύβευμα του «εσπευσμένου» συνεδρίου είναι το εξής: «Πες μου πόσα μέλη - μαϊμούδες έχεις δικά "σου", να σου πω πόσοι σύνεδροι θα σε ψηφίσουν στο συνέδριο»...

Γιατί θα κάνουν συνέδριο, λοιπόν; Για έναν και μοναδικό λόγο: Για να αποφασίσουν αν η ήδη ακολουθούμενη πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζεται (και μάλιστα ...εσπευσμένα), αλλά με περισσότερους «Σημιτικούς» ή με περισσότερους «Τσοχατζοπουλικούς» στα κομματικά βιλαέτια!

Τι πιο σημαντικό από έναν Σημίτη που θα επιβάλει λιτότητα, αλλά οι «σημιτικοί» της ΚΕ του κόμματός του δε θα είναι 90, όσοι σήμερα, αλλά 93 ή 103...

***

Οι κύριοι του Μαξίμου αντιτείνουν ότι το συνέδριό τους το έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή, αν κάνει δυο - τρία το χρόνο ο κ. Σημίτης, όπου θα εκλέγεται και θα ξαναεκλέγεται πρόεδρος, θα βρουν δουλιά οι άνεργοι; Γιατί το έχουμε «ανάγκη» το συνέδριό τους; Επειδή, κατά τον κ. Σημίτη, η κοινωνία στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το κόμμα δε στηρίζει την κυβέρνηση, και, επομένως, το κόμμα πρέπει να στοιχηθεί με την κοινωνία και να αρχίσει και αυτό να στηρίζει την κυβέρνηση. Οπως η κοινωνία! Λίγο ακόμα και θα τρελαθούμε!

Μα, αν θυμόμαστε καλά, το ΠΑΣΟΚ, με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΕΓ του και της Κυβερνητικής του Επιτροπής, τα υπερψήφισε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Εκείνη που τα καταψήφισε ήταν η κοινωνία.

Αρα; Αρα, αν κάποιος δε στηρίζει την κυβέρνηση - όπως έδειξε το Ασφαλιστικό - δεν είναι το κόμμα, η κοινωνία είναι. Με την κοινωνία έχει πρόβλημα ο κ. Σημίτης, αλλά τη δική του αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της «κουτάλας» και της εσωκομματικής εξουσίας, τη βαφτίζει «αβεβαιότητα της χώρας» ο κ. πρωθυπουργός! Η αβεβαιότητα του κ. Σημίτη, αν θα συνεχίζει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται σαν «αβεβαιότητα της χώρας»!

***

Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν, λέει, συνέδριο για να «ανατάξουν» το κλίμα...

Πολύ ενδιαφέρον. Τι θα κάνουν, δηλαδή; Πώς θα το «ανατάξουν»; Μήπως θα δώσουν πίσω όσα κλάπηκαν από το Χρηματιστήριο; Μήπως θα ζητήσουν «συγγνώμη», που συνυπέγραψαν το έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία; Μήπως θα ζητήσουν από τη ΜΙΤ να δώσει τον Οτσαλάν πίσω στον Πάγκαλο; Μήπως θα καταργήσουν τον «τρομονόμο» ή, μήπως, θα δώσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και τις συντάξεις;

Φαντασιοπληξίες, θα πείτε. Συνεπώς, πώς θα το «ανατάξουν»; Ε, γι' αυτό θα φροντίσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης. Το πολυδαίδαλο σύστημα «θεοποίησης» του ΠΑΣΟΚ θα μπει σε λειτουργία και θα αρχίσουν τα άλλα «θαύματα»... Για την ακρίβεια, «θα πάει ο ...Μπιρσίμ σύννεφο»! Που σημαίνει, το πρωί θα ξυπνάμε με ύμνους για την «κοινωνική ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ θα κοιμόμαστε με τηλεπροσευχές, μην και πάθει τίποτα το «κοινωνικό πρόσωπο» του κ. Σημίτη!

***

Κάπως έτσι είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού, αλλά υπάρχουν δυο βασικά δεδομένα, που αφορούν κυρίως το λαό.

Πρώτο δεδομένο: Η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει με ή χωρίς συνέδριο. Τελεία και παύλα! Δεν το λέμε εμείς. Ο πρωθυπουργός το λέει:

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια»!

Αυτή ήταν η δήλωση Σημίτη, μια μέρα μόλις πριν ανακοινώσει στο ΕΓ την απόφασή του για επίσπευση του συνεδρίου. Και εμείς δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα.

Δεύτερο δεδομένο: Ας υποθέσουμε ότι στο συνέδριο θα ενισχυθεί το λεγόμενο «καλό ΠΑΣΟΚ». Αλλά ποιο είναι το «καλό ΠΑΣΟΚ»; Αυτό δεν ψηφίζει όλους τους προϋπολογισμούς των «προγραμμάτων σταθερότητας» αλά ΕΕ; Αυτό δεν έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Σημίτη, και μετά τα Ιμια, και μετά τους «S-300», και μετά την υπογραφή του «νέου δόγματος» του ΝΑΤΟ, και μετά το ξύλο κατά αγροτών, μαθητών, εκπαιδευτικών, ναυτεργατών; Η τελευταία απόδειξη, η πιο τρανταχτή, τι εννοεί το «καλό ΠΑΣΟΚ» όταν επιφανή στελέχη του μιλούν περί «αλλαγής πολιτικής», είναι αυτό που συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος: Εκεί ήταν, όπου όλο το ...«καλό ΠΑΣΟΚ» υπερψήφισε την εισήγηση του κ. Σημίτη για το Ασφαλιστικό...

***

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Οτι η κρίση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης είναι μια κρίση της ακολουθούμενης πολιτικής. Η πολιτική αυτή είναι αντιλαϊκή. Προκαλεί αντιδράσεις και κοινωνική οργή. Η λαϊκή οργή δημιουργεί τριγμούς στις καρέκλες των κυβερνώντων. Αυτή η λαϊκή αποδοκιμασία αντανακλάται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή αμφισβητήσεων, προσωπικών στρατηγικών και αναζήτησης τρόπων για να διασώσει ο καθείς την «κουτάλα» του.

Ομως, ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον και καμία υποχρέωση να ενστερνιστεί το πρόβλημα της «κουτάλας», που έχει προκύψει για τους κυρίους του ΠΑΣΟΚ, σαν δικό του πρόβλημα. Το αντίθετο. Ο ελληνικός λαός, πρώτοι από όλους οι απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στη λογική των εσωκομματικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί, πρώτα και κύρια, από την αντιλαϊκή πολιτική. Που σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσει όλους τους συντελεστές αυτής της στημένης παράστασης - συνέδριο και όλα τα πυροτεχνήματα τύπου ανασχηματισμού που θα ακολουθήσουν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ