ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
Συμφωνίες αναβάθμισης στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας

Με το βλέμμα στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Ιράν, Ρωσία και Κίνα

Από τη Σύνοδο στην Τζέντα με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Copyright 2022 The Associated

Από τη Σύνοδο στην Τζέντα με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή
Με τη Σύνοδο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ ολοκληρώθηκε το Σάββατο η περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Μέση Ανατολή, στόχος της οποίας ήταν η επιβεβαίωση της διατήρησης της «ηγεσίας» των ΗΠΑ στην περιοχή και η προώθηση σχεδίων για μια «νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική», στο πλαίσιο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, απέναντι σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν.

Η Σύνοδος της Τζέντα - κι ενώ σήμερα γίνεται η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας στην Τεχεράνη - ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής διακήρυξης, όπου οι ηγέτες «επιβεβαιώνουν» την υποστήριξή τους για έναν Περσικό Κόλπο απαλλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής - πρόσχημα που είχε αξιοποιηθεί και για την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ - επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο «διπλωματικών προσπαθειών» ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από το Ιράν και να αντιμετωπιστούν η τρομοκρατία και κάθε δραστηριότητα «που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Επιπλέον, σε μια ακόμα έμμεση πλην σαφή αναφορά στο Ιράν, στη διακήρυξη γίνεται λόγος για συνεργασία και συντονισμό κινήσεων για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης απειλής που θέτουν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων "Κρουζ" και εξοπλισμός τρομοκρατικών ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (σαφής αναφορά στο Ιράν).

Ανακοινώνεται επίσης η θέσπιση της «Συνδυασμένης Δύναμης Κρούσης 153 και Δύναμης Κρούσης 59» (Combined Task Force 153 Task Force 59), με στόχο την ενίσχυση του κοινού αμυντικού συντονισμού μεταξύ των χωρών - μελών του GCC και της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την καλύτερη παρακολούθηση «θαλάσσιων απειλών» και τη βελτίωση «ναυτικών αμυντικών συστημάτων» με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Επισημαίνουν τη «στρατηγική σημασία και τους ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ των χωρών τους και διαβεβαιώνουν πως θα εντείνουν την «κοινή συνεργασία στις προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας», αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, την αποκατάσταση της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων, την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και αποθεμάτων Ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη ΑΠΕ και τεχνολογίας αιχμής, «βοηθώντας» χώρες που έχουν ανάγκη.

Στο ίδιο κοινό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση 10 αραβικών χωρών και κρατικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών να δώσουν 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής πρόκλησης «σε περιφερειακό και διεθνές» επίπεδο από την Αραβική Ομάδα Συντονισμού (ACG). Οι ηγέτες των αραβικών χωρών επίσης χαιρέτισαν την απόφαση των ΗΠΑ να υποσχεθούν 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής και επισιτιστικής κρίσης» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική «μακροπρόθεσμα».

Στο επίμαχο θέμα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου - για την αύξηση της οποίας πιέζουν οι ΗΠΑ - οι ηγέτες απέφυγαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς στο ζήτημα καταγράφονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο OPEC+. Αντ' αυτού, ανέφεραν γενικώς πως «αναγνωρίζουν τις προσπάθειες για σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου προς όφελος καταναλωτών και παραγωγών». Χαιρετίζουν επίσης τις πρόσφατες αποφάσεις του OPEC+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου (η οποία ωστόσο υπολείπεται κατά πολύ μιας αύξησης που θα είχε αντίκτυπο στις «απογειωμένες» τιμές).

Στην ίδια ανακοίνωση ο Μπάιντεν χαιρετίζει το σχέδιο ορισμένων χωρών του GCC να επενδύσουν συνολικά 33 δισ. δολάρια σε έργα του Προγράμματος Επενδύσεων και Διεθνών Υποδομών εταίρων των ΗΠΑ (PGII). Επιπλέον εκτιμά την απόφαση των χωρών του Κόλπου να συμβάλουν με 100 εκατ. δολάρια στον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου Ανατολικής Ιερουσαλήμ που εξυπηρετεί τις ανάγκες Παλαιστινίων.

Κατά τα λοιπά επιβεβαιώνουν την «κοινή δέσμευσή» τους στη διατήρηση «περιφερειακής ασφάλειας» και «σταθερότητας», στην «αποκλιμάκωση» περιφερειακών εντάσεων, στην εμβάθυνση σχέσεων σε τομείς όπως άμυνα, ασφάλεια, μυστικές υπηρεσίες και εξασφάλιση της ελευθερίας και ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, ειδικά σε στρατηγικές περιοχές όπως το Στενό Ορμούζ και τα Στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Οι διμερείς συμφωνίες ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Τζέντα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πίσω από τον «ντόρο» για την «αλλαγή στάσης» του Μπάιντεν, που προεκλογικά δήλωνε ότι σκοπεύει να «απομονώσει» τον διάδοχο, με πρόσχημα τον ρόλο του στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι το 2017, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πριν καν φτάσει στη Σαουδική Αραβία ότι «διακυβεύονται πολλά» στην περιοχή και οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να δημιουργήσουν ένα κενό που θα γεμίσει η Κίνα ή και η Ρωσία».

Ετσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν 18 συμφωνίες, σε τομείς όπως Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές, πυρηνική ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα, οικονομική και εμπορική συνεργασία, Υγεία, ψηφιοποίηση, εξορύξεις ουρανίου κ.ά. Ανακοινώθηκε επίσης πως διπλασιάζεται η διάρκεια της 5ετούς βίζας για τους Σαουδάραβες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, μεταξύ των αμερικανικών μονοπωλίων που υπέγραψαν συμφωνίες με Σαουδάραβες αξιωματούχους είναι οι «Boeing», «Raytheon Digital Diagnostics», IQUIA κ.ά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως κυανόκρανοι, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στρατιωτών, θα αποχωρήσουν από το στρατηγικής σημασίας νησάκι Τιράν της Ερυθράς Θάλασσας ως το τέλος του 2022, ώστε να δοθεί χώρος για την εφαρμογή σχεδίων ανάπτυξης της περιοχής στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας.

Η Αίγυπτος είχε εκχωρήσει τα νησάκια Τιράν και Σαναφίρ της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο του 2016, προκαλώντας διαδηλώσεις στο Κάιρο. Το στάτους της περιοχής θα πρέπει να επικυρωθεί ωστόσο και από το Ισραήλ (που είχε εισβάλει στα νησιά αυτά κατά την κρίση του 1956 στο Σουέζ) προτού μεταφερθούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από την Αίγυπτο στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, με φόντο όλες τις παραπάνω συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN υπέρ της ανάγκης συνεννόησης και συνέχισης του διαλόγου με το Ιράν, ενώ υποβάθμισε το άνοιγμα του σαουδαραβικού εναέριου χώρου σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Ισραήλ, αναφέροντας ότι η εξέλιξη δεν προεξοφλεί ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Σήμερα η σύνοδος των ηγετών Ιράν - Ρωσίας - Τουρκίας

Στον αντίποδα της περιοδείας Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται σήμερα στην Τεχεράνη η τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η λεγόμενη «πολιτική» διαδικασία στη Συρία, ωστόσο παράλληλα θα γίνουν διμερείς επαφές των ηγετών στο περιθώριο της συνόδου, με αντικείμενο την προώθηση περαιτέρω συνεργασιών, καθώς και όλα τα «καυτά» θέματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ευρύτερα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα παζάρια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, μέρα της συνόδου των ΗΠΑ και αραβικών χωρών στην Τζέντα, ο Καμάλ Καραζί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει πλέον την τεχνολογία για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη «πότε» θα την κατασκευάσει.

Πριν τη σημερινή τριμερή σύνοδο, Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ) θα συζητήσουν οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της διενέργειας διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας και Ρωσίας - Ιράν με τα νομίσματά τους, παρακάμπτοντας δολάριο και ευρώ.

Στο φόντο των προετοιμασιών της συνόδου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως εξακολουθούν να αποσταθεροποιούν τη βόρεια Συρία ενθαρρύνοντας Κούρδους αυτονομιστές και το λαθρεμπόριο όπλων. Αναφερόμενος στη σύνοδο των ηγετών Ιράν - Ρωσίας - Τουρκίας για τη Συρία, τόνισε πως θα συζητήσουν ένα πλαίσιο κοινών μέτρων για την επίτευξη μίας τελικής, μακροπρόθεσμης διευθέτησης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία, Κ. Τζαλάλι, σε δηλώσεις του στο TASS ενόψει της σημερινής συνόδου στην Τεχεράνη, υπογράμμισε την ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα σε διάφορους διακρατικούς οργανισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις κινήσεις της Τεχεράνης για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, τις συζητήσεις με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση για την υπογραφή μόνιμων συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» και τις αντίστοιχες κινήσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο σχήμα BRICS.

ΓΑΛΛΙΑ
Επίσκεψη του Εμιρατινού Προέδρου με επίκεντρο την Ενέργεια

Η προσπάθεια της Γαλλίας να εξασφαλίσει επιπλέον ενεργειακές πηγές ενόψει του «δύσκολου χειμώνα» στα ενεργειακά στην Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του σεΐχη και Πρόεδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέχ αλ Ναχγιάν στο Παρίσι.

Στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, συζητήθηκαν τα περιθώρια και οι «ευκαιρίες» διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στη διεθνή οικονομία κ.ά.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε την πιθανή υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια ντίζελ στη Γαλλία. Αναμένεται να υπογραφούν διάφορα μνημόνια συνεργασίας, για τομείς όπως η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων, μεταφορές κ.α.

Συγκροτείται επίσης Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΑΕ - Γαλλίας με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Total Energies», Π. Πουαγιάν.

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα, ο Εμιρατινός Πρόεδρος συναντήθηκε και με την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γιάελ Μπράουν-Πιβέ κ.ά.

Το 2019 οι εξαγωγές των ΗΑΕ στη Γαλλία ξεπέρασαν σε αξία τα 1,5 δισ. δολάρια, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 80 γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ» έναντι 14 δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ