ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα μείωση στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Νέα μείωση στη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream 1» ανακοίνωσε χτες η Ρωσία, επικαλούμενη την αποστολή και δεύτερης τουρμπίνας της «Siemens» για συντήρηση, καθώς η Μόσχα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα στο πλαίσιο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Σε ανακοίνωσή της η «Gazprom» αναφέρει ότι θα μειωθεί η ημερήσια ροή φυσικού αερίου στον αγωγό από σήμερα, επειδή μειώθηκε η ημερήσια παραγωγική δυνατότητα του σταθμού συμπίεσης Portovaya στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου από 160 mcm που είναι η πλήρης ποσότητα.

Νωρίτερα ο ρωσικός κολοσσός Ενέργειας είχε επικαλεστεί ότι είναι ελλιπή τα έγγραφα της «Siemens» για την πρώτη τουρμπίνα που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά και είχε μπλοκαριστεί για βδομάδες λόγω των δυτικών κυρώσεων. Στο θέμα απάντησε χτες βράδυ η «Siemens Energy», αναφέροντας ότι η επίμαχη τουρμπίνα ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά η «Gazprom» έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

Μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις της «Gazprom», εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για μείωση της ροής».

Στο μεταξύ, χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάλεσε τις χώρες να προετοιμαστούν για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμώντας πως είναι πλέον «προφανές ότι το Κρεμλίνο δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας».

Με φόντο τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν πολλά κράτη - μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία κ.ά.) στην πρόταση της Κομισιόν για αναγκαστικές μειώσεις 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η φον ντερ Λάιεν επανέφερε την επίμαχη πρόταση, λέγοντας ότι οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ αλληλοεπηρεάζονται με διάφορους τρόπους και «είναι σημαντικό όλα τα κράτη - μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν (φυσικό αέριο) και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο» (όπως είναι πρώτα και κύρια η Γερμανία).

Πάντως, προσχέδιο απόφασης για τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», προβλέπει διαδικασία εξαιρέσεων και τροποποιήσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν.

«Ευκαιρίες» βλέπει η Κύπρος

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδη, διέκρινε «ευκαιρία» στα εντεινόμενα ενεργειακά προβλήματα της ΕΕ, δηλώνοντας πως η προσπάθεια των Βρυξελλών για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εκ των πραγμάτων «ενισχύει τη στρατηγική σημασία» των ερευνών για κοιτάσματα στην Κύπρο. Χαρακτήρισε την ΕΕ «καλό εν δυνάμει πελάτη» για το κυπριακό φυσικό αέριο.

Το ίδιο διάστημα, το «Bloomberg» παρατηρούσε ότι η αμερικανική «Chevron», μαζί με τους εταίρους «Shell» και ισραηλινή «Newmed Energy», έχει εξασφαλίσει άδεια για την έναρξη γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ως τις αρχές του 2023. Παράλληλα, τον Αύγουστο αναμένονται τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας «Total» - «Eni» στο «οικόπεδο» 6, ενώ ως τις αρχές φθινοπώρου η κοινοπραξία των «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum» αναμένεται να ολοκληρώσει σεισμογραφικές έρευνες στα «οικόπεδα» 5 και 10.

ΗΠΑ: «Υπαρκτός κίνδυνος» το ενδεχόμενο ύφεσης

Στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχθηκε ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και ενώ διέψευσε πως οι ΗΠΑ βαδίζουν σε φάση ύφεσης, διέκρινε το ενδεχόμενο αυτό ως έναν «υπαρκτό κίνδυνο». Το επιχείρημά της βασίστηκε στον «δυναμισμό προσλήψεων» και στις δαπάνες καταναλωτών.

Οπως είπε στο NBC, «αυτή δεν είναι μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Αλλά βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο», ανέφερε, καθώς προωθούνται μέτρα για τη διαχείριση της «απογείωσης» του πληθωρισμού.

ΙΤΑΛΙΑ
Ευρωατλαντικές διαβεβαιώσεις από την Μελόνι

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία δεξιών και κεντροδεξιών κομμάτων δεν θα αποτελούσε απειλή για την Ιταλία και τους συμμάχους της, διαβεβαίωσε η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», σε συνέντευξή της στη «La Stampa», ενώ η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτέμβρη, μετά την παραίτηση του Μ. Ντράγκι.

Η Μελόνι, το δεξιό κόμμα της οποίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, χαρακτήρισε τις όποιες προειδοποιήσεις κινδυνολογία από «αριστερές δεξαμενές σκέψης» με στόχο να «τρομοκρατήσουν τις αγορές».

Να σημειωθεί πως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ιταλία που δεν στήριζε την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Ντράγκι.

Η Μελόνι, αναδεικνύοντας αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του ιταλικού κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως μέρος της προτεινόμενης κατανομής της χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν κατευθύνεται σε «τομείς όπου είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από άλλους».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η φιλοΝΑΤΟική και φιλο-ουκρανική στάση του κόμματός της δεν θα αλλάξει, καθώς το κόμμα της ετοιμάζεται να συνεργαστεί στις εθνικές εκλογές με τη Λέγκα του Μ. Σαλβίνι και τη «Forza Italia» του Σ. Μπερλουσκόνι, οι οποίοι έχουν επικρίνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και έχουν ιστορικά δεσμούς με τη Ρωσία.

Ως η πιθανή νικήτρια των ψήφων στον συνασπισμό, η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία εάν η ομάδα κερδίσει τις εκλογές με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» να τερματίζουν πρώτοι. «Οποιος κερδίσει θα κυβερνήσει», δήλωσε.

Νωρίτερα ο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει πως η «Φόρτσα Ιτάλια» θα κατέβει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σε συμμαχία με τη Λέγκα και τα «Αδέλφια της Ιταλίας», διευκρινίζοντας πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποφασιστεί «ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός».

ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδείες Λαβρόφ και Μακρόν στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών

Ο άφθονος ορυκτός και φυσικός πλούτος της Αφρικής, σε συνδυασμό με το νεαρό εργατικό δυναμικό και τη γεωπολιτική της σημασία, προκαλεί το εντεινόμενο ενδιαφέρον ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι παράλληλες περιοδείες που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες στην ήπειρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ.

Ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε την περιοδεία του από την Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον γενικό γραμματέα και διπλωμάτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου. Συνέχισε χτες την περιοδεία του φθάνοντας στην πόλη Ογιο του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ), ενώ ως τις 28 του μήνα θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε Ουγκάντα και Αιθιοπία. Στόχος του Ρώσου υπουργού είναι να καθησυχάσει τις αφρικανικές χώρες που εξαρτούν σημαντικό μέρος της επισιτιστικής τους ασφάλειας από τις εξαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών, αλλά και να ενισχύσει τα ρωσικά μονοπωλιακά συμφέροντα σε τομείς όπως η βιομηχανία, η άμυνα και η ασφάλεια, η τεχνολογία, το εμπόριο κ.ά.

Περιοδεία στην Αφρική ξεκίνησε χτες, Δευτέρα, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Ξεκίνησε από το Καμερούν που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ένοπλες αιματηρές επιθέσεις (αγγλόφωνων) αυτονομιστών, σε μία περίοδο που ο γαλλικός στρατός αναγκάζεται να αποχωρήσει από το Μάλι, μεταξύ άλλων και λόγω του εντεινόμενου ρόλου της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο. Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας Μακρόν (που είναι η πρώτη περιοδεία στη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του) είναι το Μπενίν και η Γουινέα Μπισάου.

Την ίδια περίοδο μετέβη στην περιοχή και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μάικ Χάμερ. Θα βρίσκεται στην ανατολική Αφρική ως την 1η Αυγούστου πραγματοποιώντας διαδοχικά επισκέψεις και συναντήσεις σε Αίγυπτο και Αιθιοπία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρα Σουνάκ - Τρας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Σε κόντρα για την ανάδειξη του καλύτερου υπερασπιστή των συμφερόντων της βρετανικής αστικής τάξης εξελίσσεται η αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την αντικατάσταση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον.

Παρά τους ανεβασμένους τόνους μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενόψει και του χτεσινοβραδινού «ντιμπέιτ», η σύγκλιση θέσεων σε κομβικά ζητήματα, όπως η ένταση του ανταγωνισμού με την Κίνα, είναι ενδεικτική, όπως επίσης και οι θέσεις τους για νέα μέτρα ενίσχυσης των βρετανικών μονοπωλίων.

Ο Ρ. Σουνάκ χαρακτήρισε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή της Βρετανίας», υποσχόμενος να κλείσει τα 30 παραρτήματα του Κινέζικου Πολιτιστικού Ινστιτούτου Κινέζικης Γλώσσας «Κομφούκιος» (τα οποία κατηγορούνται ως πολύμορφοι μοχλοί παρέμβασης του Πεκίνου). Κατηγόρησε ακόμη την Κίνα πως στηρίζει τη «φασιστική» επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η δε Τρας κατηγόρησε τον Σουνάκ πως έχει αμβλύνει τη στάση του έναντι του Πεκίνου, υποστηρίζοντας πως εκείνη θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση.

Παράλληλα, και οι δύο συμφωνούν με την αντιμεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, που επιδιώκει μεταξύ άλλων την απέλαση αιτούντων ασύλου (προσφύγων και μεταναστών) στη Ρουάντα. Ο Σουνάκ μάλιστα υπερθεμάτισε, προτείνοντας συνδυαστικά να φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο και σε πλοία, ενώ η Τρας υποσχέθηκε να προσλάβει περισσότερους συνοριοφύλακες.

Η υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε «πρόθυμη» να κόψει σημαντικά τους φόρους (κυρίως υπέρ των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων), ενώ ο Σουνάκ ανακοίνωσε πως πρώτα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό πριν προβεί σε μειώσεις φόρων.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην πρότασή της για «Νέες Ζώνες Επενδύσεων», με νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, η Τρας υποστήριξε ότι η δημιουργία τους θα αποδείξει την αφοσίωση των Συντηρητικών για το «μέλλον» των επιχειρήσεων, δίνοντας «κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που θα αποδώσουν για τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους».

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της χώρας θα καθοριστεί από την επιστολική ψήφο περίπου 180.000 έως 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος και το όνομά του θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ