ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021
Μισθοί - φιλοδωρήματα στη σκιά της μεγάλης ακρίβειας

Ενας στους τρεις δουλεύει με μερική απασχόληση και μέσο καθαρό μισθό 330 ευρώ! Ο καθαρός μέσος μισθός στο σύνολο της απασχόλησης μόλις που ξεπερνάει τα 800 ευρώ

Ο πολυδιαφημισμένος «επενδυτικός παράδεισος», όπως προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα μας η κυβέρνηση, στον ανταγωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφράζεται σε κόλαση για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους συνθλίβονται για την κερδοφορία των ομίλων.

Αυτήν την πραγματικότητα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση, που αφορούν στον Οκτώβρη του 2021. Από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι:

  • Η μερική απασχόληση «ζει και βασιλεύει» στις κοινές επιχειρήσεις (δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα οικοδομικά έργα, που ακόμα όμως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό). Σε σύνολο 2,490 εκατομμυρίων εργαζομένων, οι 711.000 χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν 1 στους 3, δουλεύουν με μερική απασχόληση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρόπος καταγραφής του ΕΦΚΑ «κρύβει» μια ακόμα μορφή μερικής απασχόλησης, την «εκ περιτροπής» (λιγότερες μέρες ανά βδομάδα) η οποία δεν υπολογίζεται ξεχωριστά και συμπεριλαμβάνεται στην πλήρη απασχόληση. Επίσης, τα στοιχεία δεν μιλούν για την προσωρινή απασχόληση που «θερίζει» στους χώρους δουλειάς.

  • Ως προς το ύψος των μισθών, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης τον Οκτώβρη του 2021 ήταν 1.174 ευρώ μεικτά. Οπως προκύπτει όμως από τα επιμέρους στοιχεία, για τους μερικώς απασχολούμενους, ο μέσος μισθός μόλις που φτάνει τα 330 ευρώ καθαρά (398 ευρώ μεικτά)! Ενώ ο μέσος μισθός για το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ (πλήρους και μερικής απασχόληση) δεν ξεπερνάει τα 820 ευρώ καθαρά.
  • Μείωση των μέσων μισθών καταγράφεται ακόμα και σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν (Οκτώβρης 2020), ενώ παραμένει μεγάλη η διαφορά με τον Οκτώβρη του 2011, πριν δηλαδή από τους μνημονιακούς νόμους που πετσόκοψαν τους μισθούς.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2021 ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σε σύγκριση με αυτόν του Οκτώβρη του 2011 είναι μειωμένος κατά 330 ευρώ, ή κατά 23,5% και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης μειωμένος κατά 188 ευρώ ή κατά 32%! Κι όλα αυτά σε συνθήκες που ο πληθωρισμός καλπάζει σταθερά πάνω από το 11% και το κόστος της Ενέργειας έχει ξετινάξει τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πανηγυρίζει πάνω στα συντρίμμια του 5ήμερου και των ψαλιδισμένων μισθών!

Με πανηγυρικούς τόνους αναφέρθηκε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην τροποποίηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό όσον αφορά το ωράριο των εργαζομένων. Μόνο που οι διαβεβαιώσεις της Ομοσπονδίας για την υποτιθέμενη κατοχύρωση του 5ήμερου - 40ωρου, ...άργησαν μια μέρα. Τον χορό του εμπαιγμού των χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης είχε προλάβει να ανοίξει η ίδια η κυβέρνηση.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας κήρυξε στις αρχές της βδομάδας υποχρεωτική την προσθήκη στη Σύμβαση με την οποία κυβέρνηση, εργοδότες και εργοδοτικοί συνδικαλιστές ενταφιάζουν το πενθήμερο στο όνομα της υποτιθέμενης ...κατοχύρωσής του.

Συγκεκριμένα, στη Σύμβαση προβλέπεται «πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης». Ομως πλέον ορίζεται σαφώς πως οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους.

Η επίμαχη προσθήκη φέρνει και στη Συλλογική Σύμβαση του Επισιτισμού τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί στη Σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και έχει αναγκάσει χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα.

Πάνω στα συντρίμμια της πενθήμερης εργασίας, η Σύμβαση επιχαίρει πως η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων.

Τέτοια είναι η ...έγνοια της κυβέρνησης για τον μισθό των εργαζομένων, που έχει κιόλας φροντίσει να τον ψαλιδίσει. Αρχικά κήρυξε υποχρεωτική τη συγκεκριμένη Σύμβαση, που είχε υπογραφεί τον Φλεβάρη 2021 και λήγει τον Φλεβάρη του 2023, με μισθούς που σε μια σειρά από ειδικότητες έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ.

Στη συνέχεια, με την εγκύκλιο που εξέδωσε για την υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης ακύρωσε ακόμα και την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, προβλέποντας ότι όσες διαφορές προκύπτουν στις αποδοχές με βάση τη ΣΣΕ, λόγω της αύξησης αυτής, θα προσαρμόζονται με βάση τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές. Δηλαδή, τα 713 ευρώ για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό δεν θα είναι κατώτατος μισθός, αλλά κατώτερες αποδοχές, στις οποίες θα συγχωνεύονται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Οσον αφορά την εργασία για έκτη μέρα μέσα στη βδομάδα, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις έχουν με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 8 του ν. 3846/2010) εξαιρεθεί από την προβλεπόμενη προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο που ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους. Κατά τ' άλλα όμως η ΠΟΕΕΤ πανηγυρίζει επειδή «όποιος εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό 6η ημέρα είναι υποχρεωμένος να του δώσει έξτρα αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο»...

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «GRAND RESORT LAGONISSI»
Πλιάτσικο της εργοδοσίας στα φιλοδωρήματα των εργαζομένων!

Καταγγελία του επιχειρησιακού Σωματείου τους και του Συνδικάτου της Αττικής

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή μονάδα «Grand Resort Lagonissi» και το επιχειρησιακό τους Σωματείο, προκειμένου να βάλουν φρένο στην πρακτική της εργοδοσίας να παρακρατεί τα φιλοδωρήματά τους.

Από την αρχή της σεζόν, δηλαδή εδώ και τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρακτική της εταιρείας να κρατά τα φιλοδωρήματα που δίνονται ηλεκτρονικά (μέσα από την πληρωμή με κάρτες) και να μην τα αποδίδει στο προσωπικό. Τα φιλοδωρήματα είναι σημαντικό μέρος των αποδοχών των εργαζομένων που προσβλέπουν σε αυτά ώστε να συμπληρώσουν τους χαμηλούς τους μισθούς. Βγαίνουν μέσα από τη σκληρή τους δουλειά, σε συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους έχουν ήδη προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε για δεκαετίες, δηλαδή να παίρνουν οι ίδιοι τα χρήματα αυτά και να τα μοιράζουν κατά τον τρόπο που κάθε τμήμα είχε ορίσει.

Η Επιθεώρηση προχώρησε σε σύσταση προς την εργοδοσία να δώσει τα φιλοδωρήματα, ωστόσο η τελευταία συνεχίζει να βάζει στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων. Μάλιστα, σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως όσοι διαμαρτύρονται «δέχονται επίθεση και ύβρεις από στελέχη του ξενοδοχείου», αντιμετωπίζονται προσβλητικά «επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους».

«Ολοι οι εργαζόμενοι του "Grand Resort Lagonissi", ανεξάρτητα αν παίρνουμε φιλοδωρήματα ή όχι, συμπαραστεκόμαστε χωρίς αστερίσκους στους συναδέλφους μας που στερούνται τα φιλοδωρήματά τους και στο Σωματείο μας και στον αγώνα που κάνει.

Τα φιλοδωρήματα ανήκουν μόνο στο προσωπικό και μόνο το προσωπικό αποφασίζει πώς και σε ποιον θα διατεθούν. Αυτό είναι κανόνας που ισχύει για δεκαετίες και πρέπει να το σεβαστεί και η εργοδοσία, όπως έκανε τόσα χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το πλιάτσικο σε βάρος μας!», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους.

«Τα φιλοδωρήματα ανήκουν στους εργαζόμενους και σε κανέναν άλλον. Η εργοδοσία δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται», τονίζει με τη σειρά του και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και ξεκαθαρίζει πως θα σταθεί στο πλευρό τους σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν για να δικαιωθούν και να πάρουν τα λεφτά που παράνομα τους παρακρατεί η εταιρεία.

«Δεν φτάνει λοιπόν που οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εποχικά ξενοδοχεία της Αττικής, τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία δεν είχαν καθόλου εισόδημα και ζούσαν με τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση για λίγους μήνες. Δεν φτάνει που ξεκίνησε η σεζόν με πολύ λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, χωρίς ρεπό, η εργοδοσία επεμβαίνει μέχρι και στα φιλοδωρήματα, που εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένα έξτρα εισόδημα των εργαζομένων και που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «HELLENIC QUALITY FOODS»
Συνεχίζουν τον αγώνα για επιχειρησιακή ΣΣΕ

Σε δίωρη στάση εργασίας και έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «Hellenic Quality Foods» στην Εύβοια, αύριο Πέμπτη 4 Αυγούστου, στη 1 μ.μ., συνεχίζοντας, μαζί με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία στον Ομιλο Φιλίππου, τον αγώνα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα συνεχίζουν να διεκδικούν την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή, αλλά και την έγκαιρη καταβολή του επιδόματος και των αποδοχών αδείας.

Ειδικά για το ζήτημα της μη έγκαιρης καταβολής του επιδόματος και των αποδοχών αδείας, το Σωματείο ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή την επιστολή του Σωματείου. Στο πλαίσιο της αυριανής Γενικής Συνέλευσης θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρεμβάσεις του Σωματείου, ενώ θα τεθεί προς απόφαση η κλιμάκωση της πάλης με νέες κινητοποιήσεις.

Απαιτούν ανάκληση απολύσεων

Την εργοδοσία στα «Goody's» Ιωαννίνων για τις απολύσεις δύο εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε χτες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Ιωαννίνων και απαιτεί την ανάκλησή τους.

Το Σωματείομ δείχνοντας την αιτία των απολύσεων, αναφέρει ότι οι δύο απολυμένοι μαζί με μέλος της διοίκησης του Σωματείου «πρωτοστατούσαν στον χώρο δουλειάς τους για την υλοποίηση των αιτημάτων του». Τονίζει πως οι εργαζόμενοι μόνο με την οργάνωσή τους στα σωματεία και με τη δική τους πάλη μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους και καλεί «όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να μην ανεχτούν τη συνέχεια αυτής της κατάστασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ