ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να βάζουν τη ζωή μας στο ζύγι

Μαχητική κινητοποίηση έγινε την Κυριακή στη γέφυρα Βασιλικού απαιτώντας αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις

Την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων απαίτησαν κάτοικοι από τα χωριά του Ληλάντιου Πεδίου Εύβοιας, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 4 Σεπτέμβρη, στη γέφυρα του Βασιλικού, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

Μέλη της Επιτροπής Κατοίκων μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς ενημερώνοντας για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα, τον Αύγουστο του 2020. Στη συνέχεια έγινε συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα Βασιλικού, όπου, εκ μέρους της Επιτροπής, απηύθυνε χαιρετισμό η Τάνια Αυλωνίτη.

Την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα απαιτώντας μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κινητοποίηση η Επιτροπή Κατοίκων χαιρετίζοντας παράλληλα όλους όσοι συμμετείχαν.

«Ο αγώνας μας είναι αυτός που μέχρι σήμερα μας έφερε την ελπίδα, μας έφερε αποτελέσματα, είναι αυτός που κατάφερε να ενώσει τις φωνές μας», επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «η πλημμύρα ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα καθώς ήταν η 2η φορά» που υπέστησαν καταστροφές και σημειώνει πως «όσοι ήταν αρμόδιοι, εκλεγμένοι από το 2009 και μετά, είναι συνυπεύθυνοι για την καταστροφή που ζήσαμε στο Ληλάντιο και για τις ζωές που χάθηκαν. Αλλαξαν 6 κυβερνήσεις, 4 περιφερειάρχες και 4 δήμαρχοι διαφορετικών κομμάτων και ο κίνδυνος παραμένει. Τα έργα που εκτελούνται φέτος στον Λήλαντα είναι "μπαλώματα". Δεν εγγυώνται την προστασία μας. Εμείς επιμένουμε ότι στον 21ο αιώνα μπορεί να δοθεί λύση. Το ποτάμι μπορεί και πρέπει να θωρακιστεί από τις πηγές του ως τις εκβολές του. Από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μας αναλογεί τίποτα. Εξάλλου η ΕΕ το λέει κυνικά και οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια το υπηρετούν ευλαβικά. Να τι λένε ακριβώς: "Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία (εύπορες οικογένειες και βιομηχανίες) από το να προστατευθούν εκείνοι με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία". Γι' αυτούς λοιπόν η ζωή μας είναι κόστος και δεν έχει να τους αποφέρει όφελος».

Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει πως «εμείς δεν θα επιτρέψουμε να βάζουν τις ζωές μας στο ζύγι. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε: Εργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ανέγερση των γεφυρών, αποζημίωση όλων στο 100%».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Επίσης, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων. Παραβρέθηκαν επίσης ο Βαγγέλης Σταματούκος και η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων αντίστοιχα, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πλαστή εικόνα των «μεγάλων επενδύσεων» ... βούλιαξε στα λασπόνερα

Λίγες μέρες πριν από τις κυβερνητικές φιέστες στη ΔΕΘ το πολεοδομικό συγκρότημα πλημμύρισε, αναδεικνύοντας τη γύμνια της αντιπλημμυρικής προστασίας

Οδική σήραγγα στον Εύοσμο με εμφανή την έλλειψη μέτρων πρόληψης για πλημμύρα

INTIME NEWS

Οδική σήραγγα στον Εύοσμο με εμφανή την έλλειψη μέτρων πρόληψης για πλημμύρα
Στα νερά της βροχής και στα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της στη Θεσσαλονίκη «πνίγηκε» η πλαστή εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση με τα πήγαινε - έλα των κυβερνητικών παραγόντων, λίγες μέρες πριν την έναρξη της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι από τα δισ. ευρώ που μοιράζονται για σχέδια επενδύσεων και αναπλάσεις, δεν προβλέπονται κονδύλια για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα ζωτικά έργα υποδομής για την προστασία του λαού, της ζωής και της περιουσίας του.

Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης «χτυπήθηκε» δύο φορές από την έντονη βροχόπτωση, στις 2 και στις 5 Σεπτέμβρη. Οι κάτοικοι έζησαν τραγικές στιγμές, καθώς κινδύνεψαν ζωές, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, οδηγοί ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια και άλλοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς τα οχήματά τους κυριολεκτικά βούλιαξαν στα νερά, λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε, διανομέας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, αυτοκίνητο κατέληξε μέσα σε ιχθυοπωλείο στις Συκιές, τούνελ στην Περιφερειακή οδό πλημμύρισαν, ξηλώθηκαν πεζοδρόμια και πλακόστρωτοι δρόμοι και το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα και σοβαρές βλάβες σε πολλά σημεία. Επίσης, υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

Ξηλωμένοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης

INTIME NEWS

Ξηλωμένοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης
Μόνο στη διάρκεια Κυριακής προς Δευτέρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 780 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων αλλά και κλήσεις για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, πτώσεις δέντρων κ.ά. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν περιοχές των δήμων Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά.

Από τις 3 ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι και αργά το πρωί το τούνελ του Ευόσμου στην Περιφερειακή οδό, στο ύψος της Μακρυγιάννη, παρέμενε κλειστό και γινόταν εκτροπή των οχημάτων από άλλες οδούς.

Στην περιοχή της Εξοχής, στο ύψος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», προκλήθηκε καθίζηση του οδοστρώματος λόγω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, στον δρόμο από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Φίλυρο ήταν απροσπέλαστη η ιρλανδική διάβαση.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου το περίπτερο 8 πλημμύρισε και πολλά κτίρια παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Κλειστό παρέμεινε όλη τη μέρα χτες το αναγνωστήριο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ λόγω εισροής υδάτων, ενώ πλημμύρισε και το ισόγειο του Λευκού Πύργου.

Τα ορμητικά νερά που δεν μπόρεσαν να διοχετευθούν μέσω του αποχετευτικού δικτύου ομβρίων υδάτων, σε πολλά σημεία ξήλωσαν κυβόλιθους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αποστόλου Παύλου και Κάλβου), Συκιές, κ.ά. Συνεργεία των δήμων και ιδιωτικά έσπευσαν για αποκατάσταση των ζημιών.

Οδηγός ντελίβερι που κινδύνεψε από τα ορμητικά νερά στις Συκιές
Οδηγός ντελίβερι που κινδύνεψε από τα ορμητικά νερά στις Συκιές
Στον δήμο Λαγκαδά διακόπηκε η κυκλοφορία στην 9η Δημοτική Οδό Λαγκαδά - Περιβολακίου - Ηρακλείου, λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην ιρλανδική διάβαση από όπου διέρχεται ο χείμαρρος Μπογδάνας.

Περιοδεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Συκιές

Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν στις Συκιές, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες ξεχειλίζουν από αγανάκτηση, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν τις ζημιές από την ανυπαρξία έργων υποδομής, αλλά και κακής συντήρησης όσων υπάρχουν, και λόγω ελλιπούς καθαρισμού των βουλωμένων φρεατίων.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Καραβαγγέλη και Τσακάλωφ, όπου πλημμύρισαν καταστήματα και καταστράφηκαν προϊόντα και εξοπλισμός, αλλά και σπίτια όπου καταστράφηκαν έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα. Ξηλώθηκαν πεζοδρόμια, κυβόλιθοι (οδό Θερμοπυλών), παρασύρθηκαν ΙΧ αυτοκίνητα και ένα από αυτά κατέληξε σε ιχθυοπωλείο. Το νερό κατέβασε πέτρες, χώματα αλλά και φερτά υλικά.

Επίσης κατέρρευσε τοιχίο ακατοίκητης μονοκατοικίας στην οδό Καραβαγγέλη, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να σκορπίσουν πέτρες και υλικά στη γύρω περιοχή, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα στατικότητας του κτιρίου.

Στην περιοχή περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μίλησε με τους κατοίκους που μετράνε τις πληγές τους και προσπαθούν να καθαρίσουν από τις λάσπες και τα νερά σπίτια, καταστήματα, πυλωτές, αυλές.

Από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν υπόγεια, ισόγεια, ακόμα και ανώγεια διαμερίσματα.

Οι κάτοικοι στις οδούς Τσακάλωφ και Καραβαγγέλη καταγγέλλουν απουσία των υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης - Συκεών, ενώ είπαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κλήθηκαν ιδιωτικά συνεργεία για να κάνουν άντληση των υδάτων, καθώς η ΠΥ αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις κλήσεις. Κατήγγειλαν επίσης ότι τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί.

«Δεν γίνεται με κάθε έντονη βροχή να πλημμυρίζουμε. Το σπίτι αυτό έχει υποστεί ζημιές από πλημμύρες 5 φορές. Τρεις φορές όσο κατοικούσε η γιαγιά μου και δύο φορές μέσα στα τελευταία χρόνια που ζούμε εδώ εγώ και ο σύζυγός μου. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε, πως θα καλύψουμε το κόστος των ζημιών; Επιπλα, ηλεκτρικές συσκευές έχουν καταστραφεί, το αυτοκίνητο γέμισε νερά και δεν ξέρουμε ακόμα τι ζημιά έπαθε», μας είπε η Κική Α.

Η ΚΟΒ Συκεών του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απουσία της δημοτικής αρχής και της πολιτείας «καθώς από τις 2 τα ξημερώματα που ξεκίνησαν οι καταστροφές μέχρι το μεσημέρι της επομένης, δεν είχε εμφανιστεί κανείς υπεύθυνος στα σημεία, ενώ προκλητικά δεν απαντούσαν σε κανένα τηλεφώνημα των πολιτών! Οι κάτοικοι προσπαθούσαν για ώρες μόνο με τα χέρια τους και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, η οποία προφανώς άργησε πολύ να φτάσει, ενώ αναγκάστηκαν ακόμα και να πληρώσουν συνεργείο από την τσέπη τους για να απομακρύνουν τα νερά!». Καλεί τον λαό να δυναμώσει την πάλη του, να εκφραστεί η λαϊκή πρωτοβουλία σε κάθε γειτονιά και να απαιτήσουν από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή μέτρα προστασίας.

Παρασύρθηκε διανομέας

Στην οδό Ρήγα Φεραίου, στις Συκιές, την περασμένη Παρασκευή, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ένας διανομέας, την ώρα της δουλειάς.

Τη συνειδητή πολιτική επιλογή τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους διανομείς, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Και σημειώνει: «Δεν θα ανεχτούμε να βλέπουμε συναδέλφους μας να πνίγονται κυριολεκτικά στην άσφαλτο, να τσακίζονται για τα κέρδη των εργοδοτών. Δεν θα συνηθίσουμε στους θανάτους συναδέλφων επειδή η κάθε κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους διανομείς. Καλούμε τον κάθε διανομέα, είτε σε πλατφόρμα, μισθωτό και freelancer, είτε εργάζεται σε επισιτιστικό κατάστημα, να παλέψει μέσα από το ΣΕΤΕΠΕ για: Καμία διανομή σε ακραία καιρική συνθήκη. Επαναφορά των ΒΑΕ. Συντήρηση, βενζίνες, εξοπλισμός αναβάτη με ευθύνη του εργοδότη. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. 5ήμερο - 7ωρο.

Η οργή να γίνει χείμαρρος και να παρασύρει κυβερνητικές επιλογές και εργοδοτική αυθαιρεσία!».

ΒΟΛΟΣ
Πλημμύρισαν και πάλι τα γνωστά σημεία

Για μια ακόμα φορά μέσα σε διάστημα 20 ημερών, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και δρόμους του Βόλου μετά τη βροχόπτωση που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και την ελλιπή συντήρηση των υφιστάμενων, με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμα φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η δυνατή νεροποντή προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στις συνοικίες της Νεάπολης και των Αγίων Αναργύρων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, απαιτήθηκε παρέμβαση σε τέσσερις περιπτώσεις από τις οκτώ που κλήθηκε για άντληση υδάτων στις δύο συνοικίες, ενώ έστησε αντλίες και στην οδό Λαρίσης, για τον λόγο ότι το νερό στο ρεύμα από Βόλο προς Λάρισα είχε ανέβει δέκα εκατοστά πάνω από το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα στην αρχή της οδού Λαρίσης στο ρεύμα προς Λάρισα να πλημμυρίσουν για άλλη μια φορά. Πολλοί καταστηματάρχες κατήγγειλαν ότι είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα δίμηνο που παθαίνουν ζημιές χιλιάδων ευρώ, ενώ ο χειμώνας δεν έχει μπει ακόμα. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι παλεύουν μόνοι τους για να βγάλουν τα νερά, να καθαρίσουν τις λάσπες και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.

Επιχειρήσεις και σπίτια στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων ήρθαν αντιμέτωπα με πάνω από 30 πόντους νερό. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση για τις απαντλήσεις, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να βγουν όλα τα νερά. Μάλιστα, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στην περιοχή αναφέρει ότι από τη στιγμή που ήρθε το μήνυμα από το 112 πήγε στο γυμναστήριό του και είδε να πλημμυρίζει μπροστά του η επιχείρησή του, μη μπορώντας να κάνει κάτι.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στα ορεινά χωριά του Πηλίου. Η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα, είχε αποτέλεσμα το Πήλιο να κατεβάσει πολύ νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις εκβολές των ρεμάτων, ειδικά στον Αγιο Ιωάννη, όπου κατέβασε πολύ νερό. Τα προβλήματα οξύνθηκαν, με δεδομένη την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό δίκτυο, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος, να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας

«Τα μεγάλα, παχιά κυβερνητικά λόγια ενόψει της ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, που μετατράπηκαν πάλι σε ποτάμια. Δυο φορές μέσα σε τρεις μέρες οι κάτοικοι της πόλης έζησαν τραγικές στιγμές. Αυτές τις δυο φορές: Κινδύνεψαν ζωές, οδηγοί ακινητοποιήθηκαν, λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε. Διανομέας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μέσα στην πόλη στις 2/9. Αυτοκίνητο σπρώχτηκε μέσα σε ιχθυοπωλείο στις Συκιές τα ξημερώματα της 5/9. Τούνελ στην Περιφερειακή Οδό πλημμύρισαν και το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα και βλάβες σε πολλά σημεία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, για πτώσεις δέντρων και για πάνω από 500 αντλήσεις υδάτων». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφορικά με τις πλημμύρες στις 2 και 5 Σεπτέμβρη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα "κοράκια" της "πράσινης ανάπτυξης", στέλνοντας το λογαριασμό στον λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς από χρονιά σε χρονιά... Διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας, από τη μια καλλιεργούν τον εφησυχασμό και από την άλλη δηλώνουν πως "κάνουν ό,τι μπορούν", ομολογώντας ταυτόχρονα πως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι "επιλέξιμη"».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, «την ώρα που ο λαός πνίγεται σήμερα προωθούν έργα για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, ενεργειακό κέντρο, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ομολογούν κυνικά πως δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Για αυτά που σχεδιάζονται τώρα δεν θα είναι ώριμες πριν το 2025 και ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσής τους είναι τα 5 χρόνια. Δηλαδή είναι απίθανο να είναι έτοιμα μέχρι το 2030!

Το σκηνικό παραμένει το ίδιο όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού! Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά, που ίσως τελειώσει το 2025. Η αποχέτευση ομβρίων υδάτων στην Καλαμαριά παραπέμπεται για το 2024. Η ιεράρχηση με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες είναι επικίνδυνη για τον λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, στην καθυστέρηση και στην κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, στους συλλόγους, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Αμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό, τα μέσα και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο».
Φωτιά σε εργοστάσιο στα Ψαχνά Εύβοιας

Φωτιά σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Σόγια Ελλάς», στα Ψαχνά Εύβοιας, ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτέμβρη, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν εργαζόμενοι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αποθηκευτικό χώρο με πέλετ και πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ σημειώθηκαν και εκρήξεις. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, επιχειρώντας να σβήσουν τις φλόγες αλλά και να εμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Επίσης, συμμετείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες αλλά και εργαζόμενοι του εργοστασίου. Η φωτιά έσβησε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες Δευτέρα προκαλώντας αρκετά μεγάλη καταστροφή στις εγκαταστάσεις, ενώ η ευρύτερη περιοχή είχε σκεπαστεί από καπνό.

Να σημειώσουμε ότι το βράδυ της Κυριακής υπήρχαν εργαζόμενοι στον χώρο του εργοστασίου, οι οποίοι, ωστόσο, βρίσκονταν σχετικά μακριά από το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς.

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε, αργά το βράδυ της Κυριακής, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα. Επίσης, στο σημείο βρέθηκαν κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας, καθώς και η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ