ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Αύριο Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Ανδρέα Συγγρού 15-17), την ώρα που θα πραγματοποιείται συνεδρίαση, για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελεί ουσιαστικά ένα βήμα πριν την υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής! Τους δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει! Το νέο ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα, όπως:

Συνεχίζει και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ, και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική. Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική, Πειραιά και Δυτική Αττική. Στήνουν νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής", όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας! Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα ακόμα πεδίο για να πλουτίσουν.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο, με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τήρηση και επέκταση των μέτρων υγιεινής - ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».
Αίτημα για διά ζώσης συζήτηση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως «το ελάχιστο για τη συζήτηση ενός θέματος που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής».

Παράλληλα καταγγέλλουν: «Γίνεται ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Πατούλη επιδιώκει τη πλήρη υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με συνεδριάσεις που στηρίζουν τις πλειοψηφίες των αποφάσεων στα σκοτεινά παράθυρα των τηλεδιασκέψεων και στη στήριξη από τα γνωστά ακροδεξιά εξαπτέρυγα (Τζήμερος και "ορφανά" της Χρυσής Αυγής) και άλλους πρόθυμους.

Μετά το προκλητικό δελτίο Τύπου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της διοίκησης Πατούλη, που ανακοίνωσε τη "διαβούλευση" της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, μέσα στον Αύγουστο, είχαμε επισημάνει σε ανακοίνωσή μας ότι η διοίκηση πρέπει να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε διά ζώσης συνεδρίαση, με την παρουσία σωματείων, φορέων και συντονιστικών επιτροπών».


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Κοινός αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στο βήμα ο Λ. Νικολάου
Στο βήμα ο Λ. Νικολάου
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η εκδήλωση των ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ στην πλατεία Αγίας Τριάδας, για Ελληνες και μετανάστες εργάτες που διατράνωσαν τη θέλησή τους για κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές, όπως ήταν και το σύνθημα της εκδήλωσης.

Οι κομμουνιστές του Μενιδίου, συνεχίζοντας την παράδοση των ισχυρών δεσμών με τους μετανάστες εργάτες της περιοχής, διοργάνωσαν και τη φετινή εκδήλωση, όπου συμμετείχαν εργάτες με τις οικογένειές τους από την Ινδία, το Πακιστάν αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κεντρικός ομιλητής στη εκδήλωση ήταν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στην ομιλία ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Η ίδια η ζωή και η πείρα έχει αποδείξει ότι όπου ξεπεράστηκαν οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εργαζομένων, όπου Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι βρέθηκαν από κοινού στον αγώνα, κατάφεραν να έχουν και νίκες και κατακτήσεις.

Οπως για παράδειγμα οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών γης στη Μανωλάδα και στον Μαραθώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής, η υπογραφή ΣΣΕ στους οικοδόμους, η αναδίπλωση της εργοδοσίας της "e-food" σε λίγα μόνο 24ωρα, οι μεγάλοι αγώνες στην COSCO, στα Λιπάσματα Καβάλας, στη "Μαλαματίνα" που συνεχίζονται.

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες που δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σρι Λάνκα, στο Καζακστάν, στην Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες. Αφήνοντας πίσω "Μωησύδες και Σωτήρες", πρέπει με τον συλλογικό τους αγώνα να θέσουν τα δικά τους σύγχρονα δικαιώματα στο προσκήνιο.

Αυτό φοβούνται οι καπιταλιστές και τα αστικά κόμματα και για αυτό προετοιμάζονται. Γι' αυτό θωρακίζουν το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τη λειτουργία των συνδικάτων, ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, τις διαδηλώσεις. Γι' αυτό στήνουν δίκτυα νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθεί η πάλη του λαού μας για όλα αυτά που τον πνίγουν.

Οι εστίες αγώνα σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και νεολαίας να γίνουν περισσότερες.

Προετοιμάζουμε παντού τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σπάμε τους δισταγμούς.

Ελληνες και μετανάστες εργάτες δίνουμε μαζί το "παρών", μία φωνή, μία γροθιά, μία τάξη!

Η υπόθεση της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος πρέπει να είναι και αντικειμενικά είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οργανωμένος λαός που θα συμπορεύεται με το ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της ανατροπής, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μπει οριστικό τέλος στον φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών κρίσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνιμα στον στόχο είναι τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να δοθεί οριστικό τέλος στους ανελέητους ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και μονοπωλιακών ομίλων, να σταματήσει κριτήριο να είναι το κέρδος των λίγων και να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες των πολλών».

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια από πολλές περιοχές του κόσμου με θέμα τη μετανάστευση από το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης των Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής.

Εκδήλωση την 1η Οκτώβρη στον Μαραθώνα

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα το Σάββατο 1 Οκτώβρη, με τίτλο «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Με το ΚΚΕ δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου Μαραθώνα. Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Το καράβι έφτασε στα βράχια...

Ανακοίνωση για τη δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής τοποθετείται για τα οικονομικά του δήμου που είναι πλέον σε δεινή κατάσταση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι επιπτώσεις σε όλες τις κρίσιμες λειτουργίες του δήμου δεν μπορούν να κρυφτούν με τίποτα.

- Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων που εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και με απλήρωτες υπερωρίες έως και 5 μηνών.

- Για δεύτερη συνεχή χρονιά (2021 & 2022) δεν δόθηκαν χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων και η σχολική χρονιά ξεκινάει με σοβαρά προβλήματα σε όλα τα συγκροτήματα.

- Ο προϋπολογισμός στους παιδικούς σταθμούς δεν φτάνει για να εξασφαλίσει ούτε το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό ως το τέλος της χρονιάς.

- Είναι τεράστια τα χρέη σε προμηθευτές και τρίτους, σε πετρέλαιο, τρόφιμα, αναλώσιμα για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του δήμου, υποσκάπτοντας το έργο τους.

- Στον Βλητικό Σταθμό οι κάτοικοι μετράνε ήδη 10 μέρες χωρίς παροχή νερού και το πράσινο της πόλης ποτίζεται όπως όπως από τον Μάη, γιατί οι γεωτρήσεις χάλασαν και μένουν χωρίς επισκευή.

- Ακόμα και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή γίνονται με χορηγίες τρίτων, στις οποίες καταφεύγει η δημοτική αρχή σαν "επαίτης".

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα στοιχεία της "κανονικότητας" που επιφυλάσσει η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τους δήμους, που συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με ψίχουλα και στα όρια των "αντοχών της οικονομίας", την ίδια στιγμή που πακτωλός χρημάτων εξασφαλίζεται για τα κέρδη των μονοπωλίων, στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ομως, η σημερινή οικονομική κατάσταση του δήμου Καισαριανής φέρει ανεξίτηλα και τη σφραγίδα των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της διοίκησης Βοσκόπουλου.

Το μοντέλο διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής, με τη στρατιά των συμβούλων και τεχνοκρατών, των "ημετέρων", που τροφοδοτούνται με απευθείας αναθέσεις, εκτόξευσε το διοικητικό κόστος και γονάτισε τον δήμο οικονομικά.

Η αντίληψή της, που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει, ότι οι εργαζόμενοι είναι "ανίκανοι", οι τρομοκρατικές μεταθέσεις και η απαξίωση, αποδόμησε τις δημοτικές υπηρεσίες και κυριολεκτικά εξεδίωξε πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, που είχε προσφέρει πολύχρονες υπηρεσίες στον δήμο και ειδικά είχε αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ύψωσε ανάστημα στην ασκούμενη πολιτική, αλλά την στήριξε με κάθε τρόπο και την υλοποίησε. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μιας και όλοι γνωρίζουμε τις πολιτικές συγγένειες και τα "χρωστούμενά" της σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι πολιτικά υπόλογοι απέναντι στον λαό της Καισαριανής!».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Υπάρχει άλλος δρόμος από την πτώχευση του δήμου και των δημοτών.

Μπροστά στον βαρύ χειμώνα που έρχεται οι εργαζόμενοι του δήμου, οι δημότες, οι μαζικοί φορείς έχουμε τη δύναμη να οργανώσουμε τη δική μας μάχη για όλα όσα δικαιούμαστε.

- Να μην τολμήσει η δημοτική αρχή να μετακυλήσει τη χρεοκοπία της πολιτικής της στους εργαζόμενους και στους δημότες.

- Αποπληρωμή τώρα των υπερωριών των εργαζομένων. Καμιά ανοχή σε καθυστερήσεις δεδουλευμένων.

- Ούτε μια περικοπή για τις ανάγκες των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών. Διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης για τις σχολικές επιτροπές, την ομαλή λειτουργία των αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών υποδομών.

- Ούτε σκέψη για νέο χαράτσωμα του καισαριανιώτικου λαού με οποιονδήποτε τρόπο (αύξηση των δημοτικών τελών, ανταποδοτικά σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, συμβολή των γονιών στις σχολικές επιτροπές). Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ