Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Αύριο Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Ανδρέα Συγγρού 15-17), την ώρα που θα πραγματοποιείται συνεδρίαση, για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελεί ουσιαστικά ένα βήμα πριν την υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής! Τους δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει! Το νέο ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα, όπως:

Συνεχίζει και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ, και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική. Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική, Πειραιά και Δυτική Αττική. Στήνουν νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής", όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας! Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που βλέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα ακόμα πεδίο για να πλουτίσουν.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο, με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τήρηση και επέκταση των μέτρων υγιεινής - ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».
Αίτημα για διά ζώσης συζήτηση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως «το ελάχιστο για τη συζήτηση ενός θέματος που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής».

Παράλληλα καταγγέλλουν: «Γίνεται ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Πατούλη επιδιώκει τη πλήρη υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με συνεδριάσεις που στηρίζουν τις πλειοψηφίες των αποφάσεων στα σκοτεινά παράθυρα των τηλεδιασκέψεων και στη στήριξη από τα γνωστά ακροδεξιά εξαπτέρυγα (Τζήμερος και "ορφανά" της Χρυσής Αυγής) και άλλους πρόθυμους.

Μετά το προκλητικό δελτίο Τύπου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της διοίκησης Πατούλη, που ανακοίνωσε τη "διαβούλευση" της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, μέσα στον Αύγουστο, είχαμε επισημάνει σε ανακοίνωσή μας ότι η διοίκηση πρέπει να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε διά ζώσης συνεδρίαση, με την παρουσία σωματείων, φορέων και συντονιστικών επιτροπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ