ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΔΙΑΔΗΛΩΤΟΔΙΚΕΙΟ»
Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει, διαμηνύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη απαντούν οι υγειονομικοί. Ολοι στα δικαστήρια στις 28 Νοέμβρη, μέρα δίκης σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ

Από τη συγκέντρωση του Σεπτέμβρη του 2020
Από τη συγκέντρωση του Σεπτέμβρη του 2020
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στη δίωξη της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, η οποία σέρνεται στα δικαστήρια για «μη συμμόρφωση» με τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών που είχαν εντολή να εμποδίσουν διαδήλωση υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020.

Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει μάλιστα 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, ενώ καλεί σε μαζική συμμετοχή και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Για τη δε μέρα της δίκης, 28η Νοέμβρη, οργανώνει μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια.

«Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ο χρόνος που μεθοδεύεται μια τέτοια δίκη προφανώς δεν είναι τυχαίος. Επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα τρομοκράτησης και "συμμόρφωσης" των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε μια πολιτική που τον συνθλίβει καθημερινά», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Και αναδεικνύει ότι «στο στόχαστρο βρίσκονται συνδικαλιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με στόχο να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου"». Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με την παραπομπή της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη, είναι σε εξέλιξη προανάκριση σε βάρος και άλλων μελών της Ομοσπονδίας, αφού στον εισαγγελέα σέρνονται για να δώσουν «εξηγήσεις» ο τέως πρόεδρος Κώστας Αθανασίου, ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, και η Δάφνη Κατσίμπα, τέως πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, όλοι τους επειδή διέπραξαν το «έγκλημα» να καλούν σε συμμετοχή στις συμβολικές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου το 2020.

«Η τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας, η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ακύρωση όλων των κατασταλτικών - αντιδραστικών νόμων και ρυθμίσεων. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Το ΠΑΜΕ

Την παραπομπή της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη καταγγέλλει στην εργατική τάξη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ύπαρξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς οδηγεί κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν σε χρήση ό,τι πιο αντιδραστικό έχουν νομοθετήσει όλο το περασμένο διάστημα, προκειμένου να σταματήσουν τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται. Της προώθησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της πολιτικής που τσακίζει την εργατική τάξη και τον λαό προηγούνται πάντα η τρομοκρατία και η καταστολή».

«Τα συνδικάτα θα δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όσους σέρνουν σε δικαστήρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρώνονται ένας - ένας στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί τους νόμοι. Δεν θα συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους», συμπληρώνει το ΠΑΜΕ.

Στις δεκάδες ανακοινώσεις στήριξης της προέδρου της ΟΕΝΓΕ προστίθενται καινούργιες από τους εξής φορείς: ΑΔΕΔΥ, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης (ΟΣΥΒΕΤ), Εργατικό Κέντρο Σάμου. Συνδικάτα: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Μεσσηνίας, Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Μεσσηνίας, Ιδιωτικού Τομέα ν. Μεσσηνίας, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», Εργαζομένων ΨΝΑ, Δήμου Ηλιούπολης, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Καθαριστών/ιών Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης (Τομείς Βιομηχανίας - Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας), Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, Μόνιμων και ΙΔΑΧ Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ακόμα: Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΜΑΘ, τα Σωματεία ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείου «Θεαγένειο», Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» και Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΣΕΤΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κανένας φόβος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Κινητοποίηση έξω από μεγάλη καφετέρια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας, καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος εργαζόμενης. Σύμφωνα με το Συνδικάτο η εργοδοσία «όχι μόνο δήλωνε τα μισά ένσημα στην εργαζόμενη, αλλά απαίτησε και να της επιστραφούν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Οταν η εργαζόμενη ύψωσε το ανάστημά της και διεκδίκησε το Δώρο Πάσχα, το οποίο είναι δεδουλευμένο της, η εργοδοσία δεν δίστασε να της μειώσει εκδικητικά το ωράριο. Ολο αυτό το διάστημα και μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα, η εργοδοσία επιλέγει να αγνοεί τα αιτήματα της συναδέλφου για καταβολή των Δώρων και των επιδομάτων της, και για επιστροφή της στο κανονικό ωράριο εργασίας με ένσημα πλήρους απασχόλησης».

Εκτός των παραπάνω, συνεχίζει το Σωματείο, η εργαζόμενη έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη και «με τιμωρητικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές από τη μεριά της εργοδοσίας, η οποία έφτασε μέχρι το σημείο να την απειλεί μέσω δικηγόρου με μηνύσεις. Ολα τα παραπάνω κορυφώθηκαν όταν ο υπεύθυνος του καταστήματος άσκησε σωματική βία στην συνάδελφο, πιάνοντάς την από τον λαιμό - περιστατικό στο οποίο βρισκόταν παρούσα και η εργοδότρια. Ως επιστέγασμα είχαμε το εξώδικο που στάλθηκε από την εργοδοσία για οικειοθελή αποχώρηση, τρεις μέρες μετά το συμβάν!».

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν ίχνος φόβου ή ανοχής σε κανένα τέτοιο περιστατικό, να επιλέξουν τον δρόμο της συλλογικής πάλης και απάντησης. Με συλλογικό τρόπο, μέσα από το Σωματείο τους, «να σπάσουν τον φόβο και τη μοιρολατρία, τη λογική της ανάθεσης και της αναμονής που καλλιεργούν η εργοδοσία, τα αστικά κόμματα και οι άνθρωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Στους 944.588 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο

Σχεδόν στο 1 εκατομμύριο, και πιο συγκεκριμένα στους 944.588 ανήλθε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον περασμένο Αύγουστο στις καταστάσεις του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ). Απ' αυτούς τα 938.361 άτομα αναζητούσαν εργασία, χωρίς να μπορέσουν να βρουν, παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς των επιχειρήσεων και των κυβερνητικών στελεχών ότι λείπουν εργατικά χέρια..! Παρά τη σχετική μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, που αριθμούσαν 996.733, αλλά και τη στατιστική μείωση της ανεργίας που εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι φανερό ότι σταθερά σχεδόν 1 εκατομμύριο είναι εκτός μεροκάματου.

Τον ίδιο μήνα οι επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ ανήλθαν στους 162.430 και αντιστοιχούν στο 17,2% των ανέργων (!), με τους υπόλοιπους να παραμένουν χωρίς την παραμικρή προστασία και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τα γνωστά προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», με τα οποία ενισχύονται οι επιχειρήσεις και συνεχίζεται η ανακύκλωση των ανέργων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους στις 5 Οκτώβρη για αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις

Παναττικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κυβερνητική κοροϊδία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θυμίζουν μάλιστα τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί εδώ και 13 χρόνια και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές».

«Δεν ανεχόμαστε να μη δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου», «ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν "προσωπική διαφορά"», «δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, η οποία είναι πολλαπλάσια του ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!).

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εργασίας

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και αυτό για την απόδοση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των 20 λεπτών κάθε μήνα που αποδίδουν εθελοντικά οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, και παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ χωρίς λόγο. Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων καλούν αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Νεκρός 25χρονος που δούλευε σε γραμμή υψηλής τάσης

Σε τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται το μακελειό στους χώρους δουλειάς, με τον κατάλογο των θυμάτων από τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Θύμα αυτήν τη φορά είναι ένας 25χρονος, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες εργαζόταν για εργολάβο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σε γραμμές υψηλής τάσης 400 kV στην περιοχή της Πεντέλης. Το δυστύχημα έγινε μπροστά σε δύο ακόμη εργαζόμενους και η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Η κηδεία του άτυχου 25χρονου θα γίνει σήμερα στην Καρδίτσα.

Τρεις τραυματίες σε μία μέρα σε χώρους δουλειάς

Στο μεταξύ, άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν χτες το πρωί κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής παλιάς γέφυρας, στον κόμβο Νέας Περάμου στα Μέγαρα. Οι δύο χειριστές μηχανημάτων έργου τραυματίστηκαν όταν το ένα μηχάνημα υποχώρησε μαζί με τμήμα του υπό κατεδάφιση μέρους της γέφυρας. Ο ένας, μάλιστα, χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οι δυο εργαζόμενοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικό» όπου νοσηλεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς σοβαρά τραύματα.

Σε ένα ακόμα περιστατικό, ηλεκτροπληξία υπέστη χτες το πρωί νοσηλεύτρια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όταν εισήλθε σε έναν θάλαμο του κτιρίου, του οποίου, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και κακοσυντηρημένες. Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Νοσοκομείου Νίκαιας, πρόκειται για θάλαμο γενικών χρήσεων, όπου εδώ και καιρό έχει γυμνά καλώδια και χαλασμένες πρίζες, κάτι που όπως αποδείχθηκε, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μιας εργαζόμενης. Η νοσηλεύτρια είναι καλά στην υγεία της και νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους.

Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών

Αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ» στη Βέροια, θα γίνει η πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί. Στη σύσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο τον συντονισμό της δράσης των αγροτών, θα συμμετάσχουν Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας και της Πέλλας. Σε συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις τους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ