ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στον δρόμο»!

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για το δικαίωμα στη στέγη

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι!», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Λάρισας και προχωρά σε μια σειρά πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, μετά από απόφαση που πήρε σε μαζική Γενική Συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει συνολικά τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά τη δωρεάν στέγαση χιλιάδων φοιτητών, καθώς και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγουμένη βδομάδα η υπηρεσία της φοιτητικής μέριμνας ενημέρωσε με χαρτάκια που πέταξε κάτω από τις πόρτες των δωματίων ότι 12 φοιτητές θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των 150 ευρώ ή το γεγονός ότι δεν συμπλήρωσαν στο προηγούμενο εξάμηνο τον προαπαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων, οπότε με βάση τον αντιδραστικό κανονισμό δεν δικαιούνται δωμάτια, παρότι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια. Μεταξύ αυτών που επιχειρείται η έξωσή τους, βρίσκονται μέλη του ΔΣ του συλλόγου, που πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα χαράτσια, συνολικά για τη βελτίωση των όρων στέγασης.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια εις βάρος παιδιών με άνεργους γονείς ή ελάχιστο εισόδημα, που έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο όπου συνολικά οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη στέγαση των παιδιών τους, καθώς τα δωμάτια που προσφέρονται στις Εστίες δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις τρέχουσες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών. Ενδεικτικά, στη Λάρισα υπάρχουν μόλις 466 κλίνες για τουλάχιστον 10.000 ενεργούς φοιτητές.

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών τονίζει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εστιακούς φοιτητές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει μέτρα για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού με τα διάφορα επιδόματα και "pass"... Οι εξαγγελίες για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 41 ευρώ τον μήνα είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν δεν συνδυάζεται με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Χρήματα υπάρχουν, αλλά όχι όταν πρόκειται για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών! 75 εκατομμύρια ευρώ κοστολογεί η κυβέρνηση την ανάγκη για φοιτητική στέγη, όταν για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκατομμύρια και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκατομμύρια ευρώ!».

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος αναδεικνύει με φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα ότι τουλάχιστον 20 από τις κλίνες της εστίας είναι ακατάλληλες λόγω χρόνιων βλαβών που δεν επισκευάζονται.

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών δηλώνει πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στο δρόμο» και προχωρά σε μια σειρά από αγωνιστικές δράσεις, ενώ καλεί τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς να ενώσουν τις φωνές τους, διεκδικώντας σειρά αιτημάτων για δωρεάν σπουδές και στήριξη των φοιτητών από τις λαϊκές οικογένειες.

Χτες προχώρησε σε μαζική εξόρμηση έξω από τη λέσχη σίτισης για να γίνουν γνωστά τα προβλήματά τους, ενώ επέβαλε και την ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση για όλους τους φοιτητές. Σήμερα, στις 11.30 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα και στη συνέχεια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα ο Σύλλογος συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλοι φορείς ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, εάν η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν έχει δώσει απάντηση, θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

  • Χτες, οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού, Μηχανολόγων Μηχανικών και Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο,προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου της πρυτανείας διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης των φοιτητών σχετικά με τη στέγαση.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα διαβίωσης οι φοιτητές

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν στη διαβίωσή τους οι φοιτητές που διαμένουν στα δύο κτίρια των φοιτητικών εστιών της Φλώρινας, αυτά της «Ευξείνου Λέσχης» και της Φοιτητικής Εστίας της Γεωπονίας.

Οπως αποτυπώνουν οι φοιτητές σε φωτογραφίες, τα κτίρια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα μούχλας ενώ οι ρωγμές και οι άλλες φθορές που άφησε ο σεισμός ακόμα δεν έχουν επισκευαστεί, προκαλώντας ανασφάλεια στους οικότροφους. Επίσης, υπάρχουν σπασμένες ή και ανύπαρκτες γυψοσανίδες όπου οι φοιτητές με πρόχειρες πατέντες προσπαθούν να προστατευτούν, ενώ ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το οποίο δεν υπάρχει μέριμνα είναι η θέρμανση, και μάλιστα σε μια πόλη με «πολικές» θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Οι φοιτητές υποχρεώνονται έμμεσα να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα κάποιο θερμαντικό μέσο, πράγμα που, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, είναι παράνομο καθώς απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας στους φοιτητές να λειτουργούν ηλεκτρικές συσκευές στα δωμάτιά τους.

Αρκετά δωμάτια κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν διαθέτουν ζεστό νερό, ενώ ανά διαστήματα δεν υπάρχει σε ολόκληρο το κτίριο. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες φοιτητών οι οποίοι ζεσταίνουν νερό σε βραστήρα προκειμένου να κάνουν μπάνιο. Ταυτόχρονα, το νερό προς κατανάλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο.

Επίσης, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τον ακαδημαϊκό «κόφτη» που επιβάλλει ο κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο ένας φοιτητής για να έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση για δωμάτιο πρέπει ο αριθμός των μαθημάτων που έχει περάσει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος με το 50%+1 των συνολικών μαθημάτων μέχρι εκείνο το ακαδημαϊκό έτος.

Ακόμα, μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα μηνιαία πάγια έξοδα των φοιτητών είναι το κόστος μετακίνησης από την εστία (της Γεωπονίας) προς το κέντρο της πόλης και την πανεπιστημιούπολη, με τα περιορισμένα ως προς τη συχνότητα και το ωράριο δρομολόγια των αστικών λεωφορείων. Παράλληλα, υπάρχουν ελάχιστα πλυντήρια και στεγνωτήρια για το σύνολο των φοιτητών, τα οποία λειτουργούν με ωράριο που συμπίπτει με το πρόγραμμα των μαθημάτων, ενώ οι φοιτητές σημειώνουν ότι ακόμα ένα πρόβλημα είναι ο ελλιπής φωτισμός της διαδρομής προς τις εστίες αλλά και των διαδρόμων του κτιρίου.

Οπως τονίζει η Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας, το ζήτημα της στέγασης έχει μετατραπεί σε ζήτημα ατομικής ευθύνης για τους φοιτητές, καθώς τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες διαιωνίζονται και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι «όλα πάνε ρολόι». Μάλιστα, η Επιτροπή καταγγέλλει ότι όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για ζητήματα όπως η μούχλα στους τοίχους έλαβαν την απάντηση «καθαρίστε το και λίγο μόνοι σας με ένα σφουγγαράκι, δεν χρειάζεται να το κάνετε τόσο θέμα».

«Φοιτητές και φοιτήτριες οργανώνουμε τη δράση μας διεκδικώντας το δικαίωμά μας για δωρεάν Παιδεία με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε όλοι μαζί και δεν θα αφήσουμε καμία φοιτήτρια και κανέναν φοιτητή μόνο του σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Είμαστε όλοι μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καταδικάζουμε την πολιτική τους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα να πεταχτεί κανείς εκτός εστιών», σημειώνει η Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγκέντρωση και τουρνουά μπάσκετ στον Λόφο Στρέφη ενάντια στην καταστολή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 12 μ. στο γήπεδο μπάσκετ στον Λόφο Στρέφη οργανώνει η ΟΒ Εξαρχείων της ΚΝΕ, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά καταστολής στην περιοχή.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί συμβολικό τουρνουά μπάσκετ 3on3 στο γήπεδο του Λόφου Στρέφη, στον χώρο που συνέβη η απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6972.364.284).

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΒ Εξαρχείων, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα ΜΑΤ παντού στη γειτονιά μας. Γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής τρομοκρατίας, καταστολής και απρόκλητης βίας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής που παρενοχλούν, βρίζουν, επιτίθενται χωρίς αιτία σε νέους, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Μόνο την προηγούμενη βδομάδα στον Λόφο του Στρέφη επιτέθηκαν απρόκλητα σε κατοίκους, νέους της περιοχής, άλλους διερχόμενους. Εφτασαν σε σημείο να ξυλοκοπήσουν και να συλλάβουν έναν πατέρα που έπαιζε με τα παιδιά του.

Γνωρίζουμε ότι η καταστολή είναι διαχρονικά το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής που επιτίθεται στη ζωή και τα δικαιώματά μας για να υπερασπίσει τα κέρδη των λίγων, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Εξω τα ΜΑΤ από τις αυλές των σπιτιών μας, τα πάρκα, τα γήπεδα και τις πλατείες!

Διεκδικούμε:

  • Ελεύθερους χώρους άθλησης, πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής.
  • Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή».
ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
Το στέκι των Φοιτητικών Συλλόγων είναι γεγονός!

Η πρώτη εκδήλωση στο στέκι των Φοιτητικών Συλλόγων των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 2 χρόνων από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών της πόλης.

Τον χώρο αυτόν μέσα στο Πανεπιστήμιο διεκδίκησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης από τη διοίκηση και έχουν ήδη αρχίσει να τον διαμορφώνουν, ώστε να αποτελέσει σημείο συνάντησης και δημιουργίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας των φοιτητών στην Καβάλα.

Ηδη έχουν συγκροτηθεί σκακιστική, θεατρική και κινηματογραφική ομάδα. Συνεχίζονται παράλληλα τόσο οι νέες δηλώσεις συμμετοχής για τις ήδη υπάρχουσες ομάδες, όσο και η συγκρότηση νέων ομάδων. Τα επίσημα εγκαίνια του στεκιού προγραμματίζονται στις αρχές του Νοέμβρη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6947911172, Παναγιώτα Λαγωνικάκου, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Χημείας ΔΙΠΑΕ Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ