Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα διαβίωσης οι φοιτητές

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν στη διαβίωσή τους οι φοιτητές που διαμένουν στα δύο κτίρια των φοιτητικών εστιών της Φλώρινας, αυτά της «Ευξείνου Λέσχης» και της Φοιτητικής Εστίας της Γεωπονίας.

Οπως αποτυπώνουν οι φοιτητές σε φωτογραφίες, τα κτίρια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα μούχλας ενώ οι ρωγμές και οι άλλες φθορές που άφησε ο σεισμός ακόμα δεν έχουν επισκευαστεί, προκαλώντας ανασφάλεια στους οικότροφους. Επίσης, υπάρχουν σπασμένες ή και ανύπαρκτες γυψοσανίδες όπου οι φοιτητές με πρόχειρες πατέντες προσπαθούν να προστατευτούν, ενώ ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το οποίο δεν υπάρχει μέριμνα είναι η θέρμανση, και μάλιστα σε μια πόλη με «πολικές» θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Οι φοιτητές υποχρεώνονται έμμεσα να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα κάποιο θερμαντικό μέσο, πράγμα που, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, είναι παράνομο καθώς απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας στους φοιτητές να λειτουργούν ηλεκτρικές συσκευές στα δωμάτιά τους.

Αρκετά δωμάτια κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν διαθέτουν ζεστό νερό, ενώ ανά διαστήματα δεν υπάρχει σε ολόκληρο το κτίριο. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες φοιτητών οι οποίοι ζεσταίνουν νερό σε βραστήρα προκειμένου να κάνουν μπάνιο. Ταυτόχρονα, το νερό προς κατανάλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο.

Επίσης, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τον ακαδημαϊκό «κόφτη» που επιβάλλει ο κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο ένας φοιτητής για να έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση για δωμάτιο πρέπει ο αριθμός των μαθημάτων που έχει περάσει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος με το 50%+1 των συνολικών μαθημάτων μέχρι εκείνο το ακαδημαϊκό έτος.

Ακόμα, μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα μηνιαία πάγια έξοδα των φοιτητών είναι το κόστος μετακίνησης από την εστία (της Γεωπονίας) προς το κέντρο της πόλης και την πανεπιστημιούπολη, με τα περιορισμένα ως προς τη συχνότητα και το ωράριο δρομολόγια των αστικών λεωφορείων. Παράλληλα, υπάρχουν ελάχιστα πλυντήρια και στεγνωτήρια για το σύνολο των φοιτητών, τα οποία λειτουργούν με ωράριο που συμπίπτει με το πρόγραμμα των μαθημάτων, ενώ οι φοιτητές σημειώνουν ότι ακόμα ένα πρόβλημα είναι ο ελλιπής φωτισμός της διαδρομής προς τις εστίες αλλά και των διαδρόμων του κτιρίου.

Οπως τονίζει η Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας, το ζήτημα της στέγασης έχει μετατραπεί σε ζήτημα ατομικής ευθύνης για τους φοιτητές, καθώς τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες διαιωνίζονται και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι «όλα πάνε ρολόι». Μάλιστα, η Επιτροπή καταγγέλλει ότι όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για ζητήματα όπως η μούχλα στους τοίχους έλαβαν την απάντηση «καθαρίστε το και λίγο μόνοι σας με ένα σφουγγαράκι, δεν χρειάζεται να το κάνετε τόσο θέμα».

«Φοιτητές και φοιτήτριες οργανώνουμε τη δράση μας διεκδικώντας το δικαίωμά μας για δωρεάν Παιδεία με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε όλοι μαζί και δεν θα αφήσουμε καμία φοιτήτρια και κανέναν φοιτητή μόνο του σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Είμαστε όλοι μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καταδικάζουμε την πολιτική τους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα να πεταχτεί κανείς εκτός εστιών», σημειώνει η Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ