Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Ενωσαν τις φωνές τους για κάλυψη όλων των αναγκών

Να καλυφθούν οι πραγματικές μεγάλες ανάγκες των σχολείων, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, διεκδίκησαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς από κοινού με μία μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Ενωσαν τις φωνές τους σε ένα «φτάνει πια!», ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, απέναντι στην υποχρηματοδότηση και την ακρίβεια, διαδηλώνοντας ενάντια στα μέτρα που υψώνουν φραγμούς και κατηγοριοποιούν τα σχολεία.

Εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρέθηκαν εκεί στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών διεκδίκησης που ξεδιπλώνουν για αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εναν χρόνο μετά τη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών, όταν είχαν γεμίσει μαζί με τους μαθητές τους τους δρόμους διεκδικώντας να είναι παιδαγωγοί σε ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων από το βήμα της συγκέντρωσης δήλωσαν πως λένε ένα μεγάλο «στοπ»: Στους παγωμένους μισθούς, στις παγωμένες τάξεις, στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, στην ακρίβεια, στην υποχρηματοδότηση των σχολείων, στην απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου. Δήλωσαν για μία ακόμα φορά την αντίθεση στα σχέδια υποβάθμισης - κατηγοριοποίησης των σχολείων, στον αυταρχισμό. «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα εκπαιδευτικά σωματεία καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και σε διεκδίκηση λύσεων συλλογικά για κάθε πρόβλημα που εντοπίζεται, όπως στα σχολεία του Πειραιά όπου συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ «επισκέπτονται» σχολεία και πιέζουν για χρέη τους.


Στις κοινές αγωνίες και διεκδικήσεις των γονιών με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη. Μίλησε για τις δραστηριότητες που πληρώνουν οι εργαζόμενοι γονείς, την ανάγκη στήριξης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, το ολοήμερο που απέχει από το σύγχρονο σχολείο, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας. Εξέφρασε τις αγωνίες που μοιράζονται με τους μαθητές για το νέο εξεταστικό, την ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων, για το αν θα είναι ζεστά και καθαρά τα σχολεία, για τα ζητήματα των υποδομών, για το σύνολο των αιτημάτων που διεκδικεί το γονεϊκό κίνημα. «Θέλουμε ένα σχολείο που θα σας εμπνέει και θα σας δίνει ουσιαστικά εφόδια για το μέλλον, που δεν θα σας εξοντώνει», σημείωσε απευθυνόμενη στους μαθητές.

Με τη ζωντάνια που χαρακτηρίζει τις διεκδικήσεις τους, πανό, ευρηματικά πλακάτ, συνθήματα, τραγούδια, χορό, από το βήμα της συγκέντρωσης οι μαθητές ξεκαθάρισαν πως θα διεκδικήσουν συλλογικά δωρεάν επαρκή θέρμανση σε όλα τα σχολεία, ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στο άγχος που φορτώνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους η ύπαρξη και επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων, η ΕΒΕ που αφήνει χιλιάδες εκτός ΑΕΙ κάθε χρόνο. Διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση των οικογενειών τους που δουλεύουν για να πληρώνουν φροντιστήρια, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, σε συνθήκες ακρίβειας, όπως ενισχυτική διδασκαλία παντού, δωρεάν σνακ και γεύματα στα σχολεία, μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής τους. Από τους μαθητές τονίστηκε πως ξέρουν να διεκδικούν, έχουν πείρα και έχουν ήδη καταφέρει να καλυφθούν ανάγκες και στον δρόμο αυτό θα συνεχίσουν.


Το «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν φορείς της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που είναι για μια ακόμα χρονιά αντιμέτωπη με ελλείψεις και προβλήματα. Εκεί βρέθηκαν και σύλλογοι γονέων που αγωνίζονται για «σύγχρονο ασφαλές σχολείο για το ΕΝΕΕΓΥΛ», ενάντια στη συστέγαση του 11ου Λυκείου και 14ου Γυμνασίου Περιστερίου και τις πρόχειρες «λύσεις» που από την αρχή της χρονιάς έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αναστάτωση και αντιδράσεις γονιών και μαθητών για το στοίβαγμα και τις μετακινήσεις μαθητών χωρίς παιδαγωγικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, εκπαιδευτικών σωματείων και της ΟΛΜΕ που ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατήγγειλε την παρελκυστική τακτική του υπουργείου και την προσπάθεια να παραπεμφθούν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονιών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και αποχώρησε.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ