ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οργάνωση - διεκδίκηση - αλληλεγγύη ενάντια στη βαρβαρότητα!»
  • Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ μπροστά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη
  • Καλεί σε συλλαλητήριο μαζί με τους μαθητές στις 24 Οκτώβρη

Κάλεσμα αγώνα και συλλογικής δράσης για δωρεάν σπουδές, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ καλεί στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια που θα ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων. Ακόμα, καλεί σε συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη, στο οποίο καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Η ΕΓ του ΜΑΣ αναφέρεται στην ακρίβεια που πλήττει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, στην υποχρηματοδότηση των σχολών. «Οι τιμές των ενοικίων ζαλίζουν! Οσοι σπουδάζουμε σε άλλη πόλη βλέπουμε "με το κιάλι" την πιθανότητα να πάρουμε δωμάτιο στις ελάχιστες εστίες, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελάχιστες νέες εστίες με ΣΔΙΤ, πέρα από "σταγόνα στον ωκεανό", θα έχουν και νοίκι! Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες εστίες έχουν "χτυπήσει κόκκινο"», προσθέτει το ΜΑΣ.

Καλεί τους φοιτητές να μην αποδεχτούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που αποφασίζονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς, τον νόμο - πλαίσιο που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει παρά την απόρριψή του από τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους, την πανεπιστημιακή αστυνομία, η εγκατάσταση της οποίας εμποδίστηκε στην πράξη με τη δράση των συλλόγων, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή. «Δεν θα περάσει η ένταση της καταστολής! Θέλουν να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να "θωρακίσουν" το πανεπιστήμιο - επιχείρηση από τους αγώνες μας», τονίζει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ.

Καλεί σε δυνάμωμα του αγώνα απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, υπογραμμίζοντας: «Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η πάλη, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή. Αυτό που πρέπει "να φύγει" είναι η πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θησαυρίζουν πάνω στις δικές μας ανάγκες, που μετατρέπουν όλα τα κοινωνικά αγαθά (Παιδεία, Υγεία, στέγη, ρεύμα, θέρμανση κ.λπ.) σε ακριβά εμπορεύματα. Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Γι' αυτό "τα βρίσκουν" στη Βουλή, ψηφίζοντας από κοινού "και με τα δυο χέρια" δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια».

ΛΑΡΙΣΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρεμβάσεις για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Μαχητική κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενάντια στην έξωση 12 φοιτητών, έγινε χτες με κάλεσμα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Λάρισας. Στην κινητοποίηση βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στους φοιτητές και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουν κανένα φοιτητή να πεταχτεί έξω από τις εστίες, κατήγγειλαν τα χαράτσια των 150 και 400 ευρώ που πληρώνουν, αλλά και τον κανονισμό των Εστιών, που θέτει ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15 διδακτικών μονάδων σε κάθε εξάμηνο, προκειμένου κάποιος να είναι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν πως αν πεταχτούν οι φοιτητές αυτοί εκτός εστίας, θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες για τη συνέχιση των σπουδών τους, αφού δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η ακρίβεια καλπάζει, τα νοίκια έχουν εκτοξευτεί.

Στη συνάντηση που είχαν οι φοιτητές με την προϊσταμένη της φοιτητικής μέριμνας, αυτή απάντησε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός». Οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και χτες το απόγευμα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλοι φορείς ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του γραφείου της φοιτητικής μέριμνας.

Για τη σίτιση των πρωτοετών στη Φλώρινα

Παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη πραγματοποίησαν χτες εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» από φοιτητικούς συλλόγους της Φλώρινας, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση για τους πρωτοετείς συναδέλφους τους. Αν και οι αιτήσεις για κάρτα σίτισης κατατέθηκαν μέχρι τις 7 Οκτώβρη, τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα και οι πρωτοετείς συνεχίζουν να πληρώνουν 5 ευρώ τη μέρα για να τρώνε στη λέσχη - ακόμα και εκείνοι που ζουν στις εστίες - χωρίς να είναι γνωστό πότε θα δοθούν οι κάρτες σίτισης.

Με την παρέμβασή τους στη λέσχη, οι φοιτητές κατάφεραν να σιτιστούν δωρεάν όλοι οι συνάδελφοί τους και ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλούν σε νέα κινητοποίηση σήμερα, στη 1 μ.μ., έξω από τη λέσχη, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνει στην Κοζάνη και ο Σύλλογος Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στις 12 το μεσημέρι.

ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Θεσσαλονίκη

Η ενασχόληση της νεολαίας και του λαού με την Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Μέσα από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη η ΚΝΕ δίνει μια ξεχωριστή πρόταση στη νεανική δημιουργία και στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με τη συμμετοχή πολλών νέων στα 3 χρόνια λειτουργίας του.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 30 Οκτώβρη, για τα μαθήματα: Θεωρία της Μουσικής, Κιθάρα, Πιάνο, Ζωγραφική, Ελεύθερο Σχέδιο, Σχεδίαση Κόμικ, Αγγλικά. Επίσης λειτουργούν Εργαστήρια Θεάτρου και Φωτογραφίας.

Μαθήματα και εργαστήρια θα πραγματοποιούνται σε σταθερή μέρα εβδομαδιαίως κατόπιν συνεννόησης του καθηγητή με τους μαθητές.

Νέοι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι που θέλουν να διδάξουν στο Στέκι μαθήματα ή εργαστήρια οποιασδήποτε τέχνης ή και ξένης γλώσσας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Επίσης, το Στέκι προσφέρεται ως χώρος για πρόβες θεατρικών ομάδων και μουσικών συγκροτημάτων, καθώς διαθέτει εξοπλισμένο στούντιο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973.241.296 και 6942.044.951. Email: stekiknethess@gmail.com. Διεύθυνση: Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων - Γαλλικό Ινστιτούτο.

Παράταση εγγραφών στο «Τραβέρσο»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στις εγγραφές στο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά, «Τραβέρσο», γι' αυτό θα πάρουν παράταση για μια ακόμη βδομάδα, μέχρι την Κυριακή 16/10. Αναλυτικά προσφέρονται: Ζωγραφική, Σύγχρονος χορός, Χορός για παιδιά (4 - 6 χρόνων), Oriental, Θεατρική ομάδα (από 16 ετών και άνω), Θεατρική ομάδα για ηλικίες δημοτικού - γυμνασίου, Κιθάρα, Βιολί, Φωτογραφία, Ιστορία της Τέχνης, Σεμινάριο γραφής και αφήγησης παραμυθιού, Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6 - 9 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη φόρμα https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLZGQ5IaDOBYlIY21aN9uPr7HWta1O195J32g57dYEKeczAw/viewform.

Επιπλέον πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986.232.576 και 210.4179.462.

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ
Να μη νομιμοποιηθούν τα Συμβούλια Διοίκησης

Προχωράνε αυτήν την περίοδο οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης, κατ' εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου, σε δέκα πανεπιστήμια όπου λήγει η θητεία των πρυτανικών αρχών, και ήδη οι σχετικές διαδικασίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει μεταξύ άλλων τις κατευθύνσεις που έρχεται να υπηρετήσει το νέο μοντέλο διοίκησης, που αποτελεί κομβική πτυχή του νόμου - πλαισίου, σημειώνοντας: «Αυτή καθαυτή η αποστολή των Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ), οι προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους, αλλά και το δαιδαλώδες εκλογικό σύστημα από το οποίο θα προκύψουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως την εκτίμηση ότι στα ελληνικά ΑΕΙ κυοφορούνται και οικοδομούνται νέες συνθήκες αδιαφάνειας και εκτεταμένης διαπλοκής, με επίκεντρο την επιχειρηματική τους λειτουργία.

Η εφαρμογή του νέου νόμου θα πρέπει να συναντήσει την αντίστασή μας. Να μη λάβει καμία "νομιμοποίηση" από το πανεπιστημιακό κίνημα. Να απορριφθούν οι προβλέψεις που ενισχύουν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που ορθώνουν νέα εμπόδια στη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που υποβαθμίζουν και διαλύουν τον επιστημονικό χαρακτήρα των σπουδών, που συρρικνώνουν ή/και ιδιωτικοποιούν τη φοιτητική μέριμνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πανεπιστημιακό κίνημα, ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι, οφείλουμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα από την προ δεκαετίας στάση μας απέναντι στον νόμο Διαμαντοπούλου και από την πρόσφατη και συνεχιζόμενη δράση απέναντι στη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό και απορία η στάση παρατάξεων στην ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ που από τη μία καταδικάζουν ως αντισυνταγματικό και καταστροφικό τον νέο νόμο - πλαίσιο, αλλά από την άλλη σπεύδουν να συμμετάσχουν στο κορυφαίο όργανο εφαρμογής του. Οποιος/α θεωρεί τον νόμο καταστροφικό για το πανεπιστήμιο δεν επιλέγει να "νομιμοποιήσει" την "εμβληματική" επιλογή των ΣΔ, ούτε επιλέγει την υποψηφιότητά του/της στις προβλεπόμενες θέσεις διοίκησης του Ιδρύματος, μέσω των οποίων θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι πτυχές του. Καθώς δεν χωρά αμφιβολία ότι ο νέος νόμος δεν επιτρέπει στα ΣΔ παρεκκλίσεις από την κεντρική στρατηγική της ταχύτερης μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικές μονάδες. Κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει μια πιο "προοδευτική" σύνθεσή τους!».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν αυτές τις μέρες εκδηλώσεις παρουσίασης της νέας έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό: Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Συγκεκριμένα:

  • Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;»,αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4). Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ γράφουμε τον επίλογο του κόσμου των πολέμων», το Σάββατο 15 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην πλ. Βικτωρία (Τροίας 36). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;», την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα. Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ