ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
Και νέα εξοπλιστικά στο «μενού» της επίσκεψης Σολτς την ερχόμενη Πέμπτη

Πέρασαν τα σύνορα τα BMP-1

Από τη μεταφορά των BMP-1
Από τη μεταφορά των BMP-1
Συνεχίζεται η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ξεκίνησε η αποστολή των ελληνικών τεθωρακισμένων BMP-1.

Τα 40 τεθωρακισμένα BMP-1 το προηγούμενο διάστημα μεταφέρονταν από τα ελληνικά νησιά και συγκεντρώνονταν σε στρατόπεδο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Χθες ξεκίνησε η αποστολή τους με μεγάλα οχήματα προς την Ουκρανία. Τουλάχιστον 15 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μέσω Προμαχώνα και βρίσκονται καθ' οδόν προς την εμπόλεμη ζώνη.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει και την αντικατάσταση τους από γερμανικά «Marder», ενώ τα εξοπλιστικά βρίσκονται πάνω - πάνω και στο «μενού» της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής παραγωγής αρμάτων μάχης «Leopard» του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού «Kraus-Maffei-Wegman» με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων (...) ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης "Leopard" στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση δε της «Die Welt» η KMW απάντησε ότι «οι συζητήσεις αφορούν το "Leopard 1A5" και το "Leopard 2", ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων "Leopard" ή ακόμα και για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο πάντως αναφέρει ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η «Rheinmetal». «Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο Τεθωρακισμενο Οχημα Μάχης "Lynx" τον επόμενο χρόνο, όπως και η Ουγγαρία, επίσης ΝΑΤΟικός εταίρος», αναφέρει η «Die Welt». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, μιλώντας για «δυνητική - θα το εξετάσουμε κι αυτό - είσοδό μας στο πρόγραμμα πρόσκτησης του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης "Lynx"».

  • Στο μεταξύ, σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο περιθώριο της Συνόδου ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αν. Μπέρμποκ.
ΙΤΑΛΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Νέα αντιπαράθεση για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Η χώρα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με ΝΑΤΟ και ΕΕ, τονίζει η Μελόνι

Η μία αντιπαράθεση μετά την άλλη μέσα στον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό («Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα, «Φόρτσα Ιτάλια») έρχεται στη δημοσιότητα προτού καν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία. Οι αντιθέσεις για το «μείγμα» της οικονομικής, ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα αναβαθμίσει τα ιταλικά μονοπώλια, στην ΕΕ και στον κόσμο, οξύνονται εδώ και χρόνια, προκαλώντας απανωτές κυβερνητικές κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την κόντρα μεταξύ της ηγέτιδας των «Αδελφών της Ιταλίας» Τζ. Μελόνι (η οποία προετοιμάζεται για την πρωθυπουργία) και του προέδρου της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι, για τη διανομή των υπουργείων, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι σχετικά με τις σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και οι απόψεις του για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανήρτησε στον ιστότοπό της ηχογράφηση του πρακτορείου ειδήσεων «La presse», στην οποία ο Μπερλουσκόνι, συνομιλώντας με βουλευτές του κόμματός του, λέει: «Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο, διότι παρέχουμε χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου, γιατί αν φτάσει στον Τύπο θα γίνει χαμός, αλλά είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Αποκατέστησα τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν: Για τα γενέθλιά μου (σ.σ. τέλη Σεπτέμβρη) έστειλε 20 μπουκάλια βότκα μαζί με μια γλυκύτατη επιστολή. Εγώ του απάντησα με μπουκάλια κρασιού Λαμπρούσκο και μια εξίσου γλυκιά επιστολή».

Ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται επίσης να υιοθετεί τα προσχήματα της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «τριπλασίασε τις επιθέσεις κατά των Δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απελπισμένες, οι δύο Δημοκρατίες στέλνουν αποστολή στη Μόσχα» και ζήτησαν από τον Πούτιν να τις υπερασπιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, ο Πούτιν ήταν «αντίθετος σε ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αντιστέκεται και υπόκειται σε ισχυρή πίεση, όλης της Ρωσίας».

Να σημειωθεί εδώ ότι και ο αρχηγός της Λέγκα, Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί κατά καιρούς την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ, λέγοντας πως βλάπτουν μόνο την Ευρώπη.

Η Τζ. Μελόνι απάντησε εμμέσως στις ηχογραφημένες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας με ανακοινωθέν της ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης «με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα μπορεί να παρερμηνευθεί: Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στην κυβέρνηση η χώρα «δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης» και ζήτησε «σαφήνεια» από όλους τους υπουργούς.

Η δε Κομισιόν σχολίασε ότι τα 20 μπουκάλια βότκας που εστάλησαν στον Μπερλουσκόνι ...παραβιάζουν τις ευρωενωσιακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χθες και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Σήμερα το απόγευμα ενδέχεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μελόνι, η οποία - αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα εμπόδια - μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να του παραδώσει την πλήρη λίστα των υπουργών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία Γαλλίας - Ισπανίας - Πορτογαλίας για υποθαλάσσιο αγωγό

Σε συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και «πράσινο» υδρογόνο προχώρησαν χτες οι ηγέτες Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, παραμερίζοντας τα πρόσφατα σχέδια της Γερμανίας για «αναβίωση» του σχεδίου για τον αγωγό «MidCat» (ο οποίος θα μετέφερε στη Γερμανία διά μέσου της Γαλλίας επαναεριοποιημένο LNG).

Ο νέος αγωγός θα λέγεται «Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας» και θα συνδέει με ένα υποθαλάσσιο δίκτυο τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία.

Αξιωματούχοι των τριών χωρών συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου τους μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 8 και 9 Δεκέμβρη στο Αλικάντε της Ισπανίας για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Βερολίνο ενόψει της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες που μας προμηθεύουν τώρα με Ενέργεια», οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, «δεν έχουν συμφέρον να γίνει υπερβολικά ακριβή η Ενέργεια στην Ευρώπη». Παράλληλα, ανέδειξε ως «κεντρικό καθήκον της δεκαετίας» την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

ΗΠΑ: Νέες επιδοτήσεις 2,8 δισ. δολαρίων για τα μονοπώλια της ηλεκτροκίνησης

Οι «πράσινες» μπίζνες βρίσκονται στο προσκήνιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει, προχτές βράδυ, νέο «μποναμά» ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για 20 αμερικανικές εταιρείες κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα («Albemarle», «Piedmont Lithium», «Entek and Syrah Technologies» κ.ά.).

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή λιθίου και άλλων μεταλλευμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λεγόμενων «σπάνιων γαιών» και τα οποία είναι απαραίτητα για τα μονοπώλια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Μέχρι τώρα κυρίαρχη θέση στις «σπάνιες γαίες» και την εκμετάλλευσή τους έχει η Κίνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ακόμη 1 δισ. δολάρια για εργοστάσιο κοντά στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλα 700 εκατ. δολάρια για την ανέγερση ενός εργοστασίου κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνηση.

Επιβράδυνση ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κατά 1,4% αναμένεται το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που αναθεώρησε ταυτόχρονα προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 (3,2%, από 2,7% τον Αύγουστο).

Καθώς «ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη», οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν το 2023 να «αντιμετωπίζουν δυσμενές διεθνές πλαίσιο, με προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, άνοδο των επιτοκίων και μείωση της ρευστότητας», κατά τις νεότερες εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) του ΟΗΕ.

Επεσε και άλλο το γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε και χτες την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο συμβολικό επίπεδο των 150 γεν ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 1990. Το γεγονός τροφοδότησε εκ νέου εικασίες για νέα παρέμβαση από την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το γεν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Αλληλεγγύη στο Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ) εκφράζει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του όπου «καταγγέλλει τη θρασύδειλη επίθεση που εκδηλώθηκε από φασιστικές ομάδες σε βάρος των γραφείων της ΚΕ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι».

Και επισημαίνει τα εξής:

«Το γεγονός πως πρόκειται για την 5η φορά μέσα στην τελευταία χρονιά που η έδρα της ΚΕ του ΝΚΚΓ γίνεται στόχος επίθεσης φασιστικών ομάδων, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο από τις αρχές, αποδεικνύει την προκλητική ανοχή ή και στήριξη που απολαμβάνουν αυτές οι ομάδες από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας της χώρας.

Φαίνεται πως ενοχλεί η δράση του ΝΚΚΓ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της χώρας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και για την ανάδειξη του σοσιαλισμού ως της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής λύσης για τους εργαζόμενους.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της σερβικής κυβέρνησης για την αποθράσυνση των φασιστικών εγκληματιών, μιας και προχώρησε στην αποκατάσταση χιλιάδων συνεργατών των ναζί, πολιτική που γίνεται και με τις πλάτες της ΕΕ, που έχει κάνει σημαία της τον αντικομμουνισμό και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τη διάδοση της απαράδεκτης θεωρίας των "δύο άκρων" και του λεγόμενου "ολοκληρωτισμού".

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ΝΚΚΓ, την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ).

Απαιτεί από την κυβέρνηση της Σερβίας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της έδρας της ΚΕ του ΝΚΚΓ και για τη σύλληψη και τιμωρία των φασιστικών στοιχείων που ευθύνονται για τις επιθέσεις στα γραφεία του ΝΚΚΓ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ