Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία Γαλλίας - Ισπανίας - Πορτογαλίας για υποθαλάσσιο αγωγό

Σε συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και «πράσινο» υδρογόνο προχώρησαν χτες οι ηγέτες Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, παραμερίζοντας τα πρόσφατα σχέδια της Γερμανίας για «αναβίωση» του σχεδίου για τον αγωγό «MidCat» (ο οποίος θα μετέφερε στη Γερμανία διά μέσου της Γαλλίας επαναεριοποιημένο LNG).

Ο νέος αγωγός θα λέγεται «Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας» και θα συνδέει με ένα υποθαλάσσιο δίκτυο τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία.

Αξιωματούχοι των τριών χωρών συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου τους μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 8 και 9 Δεκέμβρη στο Αλικάντε της Ισπανίας για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Βερολίνο ενόψει της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες που μας προμηθεύουν τώρα με Ενέργεια», οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, «δεν έχουν συμφέρον να γίνει υπερβολικά ακριβή η Ενέργεια στην Ευρώπη». Παράλληλα, ανέδειξε ως «κεντρικό καθήκον της δεκαετίας» την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

ΗΠΑ: Νέες επιδοτήσεις 2,8 δισ. δολαρίων για τα μονοπώλια της ηλεκτροκίνησης

Οι «πράσινες» μπίζνες βρίσκονται στο προσκήνιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει, προχτές βράδυ, νέο «μποναμά» ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για 20 αμερικανικές εταιρείες κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα («Albemarle», «Piedmont Lithium», «Entek and Syrah Technologies» κ.ά.).

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή λιθίου και άλλων μεταλλευμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λεγόμενων «σπάνιων γαιών» και τα οποία είναι απαραίτητα για τα μονοπώλια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Μέχρι τώρα κυρίαρχη θέση στις «σπάνιες γαίες» και την εκμετάλλευσή τους έχει η Κίνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ακόμη 1 δισ. δολάρια για εργοστάσιο κοντά στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλα 700 εκατ. δολάρια για την ανέγερση ενός εργοστασίου κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνηση.

Επιβράδυνση ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κατά 1,4% αναμένεται το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που αναθεώρησε ταυτόχρονα προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 (3,2%, από 2,7% τον Αύγουστο).

Καθώς «ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη», οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν το 2023 να «αντιμετωπίζουν δυσμενές διεθνές πλαίσιο, με προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, άνοδο των επιτοκίων και μείωση της ρευστότητας», κατά τις νεότερες εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) του ΟΗΕ.

Επεσε και άλλο το γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε και χτες την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο συμβολικό επίπεδο των 150 γεν ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 1990. Το γεγονός τροφοδότησε εκ νέου εικασίες για νέα παρέμβαση από την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το γεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ