Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» σε ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη «γραμμή άμεσης σύγκρουσης» με τη Ρωσία

Η περιοχή της Χερσώνας στο επίκεντρο της στρατιωτικής κλιμάκωσης

Νέες «προειδοποιήσεις» απευθύνει η Ρωσία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ολοένα μεγαλύτερη και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ το νέο περιστατικό με ρωσικό αεροσκάφος που εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αποδεικνύει πόσο κοντά βρίσκεται ο κίνδυνος μιας ευρύτερης και ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, καθώς αυξάνονται η συγκέντρωση δυνάμεων και η στρατιωτική κινητικότητα σε όλη την περιοχή.

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να συγκροτήσει μια αποστολή εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών σε διάφορα κράτη - μέλη ενισχύει τη συμμετοχή της ΕΕ και τη μετατρέπει σε συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «προειδοποίησε» χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Σε δύο χρόνια, θα εκπαιδεύσει περισσότερους από 15.000 στρατιωτικούς διαφόρων επιπέδων διοίκησης. Η ΕΕ διαθέτει σχεδόν 107 εκατ. ευρώ γι' αυτό, γεγονός που αναμφίβολα την καθιστά συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ενδεικτικά, η Ισπανία ανακοίνωσε ήδη πως θα εκπαιδεύσει 400 Ουκρανούς, ενώ βασικός κόμβος της αποστολής αναφέρεται ότι θα είναι η Πολωνία.

Αντίστοιχα, η συνεχώς αυξανόμενη ροή όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και συνολικά η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο «φέρνουν τη Συμμαχία πιο κοντά σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία», επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Υπενθυμίζοντας πως από την αρχή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και όλμων, «5.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και 80.000 αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα», αλλά και «800.000 τεμάχια πυροβολικού και πυρομαχικών, 90 εκατ. φυσίγγια», σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συναγωνίζονται μεταξύ τους σε εξοπλισμούς, πληροφορίες, εκπαίδευση προσωπικού, οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

«Ερχονται έτσι όλο και πιο κοντά σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η δυτική στρατιωτική υποσήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είχε ήδη φτάσει τα 42,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 28,3 δισ. χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις χώρες του ΝΑΤΟ «όχι απλώς συνεργούς στα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου» αλλά «σπόνσορες τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η μηνιαία ποσότητα λαθρεμπορίου όπλων του ΝΑΤΟ που προορίζονταν αρχικά για την Ουκρανία, αλλά καταλήγουν στη μαύρη αγορά ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια: «Οι στρατιωτικές προμήθειες του ΝΑΤΟ που απευθύνονται στο καθεστώς του Κιέβου καταλήγουν στα χέρια τρομοκρατών, εξτρεμιστών και εγκληματικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία».

Μαύρη Θάλασσα: Επικίνδυνο περιστατικό με ρωσικά και βρετανικά αεροσκάφη

Στο μεταξύ, ένα επικίνδυνο επεισόδιο σημειώθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη στη Μαύρη Θάλασσα, αποδεικνύοντας πως ο κίνδυνος γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή.

Ρωσικό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε ένα βρετανικό αεροσκάφος που περιπολούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 29/9, δήλωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, συμπληρώνοντας ότι η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες μετά το περιστατικό και εξέφρασε τις ανησυχίες της στον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία, ενώ ο Γουάλας ανέφερε ότι η Βρετανία έχει πλέον ξεκινήσει ξανά τις περιπολίες, οι οποίες γίνονται πλέον με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών. «Δεν θεωρούμε ότι επρόκειτο για σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους», είπε, ωστόσο «είναι μια υπενθύμιση πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα πράγματα όταν επιλέγεις να χρησιμοποιείς τα μαχητικά σου με τον τρόπο που έκαναν οι Ρώσοι για πολλές χρονικές περιόδους».

Γερμανία: «Η επίθεση του Πούτιν θα αποτύχει»

Τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να ενισχύσει τη θέση της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και να ηγηθεί και στρατιωτικά στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερη «ευθύνη» εντός του ΝΑΤΟ με φόντο και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στο Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος «υπολόγιζε στην αδυναμία μας, αλλά κάνει λάθος. Δεν είμαστε αδύναμοι», είπε ο Σολτς και δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία «για όσο είναι απαραίτητο», ενώ χαρακτήρισε «καθήκον της γενιάς μας» την ανοικοδόμηση της χώρας, με ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».

«Είμαι πιο σίγουρος από ποτέ: Η επίθεση του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου θα αποτύχει. Η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ευρώπη θα βγουν από την κρίση πιο ενωμένες και πιο ανεξάρτητες από ποτέ», δήλωσε... την ώρα που εντείνονται αντιθέσεις και εντός της ΕΕ.

Ο καγκελάριος επισήμανε τη στρατιωτική στήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «κυκλική ανταλλαγή» αρμάτων μάχης με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Το πυροβολικό και η αντιαεροπορική άμυνα είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ουκρανία και ακριβώς αυτό προσφέρουμε. Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους δείχνουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτή η στήριξη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας με το μπαράζ βομβαρδισμών «πετυχαίνει μόνο να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και των εταίρων της».

Πάντως, η Πολωνία και η Γερμανία απέτυχαν να συμφωνήσουν για την προμήθεια σύγχρονων γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» από την Πολωνία για να αντικαταστήσουν αυτά που η Βαρσοβία έστειλε στο Κίεβο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, M. Oσιέπα.

Η Βαρσοβία παρέδωσε περισσότερα από 200 άρματα μάχης T-72 στο Κίεβο. Σε αντάλλαγμα, ζητούσε να παραλάβει τουλάχιστον 40 γερμανικά άρματα «Leopard». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η γερμανική πρόταση που ελήφθη δεν ήταν ικανοποιητική, γιατί αφορούσε τη μεταφορά μικρού αριθμού αρμάτων μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα» και οι διαπραγματεύσεις «έχουν ανασταλεί».

ΝΑΤΟ: Προχωρά η συμφωνία Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας

Το ΝΑΤΟ θα «αναλάβει δράση» αν η Σουηδία και η Φινλανδία «δεχθούν πίεση από τη Ρωσία ή άλλον αντίπαλο πριν γίνουν πλήρη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η πιο γρήγορη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ και σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη έχουν ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες.

Παράλληλα επισήμανε τη «σημασία του μνημονίου που υπέγραψαν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία και την ανάγκη αντιμετώπισης των δικαιολογημένων ανησυχιών της Τουρκίας».

Ιδιαίτερα «καλωσόρισε» τα μεγάλα, σταθερά βήματα της Σουηδίας για να εφαρμόσει το τριμερές μνημόνιο, «βάζοντας τέλος στους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του PKK, και εργαζόμενους για τον κοινό μηχανισμό εφαρμογής σε ζητήματα όπως οι εκδόσεις (καταζητουμένων) και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Την απόλυτη δέσμευση στην τριμερή συμφωνία υπογράμμισε και ο Κρίστερσον.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Χερσώνα

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση επί του πεδίου στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η ρωσική επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων και η ουκρανική αντεπίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν χτες μια απόπειρα ουκρανικής προέλασης στη Χερσώνα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά τους, η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούν πως η κατάσταση στη Χερσώνα φαίνεται να είναι τόσο πιεστική για τις ρωσικές δυνάμεις, που ετοιμάζονται να υποχωρήσουν εγκαταλείποντας τις θέσεις τους δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Η έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου εστιάζει στις δηλώσεις δύο Ρώσων αξιωματούχων, του διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Σ. Σουροβίκιν, ο οποίος δήλωσε προχτές ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς η Ουκρανία σχεδιάζει να χτυπήσει την περιφέρεια, ενώ ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στη Χερσώνα, Βλ. Σάλντο, έκανε λόγο για επικείμενη «ευρείας κλίμακας» ουκρανική επίθεση.

Οι δηλώσεις τους πιθανώς προετοιμάζουν το έδαφος για μια πλήρη ρωσική υποχώρηση πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, η οποία θα εκχωρούσε την πόλη της Χερσώνας και άλλα σημαντικά εδάφη στην περιφέρειά της στα ουκρανικά στρατεύματα που σημειώνουν πρόοδο, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού «think tank».

Ενδεικτική είναι επίσης η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που μόλις πριν από έναν μήνα είχε προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πούτιν κήρυξε επίσης διάφορα επίπεδα «ετοιμότητας στρατιωτικού νόμου» σε ολόκληρη τη Ρωσία και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.

Στο Ντόνετσκ οι μάχες χαρακτηρίζονται «καταστροφικές» και οι ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Μπακχμούτ, που τη διεκδικούν εδώ και μέρες και οι δύο πλευρές, έχουν σημειώσει μικρά εδαφικά κέρδη, κυρίως χάρη στην εταιρεία μισθοφόρων «Wagner». Ουκρανός γιατρός δήλωσε στο CNN ότι «το τίμημα» για την αντίσταση του Κιέβου στο Ντόνετσκ «θα είναι τεράστιο».

Ανεβάζει την ένταση η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία, που εικάζεται πως ετοιμάζεται για μεγαλύτερη εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, κατήγγειλε χτες ότι οι προσπάθειες παραβίασης του εναέριου χώρου της καθώς και αναγνωριστικές δραστηριότητες από το ουκρανικό έδαφος είναι καθημερινές.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Ασφάλειας των Συνόρων της Λευκορωσίας κάλεσε το Κίεβο να αποσύρει τους στρατιώτες του από τα σύνορα προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σχεδόν όλες οι συνοριακές γέφυρες (στην ουκρανική πλευρά) ανατινάχτηκαν, οι αυτοκινητόδρομοι και οι σιδηρόδρομοι κοντά στα σύνορα έχουν εξοπλιστεί πλήρως με εκρηκτικά».

Επιπλέον, η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας της Λευκορωσίας συνέλαβε έναν Ουκρανό κατάσκοπο και δύο Λευκορώσους, με την κατηγορία ότι έστελναν δεδομένα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λάδι στη φωτιά» με νέα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου (2023-08-12 00:00:00.0)
«Χοντραίνουν» ο πόλεμος και τα πλήγματα σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα (2023-08-08 00:00:00.0)
Εντατικά παζάρια για τις ΝΑΤΟικές «δεσμεύσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο (2023-06-23 00:00:00.0)
Η Ρωσία ανακοίνωσε απόσυρση στρατευμάτων από τμήμα της Χερσώνας (2022-11-11 00:00:00.0)
«Φωτιά» βάζει το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου στην Ανατολική Ευρώπη (2022-09-15 00:00:00.0)
Συσσώρευση κι άλλης «καύσιμης ύλης» και «προειδοποιήσεις» για γενίκευση της σύγκρουσης (2022-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ