Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέα δωράκια στους ομίλους της Ενέργειας την ώρα που τα νοικοκυριά αγωνιούν

Ακόμα μεγαλύτερη συσκότιση για τα λαϊκά νοικοκυριά, μπροστά και στο δύσκολο χειμώνα, προμηνύει η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 944/2019, που προωθεί και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει την εμβάθυνση της διαδικασίας της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Η Οδηγία έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αίρει και άλλους περιορισμούς για την ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και πρώτα και κύρια των «πράσινων», εγχώριων και ξένων, στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται κάθε καταστροφή που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι «πράσινοι» όμιλοι σε βάρος δασών, δασικών περιοχών, ορεινών όγκων.

Επιπλέον, διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» που εξασφαλίζουν περισσότερα και σίγουρα κέρδη στους ομίλους, γδέρνοντας ακόμα πιο άγρια τα λαϊκά νοικοκυριά. Από πάνω περιέχονται ρυθμίσεις που προστατεύουν τους ομίλους από ...τους καταναλωτές. Προβλέπεται χοντρικά πως οι καταναλωτές ναι μεν έχουν δικαίωμα να υπαναχωρήσουν αζημίως από τη σύμβαση προμήθειας εντός 14 ημερών, όμως αν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία «την πάτησαν». Ακόμα, προβλέπεται ότι προμηθευτές μπορούν να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης κ.ά.

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αλλάζει τα δεδομένα του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας», καθώς προβλέπει την «αύξηση της διείσδυσης και ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια για χαμηλές έως και μηδενικές εκπομπές άνθρακα».

Οσον αφορά τους έξυπνους μετρητές και τη «δυναμική τιμολόγηση» που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την «ωριαία τιμολόγηση που θέλουμε να εισάγουμε και το νομοσχέδιο βοηθάει αυτή ακριβώς τη διαδικασία, δηλαδή να μπορέσουν οι καταναλωτές που θα έχουν έξυπνους μετρητές στα σπίτια τους και όχι μόνο νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις, να μπορούν να αξιοποιούν τις ώρες εκείνες, για παράδειγμα, τις πρωινές που θα έχουμε πολλά φωτοβολταϊκά και που η Ενέργεια θα είναι πολύ πιο φθηνή, να βάζουν τότε τις ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι και έτσι να έχουν πολύ χαμηλό κόστος Ενέργειας»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει πλήρως το περιεχόμενο της Οδηγίας της ΕΕ και κατά συνέπεια του κυβερνητικού νομοσχεδίου με τον εισηγητή του Σ. Φάμελο κατά τα άλλα να ...επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι «τα είχατε κάνει μπάχαλο, έχουμε πλέον μία αγορά που δεν είναι για μοντέλο για την Ευρώπη, αλλά είναι παράδειγμα προς αποφυγή».

Ολοκληρώνεται η μετατροπή της Ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, σχολίασε την άσφαιρη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που «εστιάζει σε ορισμένες πλευρές για να συγκαλύπτετε ότι η ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής της ΕΕ που είναι πολύ πριν τον πόλεμο. Κοροϊδεύετε με τις δήθεν λύσεις και προτάσεις που δεν αμφισβητούν αυτήν τη στρατηγική» που σημαίνει ότι «και το πρόγραμμα της όποιας κυβέρνησης» την επόμενη μέρα «είναι ήδη γνωστό», καθώς θα «συνεχίζει να υλοποιείται η στρατηγική της λεγόμενης πράσινης μετάβασης και της απελευθέρωσης της Ενέργειας που εκτινάσσει τις τιμές στα ύψη», ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και απαξίωσε τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες όπως τον λιγνίτη για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες.

Ανέδειξε ότι με την ενσωμάτωση τώρα της Οδηγίας, δημιουργείται ένα ακόμα «πιο ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο για τους μεγάλους παραγωγούς και προμηθευτές του ηλεκτρισμού και ουσιαστικά ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αφαιρώντας κάθε εμπόδιο για την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στα χέρια μεγάλων ομίλων».

Στην ουσία, τόνισε ότι «ολοκληρώνεται η μετατροπή της Ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα απρόσιτο για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, αναδεικνύοντας και πάλι τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων».

Χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που από πάνω φέρουν και τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις καταπατήσεις που ήδη έχουν γίνει καταστρέφουν το περιβάλλον και αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρών και άλλων καταστροφών.

Επισήμανε ότι απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται «στην αξιοποίηση όλων των εγχώριων παραγωγικών πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στην κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Και αυτά έχει όλη τη δύναμη ο λαός να τα επιβάλει. Με την απεργία στις 9 Νοέμβρη μπορεί να κάνει την αρχή σε συμπόρευση με ένα δυνατό ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ