Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Νέα αντιπαράθεση για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Η χώρα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με ΝΑΤΟ και ΕΕ, τονίζει η Μελόνι

Η μία αντιπαράθεση μετά την άλλη μέσα στον λεγόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό («Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα, «Φόρτσα Ιτάλια») έρχεται στη δημοσιότητα προτού καν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία. Οι αντιθέσεις για το «μείγμα» της οικονομικής, ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα αναβαθμίσει τα ιταλικά μονοπώλια, στην ΕΕ και στον κόσμο, οξύνονται εδώ και χρόνια, προκαλώντας απανωτές κυβερνητικές κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την κόντρα μεταξύ της ηγέτιδας των «Αδελφών της Ιταλίας» Τζ. Μελόνι (η οποία προετοιμάζεται για την πρωθυπουργία) και του προέδρου της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι, για τη διανομή των υπουργείων, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι σχετικά με τις σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και οι απόψεις του για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανήρτησε στον ιστότοπό της ηχογράφηση του πρακτορείου ειδήσεων «La presse», στην οποία ο Μπερλουσκόνι, συνομιλώντας με βουλευτές του κόμματός του, λέει: «Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο, διότι παρέχουμε χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου, γιατί αν φτάσει στον Τύπο θα γίνει χαμός, αλλά είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Αποκατέστησα τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν: Για τα γενέθλιά μου (σ.σ. τέλη Σεπτέμβρη) έστειλε 20 μπουκάλια βότκα μαζί με μια γλυκύτατη επιστολή. Εγώ του απάντησα με μπουκάλια κρασιού Λαμπρούσκο και μια εξίσου γλυκιά επιστολή».

Ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται επίσης να υιοθετεί τα προσχήματα της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος «τριπλασίασε τις επιθέσεις κατά των Δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απελπισμένες, οι δύο Δημοκρατίες στέλνουν αποστολή στη Μόσχα» και ζήτησαν από τον Πούτιν να τις υπερασπιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, ο Πούτιν ήταν «αντίθετος σε ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αντιστέκεται και υπόκειται σε ισχυρή πίεση, όλης της Ρωσίας».

Να σημειωθεί εδώ ότι και ο αρχηγός της Λέγκα, Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί κατά καιρούς την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ, λέγοντας πως βλάπτουν μόνο την Ευρώπη.

Η Τζ. Μελόνι απάντησε εμμέσως στις ηχογραφημένες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας με ανακοινωθέν της ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης «με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα μπορεί να παρερμηνευθεί: Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στην κυβέρνηση η χώρα «δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης» και ζήτησε «σαφήνεια» από όλους τους υπουργούς.

Η δε Κομισιόν σχολίασε ότι τα 20 μπουκάλια βότκας που εστάλησαν στον Μπερλουσκόνι ...παραβιάζουν τις ευρωενωσιακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χθες και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Σήμερα το απόγευμα ενδέχεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Μελόνι, η οποία - αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα εμπόδια - μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να του παραδώσει την πλήρη λίστα των υπουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ