ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ
Η εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου πετά εκτός αιθουσών καθηγητές και φοιτητές

Κλειδωμένες και αλλαγμένες κλειδαριές βρήκαν το απόγευμα της Τρίτης οι καθηγητές και οι φοιτητές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία - Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με εντολή του κοσμήτορα, με αποτέλεσμα να κάνουν μάθημα στον διάδρομο.

Στο πλαίσιο της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δύο αμφιθέατρα ανακαινίστηκαν με τα χρήματα που προήλθαν από τις τσέπες των φοιτητών. Μετά απ' αυτό, ο κοσμήτορας έκρινε ότι τα δύο παραπάνω μεταπτυχιακά, τα μόνα από τα 52 της Σχολής που παραμένουν δωρεάν, δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν τις αίθουσες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Κονδύλης, κατήγγειλε ένα «γενικευμένο φαινόμενο, καθώς πρόκειται για τη νέα κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης, που οικειοποιείται δημόσιους χώρους, στερώντας τους από τα δωρεάν προγράμματα ακαδημαϊκών σπουδών (...) Αφαιρούνται υποδομές από τις ήδη υπάρχουσες, αντί να προστίθενται».

Σημείωσε ακόμα ότι πρόκειται για «ζήτημα αυθαιρεσίας και εργασιακού εκφοβισμού, το οποίο δεν είναι τυχαίο ότι εκφράστηκε σε μεταπτυχιακά προγράμματα διδασκόντων οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά την περίοδο της πανδημίας».

Την απαράδεκτη αυτή κίνηση του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Θ. Δαρδαβέση, καταδικάζει η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ.

Οπως σημειώνει η απόφαση της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ, «η ακαδημαϊκά ανεπίτρεπτη αυτή πράξη δεν είναι τυχαίο ότι αφορά δύο ΠΜΣ χωρίς τέλη φοίτησης».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την Παιδεία. Σύμφωνα με αυτόν, το πανεπιστήμιο της πλήρως εμπορευματοποιημένης Παιδείας ανοίγει και κλείνει όποτε το επιλέγουν οι μάνατζερς».

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ απαιτεί την άμεση ακύρωση αυτής της απόφασης και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας των εν λόγω ΠΜΣ, με ακαδημαϊκό συντονισμό και κριτήρια.

ΚΝΕ: Να τι σημαίνει λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους σούπερ μάρκετ

Το περιστατικό καταδικάζει και η ΚΝΕ, που σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι λίγες μόνο μέρες μετά τις κορόνες της υπουργού Παιδείας για τα 3 εκατ. κερδών του ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής, που τάχα «θα συμβάλουν στις ανάγκες διδασκαλίας της Σχολής», επιβεβαιώνεται γλαφυρά «τι εστί λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους σούπερ μάρκετ, που πουλάει γνώση και ό,τι δεν πληρώνεται δεν παρέχεται!». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου τώρα δεν είναι τυχαία, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καταργούνται έμμεσα τα δωρεάν μεταπτυχιακά, προβλέπεται η «αυτοχρηματοδότησή» τους, εκτοξεύεται το ύψος των διδάκτρων.

Η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τονίζει πως οι φοιτητές με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στη πράξη τα σχέδια αυτά. Τους καλεί να δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, υψηλού επιπέδου σπουδές και πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων των Τμημάτων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, και καταλήγει: «Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ, που διαχρονικά υποβαθμίζονται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και τραγικές συνέπειες για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν μας κάνει εντύπωση!».

  • Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ στις εν λόγω αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και την άμεση χρηματοδοτική και λοιπή στήριξη των δωρεάν αυτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ιδιαίτερα σημαντικών για την ενδυνάμωση της δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προωθείται περαιτέρω θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας

Ανθρωποι των επιχειρήσεων υποψήφιοι για το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος

Κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε 10 πανεπιστήμια της χώρας εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.

Η αποστολή των Συμβουλίων Διοίκησης, οι προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους αλλά και η διαδικασία συγκρότησής τους (δαιδαλώδες εκλογικό σύστημα για τα 6 εσωτερικά μέλη και τα 5 εξωτερικά που επιλέγονται από τα εσωτερικά) δείχνουν ότι αποτελούν το όργανο επιβολής της θεσμικής πλέον διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουσιαστικά, το νέο μοντέλο διοίκησης έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ οι εταιρείες θα έχουν τους «ανθρώπους» τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις «μπίζνες» τους.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν οι υποψηφιότητες των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού ανάμεσα στις 18 που κατατέθηκαν ξεχωρίζουν αυτές γνωστών επιχειρηματιών της περιοχής και κρατικών παραγόντων.

Ενδεικτικά, υποψηφιότητα κατέθεσαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ ΑΕ, Μιχάλης Τσαούτος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλεμπορική Θωμάς Μακρής ΑΕ & Shelter AE», Αθανάσιος Μακρής, ο Τηλέμαχος Βαΐτσης, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στη διαχείριση έργων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Διεθνής Συμβουλευτική ΑΕ», και η Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη που κατέχει θέση στο ΔΣ της «Intracom» και της «Intralot», είναι σύμβουλος στο ΔΣ της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων «Domius Capital Advisors LLP», ο Αχιλλέας Νταβέλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS, συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών «Larisa Face Cover» και πρόεδρος του δημοσιογραφικού ομίλου «21admedia», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Οι παραπάνω υποψηφιότητες «κουμπώνουν» με τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή της Θεσσαλίας, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (προγράμματα σπουδών, ερευνητικά, κ.λπ.)

Το πανεπιστήμιο - επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών

Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ σχολιάζει τις παραπάνω υποψηφιότητες, σημειώνοντας: «Κριτήριο όλων των κυβερνήσεων σήμερα, της ΕΕ, είναι πώς οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν πιο χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους, θα παράγουν έργο, θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία αυτών. Το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, να επιταχύνει τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, να γενικεύσει τα δίδακτρα, να κατηγοριοποιήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να συρρικνώσει τη φοιτητική μέριμνα. Οι φοιτητές δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν. Ηδη βιώνουν στο πετσί τους την ακρίβεια, τα πανάκριβα ενοίκια και τα χαράτσια στις εστίες, την ανασφάλεια για το μέλλον των σπουδών τους».

Προσθέτει ότι οι φοιτητές βιώνουν τις συνέπειες ενός πανεπιστημίου - επιχείρησης αφού:

-- 1.006 φοιτητές πετιούνται εκτός σίτισης

-- 13 φοιτητές εστιών στη Λάρισα κλήθηκαν να αφήσουν το δωμάτιό τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια ώρα μάλιστα τα δωμάτια καλύπτουν τις ανάγκες του 3% των συνολικών φοιτητών.

-- Οι φοιτητές των Σχολών Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ζωικής Παραγωγής ακόμα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ήδη συζητιέται ότι αυτά τα τμήματα που δημιουργήθηκαν πριν από 2 χρόνια τώρα μπορεί να κλείσουν.

-- Η απασχόληση πτυχιούχων φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται μόλις στο 76%, με 1 στους 3 να εργάζονται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων τους και με το 65% των εργαζομένων να αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ τονίζει ότι «τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί η οικονομία λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και οι επιχειρηματίες, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και πολλοί άλλοι που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου έρχονται να εξασφαλίσουν μέσα από την έρευνα, την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας, τη συνέχεια της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτό το πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας χρειάζεται την κρατική καταστολή για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης».

Κλείνοντας, καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για να καταργηθούν ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών. Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στις 3 Δεκέμβρη η Πανελλαδική Συνάντηση στην Αθήνα

Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει ήδη τη συμμετοχή τους

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) διοργανώνουν Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων, με σκοπό να συζητήσουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, τις διεκδικήσεις και το μέλλον του φοιτητικού κινήματος.

Η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα, στις 3 Δεκέμβρη, με σύνθημα «Συντονιζόμαστε πανελλαδικά, αγωνιζόμαστε συλλογικά! Σπουδά-ΖΟΥΜΕ με δικαιώματα»!

Το ΜΑΣ καλεί στη συνάντηση: «Να συζητήσουμε για το πώς θα ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, θα αυξηθεί η συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών σε αυτούς. Πώς θα συντονίσουν πανελλαδικά τους αγώνες τους.

Να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, για να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, την εργασιακή μας προοπτική».

Μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση 38 φοιτητικοί Σύλλογοι:

Από Αθήνα: Οδοντιατρικής, Κοινωνιολογίας, Τούρκικων Σπουδών, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών και Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων ΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικοτρόφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ.

Από Θεσσαλονίκη: Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, Σχολές Μηχανικών και Σχολές Επιστημών Υγείας ΔΙΠΑΕ, Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Από Θεσσαλία: Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικονομικού, Φυτικής Παραγωγής (Γεωπονίας), ΣΕΥΠ.

Από Πάτρα: Χημικού.

Από Κρήτη: Επιστήμης Τεχνολογίας και Υλικών, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών και Χημικού Ηρακλείου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καλούν στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

Προσυγκέντρωση στα Προπύλαια για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Κάλεσμα για δυνάμωμα του αγώνα και της διεκδίκησης σε κάθε Τμήμα και έτος, και σε κλιμάκωση της πάλης με μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, απευθύνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Χαιρετίζοντας τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση που πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα των Συλλόγων τους στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων και Στουρνάρη), καθ' όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού 15 - 16 - 17 Νοέμβρη, και κυρίως στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 16.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ