Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προωθείται περαιτέρω θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας

Ανθρωποι των επιχειρήσεων υποψήφιοι για το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος

Κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε 10 πανεπιστήμια της χώρας εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.

Η αποστολή των Συμβουλίων Διοίκησης, οι προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους αλλά και η διαδικασία συγκρότησής τους (δαιδαλώδες εκλογικό σύστημα για τα 6 εσωτερικά μέλη και τα 5 εξωτερικά που επιλέγονται από τα εσωτερικά) δείχνουν ότι αποτελούν το όργανο επιβολής της θεσμικής πλέον διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουσιαστικά, το νέο μοντέλο διοίκησης έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ οι εταιρείες θα έχουν τους «ανθρώπους» τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις «μπίζνες» τους.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν οι υποψηφιότητες των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού ανάμεσα στις 18 που κατατέθηκαν ξεχωρίζουν αυτές γνωστών επιχειρηματιών της περιοχής και κρατικών παραγόντων.

Ενδεικτικά, υποψηφιότητα κατέθεσαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ ΑΕ, Μιχάλης Τσαούτος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλεμπορική Θωμάς Μακρής ΑΕ & Shelter AE», Αθανάσιος Μακρής, ο Τηλέμαχος Βαΐτσης, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στη διαχείριση έργων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Διεθνής Συμβουλευτική ΑΕ», και η Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη που κατέχει θέση στο ΔΣ της «Intracom» και της «Intralot», είναι σύμβουλος στο ΔΣ της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων «Domius Capital Advisors LLP», ο Αχιλλέας Νταβέλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS, συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών «Larisa Face Cover» και πρόεδρος του δημοσιογραφικού ομίλου «21admedia», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Οι παραπάνω υποψηφιότητες «κουμπώνουν» με τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή της Θεσσαλίας, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (προγράμματα σπουδών, ερευνητικά, κ.λπ.)

Το πανεπιστήμιο - επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών

Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ σχολιάζει τις παραπάνω υποψηφιότητες, σημειώνοντας: «Κριτήριο όλων των κυβερνήσεων σήμερα, της ΕΕ, είναι πώς οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν πιο χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους, θα παράγουν έργο, θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία αυτών. Το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, να επιταχύνει τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, να γενικεύσει τα δίδακτρα, να κατηγοριοποιήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να συρρικνώσει τη φοιτητική μέριμνα. Οι φοιτητές δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν. Ηδη βιώνουν στο πετσί τους την ακρίβεια, τα πανάκριβα ενοίκια και τα χαράτσια στις εστίες, την ανασφάλεια για το μέλλον των σπουδών τους».

Προσθέτει ότι οι φοιτητές βιώνουν τις συνέπειες ενός πανεπιστημίου - επιχείρησης αφού:

-- 1.006 φοιτητές πετιούνται εκτός σίτισης

-- 13 φοιτητές εστιών στη Λάρισα κλήθηκαν να αφήσουν το δωμάτιό τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια ώρα μάλιστα τα δωμάτια καλύπτουν τις ανάγκες του 3% των συνολικών φοιτητών.

-- Οι φοιτητές των Σχολών Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ζωικής Παραγωγής ακόμα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ήδη συζητιέται ότι αυτά τα τμήματα που δημιουργήθηκαν πριν από 2 χρόνια τώρα μπορεί να κλείσουν.

-- Η απασχόληση πτυχιούχων φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται μόλις στο 76%, με 1 στους 3 να εργάζονται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων τους και με το 65% των εργαζομένων να αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ τονίζει ότι «τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί η οικονομία λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και οι επιχειρηματίες, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και πολλοί άλλοι που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου έρχονται να εξασφαλίσουν μέσα από την έρευνα, την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας, τη συνέχεια της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτό το πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας χρειάζεται την κρατική καταστολή για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης».

Κλείνοντας, καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για να καταργηθούν ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών. Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ