Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ
Η εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου πετά εκτός αιθουσών καθηγητές και φοιτητές

Κλειδωμένες και αλλαγμένες κλειδαριές βρήκαν το απόγευμα της Τρίτης οι καθηγητές και οι φοιτητές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία - Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με εντολή του κοσμήτορα, με αποτέλεσμα να κάνουν μάθημα στον διάδρομο.

Στο πλαίσιο της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δύο αμφιθέατρα ανακαινίστηκαν με τα χρήματα που προήλθαν από τις τσέπες των φοιτητών. Μετά απ' αυτό, ο κοσμήτορας έκρινε ότι τα δύο παραπάνω μεταπτυχιακά, τα μόνα από τα 52 της Σχολής που παραμένουν δωρεάν, δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν τις αίθουσες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Κονδύλης, κατήγγειλε ένα «γενικευμένο φαινόμενο, καθώς πρόκειται για τη νέα κατεύθυνση εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης, που οικειοποιείται δημόσιους χώρους, στερώντας τους από τα δωρεάν προγράμματα ακαδημαϊκών σπουδών (...) Αφαιρούνται υποδομές από τις ήδη υπάρχουσες, αντί να προστίθενται».

Σημείωσε ακόμα ότι πρόκειται για «ζήτημα αυθαιρεσίας και εργασιακού εκφοβισμού, το οποίο δεν είναι τυχαίο ότι εκφράστηκε σε μεταπτυχιακά προγράμματα διδασκόντων οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά την περίοδο της πανδημίας».

Την απαράδεκτη αυτή κίνηση του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Θ. Δαρδαβέση, καταδικάζει η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ.

Οπως σημειώνει η απόφαση της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ, «η ακαδημαϊκά ανεπίτρεπτη αυτή πράξη δεν είναι τυχαίο ότι αφορά δύο ΠΜΣ χωρίς τέλη φοίτησης».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την Παιδεία. Σύμφωνα με αυτόν, το πανεπιστήμιο της πλήρως εμπορευματοποιημένης Παιδείας ανοίγει και κλείνει όποτε το επιλέγουν οι μάνατζερς».

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ απαιτεί την άμεση ακύρωση αυτής της απόφασης και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας των εν λόγω ΠΜΣ, με ακαδημαϊκό συντονισμό και κριτήρια.

ΚΝΕ: Να τι σημαίνει λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους σούπερ μάρκετ

Το περιστατικό καταδικάζει και η ΚΝΕ, που σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι λίγες μόνο μέρες μετά τις κορόνες της υπουργού Παιδείας για τα 3 εκατ. κερδών του ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής, που τάχα «θα συμβάλουν στις ανάγκες διδασκαλίας της Σχολής», επιβεβαιώνεται γλαφυρά «τι εστί λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους σούπερ μάρκετ, που πουλάει γνώση και ό,τι δεν πληρώνεται δεν παρέχεται!». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου τώρα δεν είναι τυχαία, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καταργούνται έμμεσα τα δωρεάν μεταπτυχιακά, προβλέπεται η «αυτοχρηματοδότησή» τους, εκτοξεύεται το ύψος των διδάκτρων.

Η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τονίζει πως οι φοιτητές με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στη πράξη τα σχέδια αυτά. Τους καλεί να δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, υψηλού επιπέδου σπουδές και πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων των Τμημάτων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, και καταλήγει: «Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ, που διαχρονικά υποβαθμίζονται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και τραγικές συνέπειες για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν μας κάνει εντύπωση!».

  • Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ στις εν λόγω αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και την άμεση χρηματοδοτική και λοιπή στήριξη των δωρεάν αυτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ιδιαίτερα σημαντικών για την ενδυνάμωση της δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ