ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οριακές πλειοψηφίες για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στα δύο σώματα του Κογκρέσου

Προδιαγράφεται νέα όξυνση των ενδοαστικών παζαριών

Την οριακή πλειοψηφία τους στη Γερουσία ανανέωσαν τελικά οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα οριακή φαίνεται ότι θα είναι η πλειοψηφία που παίρνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα «ισορροπημένα» εκλογικά αποτελέσματα να προδιαγράφουν νέα όξυνση των σκληρών ενδοαστικών παζαριών, μεταξύ άλλων για τη «μοιρασιά» των τεράστιων κρατικών πακέτων στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι ίδιες αντιθέσεις διαπερνούν και τις γραμμές των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων, μετριάζοντας τους πανηγυρισμούς των Δημοκρατικών για τα αποτελέσματα στη Γερουσία, αφού και την προηγούμενο διετία, παρά την ισχνή πλειοψηφία τους, πολλά σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν «σκόνταφταν» σε σκληρά εσωκομματικά παζάρια. Αντίστοιχα, στους Ρεπουμπλικάνους ήδη καταγράφονται βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος τους υπέρ του να αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ο μέχρι τώρα επικεφαλής τους στο σώμα, Κ. Μακάρθι...

Στη Γερουσία, η οριακή επικράτηση των Δημοκρατικών στις Πολιτείες Νεβάδα και Αριζόνα, που έγινε γνωστή την Κυριακή, τους δίνει 50 από τις 100 έδρες, έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Αν στις επαναληπτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη στην Τζόρτζια επικρατήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών το κυβερνών κόμμα θα έχει 51 γερουσιαστές, ενώ αν επικρατήσει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα υπάρξει επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης διετίας, με «ισοπαλία» 50 - 50 στη Γερουσία και πλειοψηφία για τους Δημοκρατικούς με την προβλεπόμενη ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνταν με 212 έδρες έναντι 204 των Δημοκρατικών. Για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται να φτάσουν στις 218 έδρες, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό να το πετύχουν.

Στο μεταξύ, παρότι οι επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων - και ιδιαίτερα όσων είχαν τη στήριξη του Ντ. Τράμπ - στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν μικρότερες από τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν, ο τέως Πρόεδρος αναμένεται σήμερα να αναγγείλει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα προκειμένου να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη για την Υγεία

Copyright 2022 The Associated

Δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων και εργαζόμενοι άλλων κλάδων κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης την Κυριακή, σε μια τεράστια διαδήλωση για την Υγεία, απαιτώντας ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό και καταγγέλλοντας την εντεινόμενη επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην οποία πρωτοστατεί και η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Στάσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει στη Μαδρίτη από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ στις 21 Νοέμβρη προγραμματίζεται απεργία χιλιάδων γιατρών πρωτοβάθμιων μονάδων της πρωτεύουσας.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών τέθηκε η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, του Λαϊκού Κόμματος, να μετατρέψει μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε εξωνοσοκομειακές μονάδες επειγόντων περιστατικών συνεχούς λειτουργίας, χωρίς καμία ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό.

Σε χαρακτηριστικές καταγγελίες τους, συνδικάτα που οργάνωσαν τη διαδήλωση επισημαίνουν ότι για κάθε δύο ευρώ που δαπανώνται για την Υγεία στη Μαδρίτη το ένα καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο λαός αξίζει «ποιοτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα και όχι καθυστερήσεις μεγαλύτερες και από μία βδομάδα για να δεις έναν οικογενειακό γιατρό ή έναν παιδίατρο», αναφέρει το Συνδικάτο Ιατρών AMYTS.

Οπως καταγγέλλεται, το 13% των γιατρών που κλήθηκαν για την επαναλειτουργία αυτών των εξωνοσοκομειακών μονάδων επειγόντων περιστατικών αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, λόγω της αδυναμίας ανάληψης ενός τόσο τεράστιου φόρτου εργασίας.

Η πορεία των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική κρίση, κατάσταση που επιδεινώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στα χρόνια που ακολούθησαν. Οι υγειονομικοί της Ισπανίας οργανώνουν όλα αυτά τα χρόνια κινητοποιήσεις διεκδικώντας προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Νέα απεργία από οδηγούς φορτηγών

Νέα απεργία ξεκίνησαν χθες οδηγοί φορτηγών στην Ισπανία, με αιτήματα για αλλαγές στους κανόνες για τις οδικές εμπορικές μεταφορές και κατά του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Ενα «ανεπίσημο» συνδικάτο των οδηγών, η «Πλατφόρμα για την Υπεράσπιση των Μεταφορών», που είχε προκηρύξει απεργίες τον Μάρτη και τον Απρίλη, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες της Ισπανίας, προκήρυξε μία ακόμα απεργία επ' αόριστον και σχεδιάζει διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνία έντασης της καταστολής κατά των μεταναστών

Χρηματοδότηση για αύξηση των γαλλικών αστυνομικών περιπολιών σε περιοχές της βόρειας Γαλλίας, από όπου ξεκινούν τα περισσότερα πλοιάρια με μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στη Βρετανία, προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας που υπέγραψαν χτες στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών.

Εντείνοντας την καταστολή σε βάρος των μεταναστών, βασικός στόχος της συμφωνίας ανακοινώθηκε ότι είναι η αντιμετώπιση της «παράτυπης» μετανάστευσης μέσω της αποτροπής του διάπλου της Θάλασσας της Μάγχης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα καταβάλει 72,2 εκατ. δολάρια (70 εκατ. στερλίνες) το 2022 - 2023 στη Γαλλία, η οποία θα αυξήσει κατά 40% τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύσσει στις ακτές της από όπου αναχωρούν οι μετανάστες. Μεταξύ αυτών των δυνάμεων θα είναι και Βρετανοί αστυνομικοί, προκειμένου να επιτευχθούν «καλύτερος συντονισμός» και «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στις επιχειρήσεις.

Στη συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν και η Βρετανίδα ομόλογός του Σουέλα Μπράβερμαν, αναφέρεται επίσης ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν «τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους», ανάμεσά τους και drones, στις γαλλικές ακτές, στο κυνήγι των ξεριζωμένων.

Παράλληλα θα επιδιώκουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες που προέρχονται κυρίως «από τους μετανάστες που εντοπίζονται», για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών. Ομάδες παρατηρητών θα αναπτυχθούν στις δύο πλευρές της Μάγχης προκειμένου «να βελτιωθεί η απόσπαση πληροφοριών από τους μετανάστες».

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παρουσία «σκύλων ανίχνευσης» στα λιμάνια και την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στα βασικά σημεία διέλευσης κατά μήκος των ακτών. Επίσης, κέντρα «υποδοχής» μεταναστών θα δημιουργηθούν στη νότια Γαλλία, ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες που έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν μέχρι το Καλαί.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργάνωσε το κόμμα του Σ. Μπερίσα στα Τίρανα, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Με αφορμή την αύξηση της μετανάστευσης στη Βρετανία και τη σχετική αντιπαράθεση με το Λονδίνο, ο Μπερίσα δήλωσε ότι «ακριβώς όπως πριν από 32 χρόνια, ο κόσμος μάς βλέπει ως ανθρώπους που καταφτάνουν με μικρά πλεούμενα».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η 54χρονη δικηγόρος Νατάσα Πιρτς Μουσάρ κέρδισε τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία, συγκεντρώνοντας το 53,83% των ψήφων. Ο αντίπαλός της, πρώην ΥΠΕΞ Α. Λογκάρ (που είχε τη στήριξη του «συντηρητικού» Δημοκρατικού Κόμματος), πήρε 46,17%. Η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 49,9%.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή όλων όσα προβλέπει η «σαρία» («ισλαμικός νόμος»), μεταξύ των οποίων δημόσιες εκτελέσεις, μαστιγώσεις, λιθοβολισμοί ακόμα και ακρωτηριασμός μελών του σώματος των ληστών, δήλωσε ο Ζ. Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της σκοταδιστικής οργάνωσης.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις πλημμύρες που σημειώνονται στην Κολομβία από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις σε παρυφές πόλεων και χωριών, με εμφανή την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. 53 άνθρωποι αγνοούνται, 281 είναι οι τραυματίες και πάνω από 496.000 οι πληγέντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για φτωχές οικογένειες σε χαμόσπιτα χτισμένα σε πλαγιές λόφων, αλλά και ανθρώπους που πνίγηκαν σε δρόμους - χείμαρρους των πόλεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση στον κεντρικό χώρο της πανεπιστημιούπολης της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Σε άλλο επεισόδιο, την Κυριακή η αστυνομία βρήκε 4 φοιτητές νεκρούς σε σπίτι κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Αϊνταχο και κάνει λόγο για πιθανές ανθρωποκτονίες.

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στη Χομς

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν την Κυριακή την αεροπορική βάση Σαϊράτ στην κεντρική επαρχία Χομς της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο δύο Σύρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων τριών. Στόχος των ισραηλινών αεροσκαφών που επιτέθηκαν, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου, φέρεται ότι ήταν θέσεις μαχητών υποστηριζόμενων από το Ιράν.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SΑΝΑ, η συριακή αεράμυνα αντέδρασε αναχαιτίζοντας «αρκετούς» από τους ισραηλινούς πυραύλους.

Την περασμένη Τρίτη προηγήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο δύο Ιρανών στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού συνέχισε το αφήγημα περί «ανοικοδόμησης» στη βόρεια Συρία, τάχα για τη φροντίδα Σύρων προσφύγων, τμήμα των οποίων προωθεί «στρατηγικά» σε μεθοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας «τουρκικού ενδιαφέροντος», με στόχο τη δημογραφική αλλαγή σε βάρος κουρδικών πληθυσμών.

Ο Σοϊλού ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες θα έχουν ολοκληρώσει άλλες 25.000 κατοικίες για Σύρους πρόσφυγες, πέρα από τις 75.000 που έχουν ήδη κατασκευάσει.

Προ μηνών ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει σχέδιο «επαναπατρισμού» περίπου ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων σε «εθελοντική βάση».

Νεκρή έφηβη Παλαιστίνια από ισραηλινή επιδρομή

Συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές του κατοχικού ισραηλινού στρατού σε προσφυγικούς καταυλισμούς και χωριά της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας χτες τον θάνατο μίας 19χρονης Παλαιστίνιας κοντά στην πόλη Μπεϊτούνια.

Η 19χρονη Σανάα αλ Ταλ σκοτώθηκε όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια επιδρομής κοντά στο σπίτι της, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ «εναντίον ενός ύποπτου οχήματος» το οποίο επιτάχυνε κατευθυνόμενο προς Ισραηλινούς στρατιώτες, την ώρα υποτιθέμενης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Μπεϊτούνια.

Ξημερώματα χτες Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε θανάσιμα έναν 40χρονο Ισραηλινό στην πόλη Ραάνα του κεντρικού Ισραήλ, επειδή θεώρησε ότι κινούνταν «ύποπτα» και ...έμοιαζε «με Παλαιστίνιο τρομοκράτη». Σφαίρα που εξοστρακίστηκε τραυμάτισε άλλον έναν διερχόμενο 50χρονο περαστικό.

  • Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ι. Χέρτζογκ έδωσε την Κυριακή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μέσα στις επόμενες 28 μέρες, στον αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ και πρώην πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
Ερχεται κύμα 10.000 απολύσεων στην «Amazon»

Μετά τις μαζικές απολύσεις στην εταιρεία του Facebook και σε άλλα μονοπώλια των νέων τεχνολογιών, τον δρόμο για την απόλυση 10.000 υπαλλήλων άνοιξε χτες το μεγαλύτερο μονοπώλιο ηλεκτρονικού εμπορίου διεθνώς, η «Amazon», σύμφωνα με πληροφορίες της «New York Times».

Οι απολύσεις θα επηρεάσουν τη μονάδα συσκευών του κολοσσού η οποία στεγάζει την υπηρεσία φωνητικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, Alexa, το τμήμα λιανικής και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Αφορμή έδωσε μεταξύ άλλων η εμφάνιση λειτουργικών ζημιών ύψους 5 δισ. δολαρίων από τη μονάδα που στεγάζει την Alexa. Πριν λίγες βδομάδες το μονοπώλιο είχε ανακοινώσει «επιβράδυνση» της ανάπτυξής του κατά την επικείμενη εορταστική περίοδο, προβλέποντας μείωση των πωλήσεων λόγω υψηλού πληθωρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ