Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνία έντασης της καταστολής κατά των μεταναστών

Χρηματοδότηση για αύξηση των γαλλικών αστυνομικών περιπολιών σε περιοχές της βόρειας Γαλλίας, από όπου ξεκινούν τα περισσότερα πλοιάρια με μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στη Βρετανία, προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας που υπέγραψαν χτες στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών.

Εντείνοντας την καταστολή σε βάρος των μεταναστών, βασικός στόχος της συμφωνίας ανακοινώθηκε ότι είναι η αντιμετώπιση της «παράτυπης» μετανάστευσης μέσω της αποτροπής του διάπλου της Θάλασσας της Μάγχης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα καταβάλει 72,2 εκατ. δολάρια (70 εκατ. στερλίνες) το 2022 - 2023 στη Γαλλία, η οποία θα αυξήσει κατά 40% τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύσσει στις ακτές της από όπου αναχωρούν οι μετανάστες. Μεταξύ αυτών των δυνάμεων θα είναι και Βρετανοί αστυνομικοί, προκειμένου να επιτευχθούν «καλύτερος συντονισμός» και «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στις επιχειρήσεις.

Στη συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν και η Βρετανίδα ομόλογός του Σουέλα Μπράβερμαν, αναφέρεται επίσης ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν «τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους», ανάμεσά τους και drones, στις γαλλικές ακτές, στο κυνήγι των ξεριζωμένων.

Παράλληλα θα επιδιώκουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες που προέρχονται κυρίως «από τους μετανάστες που εντοπίζονται», για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών. Ομάδες παρατηρητών θα αναπτυχθούν στις δύο πλευρές της Μάγχης προκειμένου «να βελτιωθεί η απόσπαση πληροφοριών από τους μετανάστες».

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παρουσία «σκύλων ανίχνευσης» στα λιμάνια και την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης στα βασικά σημεία διέλευσης κατά μήκος των ακτών. Επίσης, κέντρα «υποδοχής» μεταναστών θα δημιουργηθούν στη νότια Γαλλία, ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες που έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν μέχρι το Καλαί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ