Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Σε... «αντι-Κίνα» περιοδεία ο Γερμανός καγκελάριος

Η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι πολλά περισσότερα από την Κίνα, τόνισε ο Σολτς

Το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη επισκέφτηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, με βασικό στόχο την προώθηση επενδύσεων για να μειωθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από την κινεζική αγορά, σε μια «αντι-Κίνα» περιοδεία, όπως τη χαρακτήρισε ο γερμανικός Τύπος.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη αποτελεί μέρος της «εντατικοποιημένης φιλοδοξίας» της Γερμανίας στον Ινδο-Ειρηνικό, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, καθώς ο καγκελάριος έχει βρεθεί μέσα σε έξι μήνες και στην Ιαπωνία, αλλά και στην ίδια την Κίνα, ενώ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κυβερνητικές διαβουλεύσεις με την Ινδία.

Στη συνέχεια ο Σολτς θα μεταβεί στο Μπαλί για τη Σύνοδο Κορυφής του G20.

«Βιώνουμε μια αλλαγή των καιρών», τόνισε ο καγκελάριος το Σάββατο στο Ανόι, και «πρέπει να επεκτείνουμε τις αγορές πωλήσεών μας, τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, τις πηγές πρώτων υλών και τις εγκαταστάσεις παραγωγής μας, ώστε να μην εξαρτόμαστε από μεμονωμένα κράτη. Το Βιετνάμ παίζει πολύ, πολύ καθοριστικό ρόλο σε αυτό».

Το Βιετνάμ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της γερμανικής στρατηγικής σε Ασία - Ειρηνικό με επιπλέον στόχο να προξενήσει ρήγματα στις σχέσεις του Βιετνάμ με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία. Πριν από δύο χρόνια, συνήφθη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Βιετνάμ, ενώ η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ εντός της ΕΕ, με όγκο εμπορίου 14 δισ. ευρώ.

Με τον πρωθυπουργό Pham Minh Chinh συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ενίσχυση της συνεργασίας στην Ενέργεια, ενώ γερμανικά κεφάλαια θέλουν να επενδύσουν στην επέκταση του μετρό στο Ανόι. Η Γερμανία επιδιώκει και ισχυρότερη συνεργασία στον τομέα των πρώτων υλών με το Βιετνάμ, που είναι πλούσιο σε χαλκό, τιτάνιο ή ψευδάργυρο, με πολλά αναξιοποίητα αποθέματα.

Χτες η περιοδεία του καγκελαρίου, με τη συνοδεία αντιπροσωπείας γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίστηκε στη Σιγκαπούρη, όπου έγινε το Οικονομικό Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού για τη Γερμανική Οικονομία. Εκεί βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για εμβάθυνση των σχέσεων.

Οπως υπογράμμισε ο Σολτς, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τις συνέπειες των στρατηγικών εξαρτήσεων (της Γερμανίας από τη ρωσική Ενέργεια). «Είναι προφανές ότι ο κόσμος θα αλλάξει και η Νοτιοανατολική Ασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον κόσμο που έρχεται», τόνισε ο Σολτς, προσθέτοντας πως «η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι πολλά περισσότερα από την Κίνα».

«Ευρεία και βαθιά δέσμευση» της Γερμανίας στην περιοχή ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, στους τομείς του εμπορίου, της Ασφάλειας, της δημόσιας υγείας κ.ά.

Στην κοινή δήλωση των δυο κρατών αναφέρονται ως τομείς συνεργασίας οι πολιτικοί δεσμοί, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έρευνα και καινοτομία, η συνδεσιμότητα, η Αμυνα και η Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ